MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Közgyűlést tartott a Hévízi Szobakiadók Szövetsége
A hazai vendégek megnyerése mellett a cseh, szlovák és lengyel piacokon kívánja erősíteni marketingtevékenységét a Hévízi Szobakiadók Szövetsége. Az idei terveket és az előző évi tevékenységről szóló beszámolót egyhangúlag fogadta el a civil szervezet közgyûlése. A tagság személyi kérdésben is határozott: az elnökség új tagja lett Fekete István.

A közgyûlést megelőzően a polgármesteri hivatal munkatársai az adó- és jogszabályváltozásokra hívták fel a szobakiadók figyelmét. A fizetővendéglátással kapcsolatos nyilvántartás lényegese eleme, hogy évente záradékoltatni kell a vendégkönyvet, melynek határideje január 31-edike és eddig az időpontig az összesített jelentést is el kell készíteni. Az adatoknak tartalmazniuk kell a hazai és a külföldi vendégek számát valamint azt, hogy hány éjszakát töltöttek a szállásadóknál. A kilencszáz nyilvántartott szobakiadóból január végégig mindössze százhuszonöten teljesítették ezt a kötelezettséget. Félreértésre adott okot, hogy a havi adóbevallás nem váltja ki az összesített jelentést, hiszen a kettő eltérő adatokra épül és más célokat szolgál. A havi bevallás nemzetiségtől függetlenül irányul az idegenforgalmi adó beszedésére s tavaly a hetven év felettiek és a tizennyolc év alattiak egyaránt a kedvezményezettek körébe tartoztak. E téren lényeges változás, hogy a vendégéjszakánként 410 Ft-ra emelkedett adót idén már a hetven év felettiektől is be kell szedni.
A tájékoztatót követően kezdődött a hivatalos közgyûlés, melyen a tavalyi munkát értékelték elsőként. A szövetség 2009-ben kétszáznegyvenhét tagot és huszonhét kedvezményt adó partnert tartott nyilván. A hazai valamint a közeli országokban szervezett vásárokon való részvétel mellett nagy hangsúlyt fektettek a honlap-optimalizációra. Ennek eredményeként egyre több látogató keresi fel a www.hevizszallas.hu oldalt és a letöltések száma is folyamatosan emelkedik. Tavaly új reklámfilmek készültek valamint a megváltozott arculatot tükröző szövetségi táblákat is átvette már a tagok többsége. Az előző esztendő kiemelkedő eseménye volt a civil szervezet tizenötödik születésnapi rendezvénye, s a jövőt is meghatározhatja, hogy kezdeményezői és alapítói voltak a Magánszállásadók Országos Szövetségének. Így a jogszabályváltozások előkészítésekor a hévízi tagság részéről felmerülő aggályokat, javaslatokat is képviselni tudják. Emellett több zalai civil szervezettel is felvették a kapcsolatot, ami a hálózat építésétől a szakmai együttmûködésen át a pályázati lehetőségek jobb kihasználásáig növeli a szövetség mozgásterét. Az idei esztendő új feladatai közt szerepel, hogy az egyesület is kivegye részét a helyi programok szervezésből. Erre az első kínálkozó alkalom március 22-edike, a Víz Világnapja lesz – jelentette be Lajkó Ferenc, az egyesület elnöke. Önálló vásári megjelenésre a környező országokban vállalkozik a szövetség. A cseh, a szlovák és a lengyel piac érdeklődése azért is fontos szempont, mert vendégkörük elsősorban a szobakiadók szolgáltatásait keresi – hangzott el a közgyûlésen.
A jelen lévőknek személyi kérdésben is határozatot kellett hozniuk. A közelmúltban elhunyt Bruncsics Benő helyére - két jelölt közül - Fekete István választották elnökségi taggá. A vendéglátó- és szálloda szakos diplomával rendelkező fiatalember családja harminc éve foglalkozik szobakiadással. Fekete István a marketing és az értékesítés területén kétéves gyakorlattal rendelkezik, hiszen a tanulmányai befejezése óta vezeti egyik hévízi vendégházukat.

(Forrás: Hévízi TV)