MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Március 15-ei ünnepség Hévízen
Hagyományőrző huszárok, kulturális egyesületek képviselőinek közremûködésével indult Hévízen a március 15-ei ünnepség. A nemzeti lobogó felvonását követően a ’48-as emlékmûveknél helyezték el koszorúikat a város, a fegyveres erők és testületek valamint az egyházak és az intézmények képviselői.

Az 1848/1956-os szobornál, a centenáriumi emlékkőnél valamint Zala egyetlen honvédtábornoka Gyulai Gaál Miklós emlékmûvénél helyezték el a megemlékezés virágait az ünneplők. A városi önkormányzat képviselőtestülete Kossuth Lajos mellszobránál is fejet hajtott, majd a Városháza dísztermében folytatódott a program. Az Illyés Gyula Általános Iskola diákjai valamint a Tiszta Forrás Dalkör mûsorával színesített megemlékezésen dr. Csikány Tamás hadtörténész, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem docense mondott ünnepi beszédet. – A magyar történelem egyik legvidámabb, legboldogabb napja volt 1848. március 15-ödike – nyitotta beszédét a szónok. Felidézte mindazokat a történelmi pillanatokat, melyek Budapesten és Pozsonyban kiérlelték a forradalmat, s elindították a ma már legendás események láncolatát. Korrajzzal is fûszerezett előadása zárásaként így fogalmazott:
„- Azok az emberek, akik korábban egymás arcába kesztyût vágtak, egy nemes cél érdekében saját szempontjaikról, érdekeikről lemondva együtt dolgoztak. Ennek végeredménye lett, hogy a magyar szabadságharcot ugyan leverték, ám az eredmények visszavonhatatlanul a magyarság részévé váltak. Lehetett húzni az időt 1867-ig, hiszen a bécsi uralkodókörök megpróbálták visszatartani ezt a fantasztikus „kocsit”, de utána már kénytelenek voltak szabadon engedni a magyar érdekeket. 1848-nak köszönhetjük a polgári Magyarország megszületését, s mindazokat a mechanizmusokat, melyek napjainkban is mozgatják az országot. Ha tanulságot akarok levonni csak annyit mondhatok: a pillanat nagyszerûsége és az egyéni érdekek háttérbe szorítása – ez a jövő.”

(Forrás: Hévízi Tv)