MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Látogatás a Parlamentben és az Alkotmánybíróságon
Parlamenti látogatás mellett az Alkotmánybíróság munkájával ismerkedetek a Hévízi Kistérségi Társulás küldöttei Budapesten. A települések polgármesterei, jegyzői és hivatali dolgozói Dr. Kiss László alkotmánybíró meghívásának tettek eleget. A törvényhozás épületének bejárását követően az Alkotmánybíróság - sokszor nehezen megfogható - munkájába kaptak bepillantást a vendégek.

Nemcsak alkalmi gesztusnak köszönhető, hogy a gyakorlati munkáról szóló tájékoztató keretében a kívülállók megtekinthették az ítélkezési termet vagy azt a tárgyalót, ahol az alkotmánybírák a teljes ülésen szoktak tanácskozni.
– Évekkel ezelőtt több kollégámmal együtt felvállaltuk, hogy az Alkotmánybíróság munkáját megismertetjük az érdeklődőkkel. Tájékoztatást adunk mindarról, ami a társadalom többségének egy kicsit a ködbe vész. Ennek megfelelően nálam évente közel háromszázan fordulnak meg – ismertette Dr. Kiss László alkotmánybíró. Mindenképpen érdemes jobban megvilágítani azt a tevékenységet, ami csendben zajlik a budai épület falai közt. A közvélemény zömében néhány, hosszan elhúzódó ügyről hall, pedig tavaly is több mint 400 eljárást zártak le. A beérkező iratok először az indítványelemzőkhöz kerülnek, s ha szerintük megfelelő kérdésekkel foglalkoznak, akkor lesz belőlük indítvány. Ezeket súlyuknak megfelelő szinteken tárgyalják és hoznak róluk ítéletet.
– Rengeteg beadványt kapunk. Kétségkívül sok olyat is, melynek nem kellene ide kerülni, például a népszavazással kapcsolatban. Ezeken a beszélgetéseken felhívhatjuk a figyelmet arra, hogy minden sajtpapírra írt szamárságnak nincs helye nálunk. Az Alkotmánybíróság munkája arról szól, hogy az ország alkotmányos rendjébe illő kérdéseket alkotmányossági szempontból megvizsgálja – hangsúlyozta Dr. Kiss László.
A sors úgy hozta, hogy a hivatalos program lezárultával a hévíziek nem haza indultak. A közelmúltban elhunyt Marton László Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászmûvésztől rokonok, barátok, tisztelők a Szent István Bazilikában tartott szentmisén búcsúztak. Hévíz díszpolgárának földi maradványait október 19-én, vasárnap 12 órakor helyezik örök nyugalomra Szigligeten.

(Forrás: Hévízi TV)