MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Közmeghallgatást tartottak
Közmeghallgatást tartott Hévíz képviselő-testülete december 10-én. A városháza konferenciatermében zajlott fórum témái között többnyire a város útjainak, közlekedési helyzetének, a tófürdő-épület rendezettségének és a közétkeztetésnek a kérdései kerültek elő.

Több kérdés hangzott el egyes utcák aszfaltozásával kapcsolatban. A polgármester elmondta: tavasszal a Kisfaludy utca, a Sugár utca elmaradt járda szakasza, az Árpád utca déli szakasza, valamint a Fortuna utca rendbe tétele zajlik. Várhatóan egy pályázati alap segítségével más utcák aszfaltozására, kiépítésére is sor kerülhet.

A Széchenyi utca felújítása is remélhetőleg megtörténhet, erre szintén pályázat segítségével tudnak majd sort keríteni, itt azonban a közútkezelővel együtt kell dolgozni, hiszen az út nem az önkormányzat tulajdona. A Széchenyi utcában a forgalom csökkentését és lassítását is tervezik.

Az elkerülő utak megépülésével kapcsolatban kifogás érkezett egyes ingatlanok megközelítési nehézsége miatt; a probléma megoldásának igényét a város jelzi az illetékesek felé. Kérdés hangzott el a helyközi közlekedés megindításának témájában. Papp Gábor rámutatott: a város közlekedési koncepciójában meghatározott feladatokat folyamatosan valósítják meg – az alpályaudvar és a buszöblök már elkészültek – a következő feladat a központi nagy buszállomás megvalósítása, melyre az új pályázati források biztosíthatnak lehetőséget a helyi járat megindításával egyetemben.

A Dobogómajortól Hévízig vezető kerékpárút kiépítésére is kívánnak pályázatot benyújtani.

Dicséretet kapott a város az egregyi fejlesztésekért, különösen a Dombföldi út rendbe tételét fogadták örömmel a jelenlévők.

Egy felszólaló a GAMESZ étterem menzájával kapcsolatban fogalmazott meg kritikát: az adagok mennyiségével volt problémája. Laczkó Mária, a GAMESZ vezetője elmondta: a munkatársak adagolókanalakkal dolgoznak, folyamatosan ellenőrzik is az adagolást, de igyekeznek még jobban figyelni. Ugyanakkor azt is elmondta: a közelmúltban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) mobil laboros ellenőrzést tartott a GAMESZ konyháján, vizsgálták az elkészített ételek minőségét, látvány- és ízvilágát, az adagok mennyiségét is. Az ellenőrzés után gratulációt kaptak, ugyanis a vizsgálat szerint a GAMESZ-konyha országos viszonylatban az elmúlt két évet tekintve is a harmadik legjobbnak minősült!

Több kritikai észrevétel hangzott el a tófürdő fedett épületének és bútorzatának (korlátok, padozat) rendezetlensége, valamint a fürdő parkjainak megjelenése miatt. A polgármester ismételten hangsúlyozta: a fürdő nem önkormányzati tulajdon, a városvezetéshez érkezett észrevételeket, kritikákat minden alkalommal továbbítják a fürdő vezetése felé, s bíznak benne, hogy azokat megfelelő módon kezelni is fogják.

Panasz hangzott el egyes szálláskiadók tisztességtelen szobakiadási és adózási morálja miatt. A polgármester elmondta: az önkormányzat munkatársai folyamatos ellenőrzéseket tartanak, sőt az interneten is figyelemmel kísérik a hévízi szálláshirdetéseket, melyek alapján követni lehet, ki mekkora lakást, apartmant hirdet. Így ellenőrizni tudják, hogy az illető egyáltalán bejelentkezett szobakiadó-e, valamint, hogy a hirdetésekben feltüntetett apartman méretekkel egyezik-e az általa befizetett ifa-mérték. Több esetben tapasztaltak komoly problémákat ily módon szobakiadóknál, akiket be is kérettek a hivatalba, s felszólították őket a tisztességes eljárásra.

Kepli József János alpolgármester a téma kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a közelmúltban megújult a város honlapja, az újítás egyik komoly eredménye a foglalási rendszer átalakulása, a szállás.hu oldallal történt összekapcsolása. Kérte a szobakiadókat, hogy éljenek a lehetőséggel, töltsék fel apartmanjaikat, tájékoztatóikat a honlapra.

Kérdés hangzott el a reptér forgalmát illetően is. A polgármester elmondta: a 2015-ös évet az előzőekhez viszonyítva jóval kedvezőtlenebbül zárják, a kisebb forgalom egyértelmûen az orosz és ezzel összefüggően a prágai járatok kimaradásával magyarázható. A reptér átvételekor a forgalom 17 ezer fő volt, 2013-ban 24 ezer, 2014-ben 33 ezer, ez év végén várhatóan 22 ezres vendégszámot tudnak produkálni. A török járat fogadtatása viszont nagyon kedvező volt, jövőre tehát erre ismét számítani lehet, s újra indulhat az orosz forgalom is. Papp Gábor szólt a kormány által a reptér fejlesztésére biztosítani kívánt 5 milliárd forintról is, melyből mûszaki fejlesztéseket és a reptér környezetének rendezését lehet megvalósítani. Ezek segíthetnek az áruszállítás beindításában is, mely nagyon fontos lenne a reptér számára, hiszen ez jóval nagyobb bevételeket generálhat. Mint mondta: a pályázatokat jövő tavasszal írják ki várhatóan.