MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Kiállunk a szabad véleménynyilvánítás mellett
- 1920 június negyedikén Versailles parkjának Grand-Trianon nevû kastélyában a győztes hatalmak képviselői és a magyar királyi kormány megbízottai békeszerződést írtak alá.
  • A Magyar Királyság, mely Európa hatodik legnagyobb országa volt, elveszítette területének 71 százalékát és a magyarul beszélő, magát magyarnak valló lakosságból három és fél millió főt. Ilyen helyzet Európa történelmében addig sohasem fordult elő. Ilyen méretû ország csonkításra nincs észérvekkel alátámasztható magyarázat. Máig ég bennünk a kérdés: miért Magyarországot tették ilyen mértékben felelőssé az 1914-ben elkezdődött háborúért a győztes hatalmak? Választ eddig még nem kaptunk – mindezt Papp Gábor, Hévíz polgármestere mondta el a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján rendezett hévízi megemlékezésen.

A Nemzetközösségek Emlékmûvénél egybegyûlt megemlékezők előtt a polgármester rámutatott: 2010-ben a második Orbán-kormány első döntései között szerepelt a trianoni csorba erkölcsi helyreállítása. Ma magyar állampolgárságot lehet kérni Magyarországon úgy, hogy nem kell hozzá az anyaországon belül letelepedni. Ezzel elismerte a magyar kormány az ország határain túl élő tagjait a nemzet részének. Történelmi lépés volt, hogy a határon túli magyaroknak is biztosított a szavazati jogot az országgyûlés választásokon.

 

 

 

 

  • Amikor 2004-ben hazánk csatlakozott az Európai Unió közösségéhez, majd az ezt követő években több olyan szomszédos ország is, ahol nagy számban élnek magyar testvéreink, sokan úgy érezték: hazaértünk. De mindez nem jelenti azt, hogy ezen érzelmi többlet miatt fel kell áldozni önállóságunkat, szuverenitásunkat az európai nagyhatalmak által állított oltáron. Nem vagyunk alsóbbrendû polgárok, akiknek meg kell, hogy mondják, mi a helyes és mi nem. Van véleményünk, és ki fogunk állni a szabad véleménynyilvánítás európai eszméje mellett, legyen az menekült kérdés, bevándorlás ügy, vagy bármi más – hangoztatta.  - Mert ugyan, ma arra emlékezünk, hogy Magyarországot megcsonkították, területeit és lakosságának nagy részét elvették, de önbecsülésünket, szuverenitásunkat és helyes nemzettudatunkat nem vehetik el tőlünk soha.

Szavait a Nagyváthy Táncegyüttes mûsora követte, majd a jelenlévőket megkoszorúzták az emlékmûvet, valamint az elszakított országrészeket jelképező emlékeket.