MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Magyarságtörténet családregényben, Kepes András tollából
Kepes András türelmes ember. Ötven évig várt és készült első regénye kiadására, s tizenöt évet várt arra, hogy könyve interjúalanya, ifjabb Horthy István (Sharif) alaposan átbeszélgesse vele a magyar történelmet, melynek sorsfordító eseményei végigvonulnak a Tövispuszta címû regény történetén, három család életútjának ábrázolása nyomán.

Mindez a  hévízi városi könyvtár Közéleti Kávéházának legutóbbi rendezvényén derült ki, ahol a vendégként meghívott Kepes Andrással Halász Gábor, a Festetics Mûvelődési Központ igazgatója beszélgetett.

Az ötvenévnyi várakozás a regény megírására és kiadására persze „igazolt”. Kepes András 17 évesen dédelgetett már szépírói álmokat, fordulatos, a diplomata szülők „vándorlásához” kötött élete, a hazai rádiózás és televíziózásban töltött idők sokáig nem engedték, hogy szépírással foglalatoskodjon. Három éve azonban végleg szakított a televízióval. – Ez a televízió már nem az én világom, nincsenek már közös felületek – fogalmazott. A közéletben eltöltött évtizedek tapasztalatai, izgalmas, érdekes, megrázó riportjai, az azokból leszûrt tapasztalatok azonban feltétlenül kellettek ahhoz, hogy a könyvet megírhassa.

A Tövispuszta elképzelt falujának, az idők folyamán országnyivá terebélyesedő településének sorsábrázolásához az ötletet a fent már említett, Shariffal történt találkozás adta. Kepes András és ifjabb Horthy István, a két, egymással, ha úgy tetszik, ellentétes táborban helyet foglaló személy beszélgetése azonban nemcsak a regényhez adott ihletet, de a két ember személyiségét, a magyar történelemről, sorsokról alkotott véleményét is alaposan átforgatta, megváltoztatta.

Kepes András a kávéházi beszélgetésen erről, valamint televíziós élményeiről, csalódásairól is sokat elárult hallgatóságának.  Sőt, azt is elárulta: a hévíziek kivételes helyzetben vannak, ugyanis hasonló beszélgetésekre ma már nem vállalkozik, csupán a könyve bemutatására vonatkozó meghívásoknak tesz eleget.  A hévízi randevú így e tekintetben is a különleges események közé tartozott.