MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Magyar Örökség díj Vértesaljai Antalnénak

A Magyar Örökség és Európa Egyesület évente négy alkalommal Magyar Örökség díjjal ismeri el mindazok tevékenységét, akik sokat tettek a magyarság szellemi felemeléséért. Néptanítói és népmûvészeti munkásságáért vehette át a kitüntetést - a Hévízen sokak által ismert és elismert - Vértesaljai Antalné.

A díjat 1995-ben - Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára - alapították azzal a céllal, hogy példaként állítsák azokat, akik munkájukkal a magyar kultúrkincset gyarapították. A beérkező állampolgári javaslatok alapján egy bírálóbizottság dönt arról, hogy kik részesülhetnek az elismerésben. Az ő ajánlásuk alapján vehette át a díjat Vértesaljai Antalné – az indoklás szerint - áldozatos néptanítói tevékenységéért és népmûvészeti munkásságáért.
- Szavakkal nehezen kifejezhető mit éreztem, amikor megtudtam, hogy megkapom ezt a díjat. Nagyon sokaknak tartozom érte köszönettel, különösen azoknak, akik felterjesztettek rá. Az ünnepségen Dr. Réthelyi Miklós szólt rólam, aki három meghatározó ágat emelt ki az életemből. Ezek egyike, a családom: Antallal, a férjemmel nyolc gyermeket vállaltunk, őket igyekeztünk a jóra, az értékek őrzésére nevelni. Március 29-én, amikor a mögöttem lévő sorban mindannyian ott ültek, úgy éreztem, sikerült - mondta Vértesaljai Antalné. - A másik ág a több évtizedes tanítói munka, az ismeretek átadása, a harmadik pedig a díszítőmûvészeti tevékenység - tette hozzá.
Ez utóbbi életének egyik meghatározó részét képezi immár negyven esztendeje. Néhány lelkes társával együtt 1968-ban alapította meg ugyanis a Hévízi Díszítőmûvészeti Szakkört. Az idén kerek évfordulós csoport bel- és külföldön számos kiállításon ismertette meg az érdeklődőkkel a régi hímzéseket. Munkájuk iránt folyamatos az érdeklődés, s vezetőjük mostani kitüntetése igazolja, hogy érdemes a népi kultúra ápolásával foglalkozni.
- Ez a díj azt mutatja a számomra, hogy jó úton járok. Ha Isten segít, s erőm is lesz hozzá, szeretném tovább folytatni ezt a munkát, hiszen úgy érzem ez a megtiszteltetés a helytállásra, az értékek átörökítésére kötelez – vélekedett Vértesaljai Antalné.

(Forrás: HÉVÍZI TV)