MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Kézzel fogható válságmenedzselés
A Zala Termálvölgye Egyesület felvállalta a helyi értékek leltárának elkészítését a LEADER Helyi Akciócsoport területén. A hévízi és zalaszentgróti térség 33 településén összegyûjtik a helyben élő és dolgozó termelőket, vállalkozókat, akik az akciócsoport területén „helyi értéket” állítanak elő.

A Zala Termálvölgye Egyesület alsópáhoki projektmenedzsere és a hévízi Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője szervezésében indult el a munka, melynek első lépéseként a helyi termékeket előállító őstermelőket, egyéni- és kisvállalkozókat gyûjtik adatbázisba. A lista folyamatosan bővül, a későbbiekben például kézmûvesipari szolgáltatók, hagyományőrző produkciók is felkerülnek a térségben elérhető szolgáltatások közé. A közeljövőben települési fórumokon keresztül további helyi termelőket és szolgáltatókat kívánnak az együttmûködésbe bevonni, személyes kapcsolatokat kialakítani. A folyamatosan bővülő adatbázis mindenki számára elérhetővé válik az Egyesület honlapján (www.zalatermalvolgye.hu), majd más portálokon.
A szervezők szerint igény mutatkozik a helyben előállított termékek leltárára, mind a turizmusban érdekelt vendéglátó- és szállodaipar, mind a helyi lakosság részéről. A turisták már eddig is szívesen fogyasztották a helyi különlegességeket (pl. tájjellegû bort, mézet), és évről évre mind többen térnek vissza vásárlóként, akik aztán szájhagyomány útján újabb vásárlóerőt is vonzanak.
A helyi lakosság tudatos helyi termék fogyasztóvá válásával az itt élők életminősége javul, új fejlesztési irányok körvonalazódhatnak. Például a térségből még hiányzik az aszalt gyümölcsök és zöldségek előállítására épülő vállalkozás. És ez csak egy a sok ötlet közül. Ezekre a potenciálokra kíváncsiak a vidékfejlesztésben érintett szervezetek, és készek szaktudásukkal előmozdítani új vállalkozások létrejöttét a térségben élők bevonásával. Ez azonban csak akkor válhat sikertörténetté, ha egyéni szokásainkat kicsit megváltoztatjuk, és előnyben részesítjük a helyben előállított élelmiszerek és termékek fogyasztását. Így őrizhetők meg értékeinek, hagyományainak a későbbi generációk számára.

A téma iránt érdeklődőknek bővebb információ a témáról:
Mi az a helyi termék?
Minden, amit nem importáltak. Amit nem az ország másik feléből szállítottak. Ami helyben készül. Amit 50 km-en belül adnak el. Házi savanyúság a kertből szedett zöldségből. Friss kenyér a péktől. Gyümölcs a fáról. Cipő a sarki cipésztől. Hagyományőrző portéka. Kézmûves termékek. Ami nem tömegcikk. Ami minimum 51 %-ban helyi hozzáadott értéket (munkaerő, alapanyag) tartalmaz. Amit sokszor nehezen, vagy egyáltalán nem lehet értékesíteni, pedig érdemes lenne. Helyben, a helyieknek. Hogy tudják, mit esznek meg. Hogy tudják, mit vesznek meg.
Azok a termékek, amelyek hozzátartoznak egy adott település, térség, tájegység, régió identitásához, és létrehozásukban a helyi gazdasági rendszer vesz részt. A termelés során létrejövő hozzáadott érték helyi szinten jelenik meg, helyi szinten járul hozzá az egzisztenciák fejlődéséhez. A helyi termékeket jellemzően mikro- és kisvállalkozások termelik, amelyek között jelentős az önfoglalkoztató vállalkozás.
Ezek a termékek több, közös jellemzővel is rendelkeznek, így általában kisebb mennyiségben készülnek, egyedi, az adott térségre jellemző karakterük van. Ami, persze hosszú idő alatt alakul ki, gondoljunk csak az őrségi kaspóra, kerámiákra, vagy a kőszegi tájborokra. Sikeres helyi termékből gyakran lehet távolabbi helyekről is keresett minőségi termék: makói hagyma, kalocsai paprika, gyulai kolbász, tájborok.
Miért más, mint a szuper- ás hipermarketben? Fókuszban a minőség

Vidék és város összetartozik. Egyik sem létezhet a másik nélkül. Egy közösségben, egy nemzetben a munkásnak – legyen az akár iparban, szolgáltatásban, mezőgazdaságban dolgozó, vagy szellemi munkás – szolidárisnak kell lennie a másikkal. Munkájának gyümölcsét szeretné kézzel fogható ellenértékre cserélni. A helyi terméket kínáló rögtön vizsgázik, ha rossz a minőség nem mennek vissza hozzá, nem tudja legközelebb eladni a terméket.
A házi tej, a háztájiból származó tojás, baromfi egyre kedveltebb, mint iparosított technológiával készült társai. Gyakran a helyi termékek közel állnak vagy megfelelnek az ökológiai gazdálkodásban megkövetelt szigorú ellenőrzött minőséghez. Általában ízletesebbek, gusztusosabbak, egyediek (kézmûves termékek) és árban kedvezőbbek.

Helyi gazdaságfejlesztés

A helyben megtermelt jövedelmek, helyben kerülnek elköltésre, illetve befektetésre, ami ismét helyi jövedelmeket generál. Ezáltal minél több helyi jövedelemtermelő egyre erősödő helyi gazdaságot tud indukálni. Az erős helyi gazdaság nagyobb helyi és állami adó adóbevételt generál, amely több fejlesztési forrást jelent a gazdaság fejlesztése céljából.


Helyben munkahelyek

A vidéken élő termelő és szolgáltató mikro-, kis- és középvállalkozókat, akik helyben valami egyedit állítanak megkülönböztetett figyelemmel szükséges kezelni. A globalizálódó világban legkevésbé érdekli a tőkét a helyi termelő érdeke és szociális gondjai. A helyi termelőt érdekli adott települése fejlődése, növekedése, mert tudja, hogy a „város jóléte lesz az ő jóléte” is, ezáltal társadalmi felelősséget a helyi közösség érdekében.
Gyakran a jól menő helyi vállalkozások a fő szponzorai a helyi ügyeknek. A helyi termék érdekes gazdasági kategória, viszont komoly szerepe lehet az elmaradottabb térségek fejlődésében. Akár még a munkaerőpiacon is segíthet. A helyi termelőnél foglalkoztatott dolgozó szintén helyben költ és helyben eszközöl gazdaságot befolyásoló tranzakciókat.

Konkrét lépések, ami segít a válságban

Összességében helyben is van eszköz a kezünkben, hogy miképpen segíthetünk a válság miatt bekövetkezett negatív folyamatok csökkentésében
- Csökkentse minimálisra a szuper- és hipermarketekben megvásárolt termékek mennyiségét!
- Kerülje az import termékek vásárlását!
- Vásároljon helyi termelőtől, vagy helyi piacról!
- Ha nincs megfelelő mennyiségû helyi termék, akkor legalább a magyar termékek vásárlását favorizálja!


Információ:


Hévízi Helyi Vidékfejlesztési Iroda
Németh Csaba irodavezető
8380 Hévíz, Rákóczi u. 1-3. 227.
Tel./Fax.: (83)341-098
Mobil: (30)754-0429
E-mail: hevizi@vkszi.hu

Zala Termálvölgye Egyesület munkaszervezete:
Szabó Tibor munkaszervezet vezető
Szakács Eszter projektmenedzser
Kiss Csilla pénzügyi referens
Cím: 8790 Zalaszentgrót, Dózsa Gy. u. 9.
Tel.: 83/361-305, Fax: 83/556-021
Nagy Anita projektmenedzser
Cím: 8394 Alsópáhok, Fő u. 65.
Tel./fax: (83) 341-095; (30)719-6588
E-mail: info@zalatermalvolgye.hu
Honlap: www.zalatermalvolgye.hu

(Forrás: Németh Csaba – Nagy Anita )