MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Megemlékezés 1956. október 23-áról
A mozgássérültek utaztatására is alkalmas betegszállító autót valamint a hévízi polgárőrség új jármûvét is felszentelték az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett hévízi ünnepségen. A megemlékezés hagyományosan koszorúzással vette kezdetét, az Október 23-a parkban

Az 1956-os kopjafa és Nagy Imre mártír miniszterelnök emlékkövének megkoszorúzása után a Szentlélek Templomban celebrált misén a forradalom mártírjaiért és a meghurcoltakért egyaránt szólt az imádság. A szertartást követően áldotta meg Kiss László esperes plébános a két jármûvet. A betegszállító autót a Magyar Vöröskereszt Országos Szervezete adományozta a városnak és a Hévízgyógyfürdő Kft-nek. Az ünnephez kapcsolódva a Magyar Vöröskereszt Országos Szervezetének igazgatója felidézte, hogy ’56-ban is aktivistáik mentették a sérülteket, biztosították ellátásukat valamint a lengyel vérszállítmányokat is célba juttatták. Azóta békésebb a szervezet küldetése – mondta, mikor átnyújtotta a gépjármû kulcsait. Az Országos Polgárőr Szövetség ugyancsak autót adományozott a hévízi polgárőröknek, melyet - a hivatalos budapesti átvétel után - most a város nyilvánossága előtt is átadott szövetség képviselője. Ezt követően a Városháza dísztermében Dr. Habsburg György a Magyar Vöröskereszt elnöke mondott ünnepi beszédet. Történelmi áttekintésében édesapja - Habsburg Ottó – gondolatait idézte. Minden háborúnak vannak csatái, melyek jelzik a végső kimenetelt. A XX. századnak 3 háborúja volt, az első és a második világháború valamint a hidegháború – sorolta. Ahogy a verduni és a sztálingrádi csata jelezte mi lesz ezek kimenetele, úgy az ’56-os magyar szabadságharc és forradalom is előre vetítette, mi lesz a hidegháború valamint a kommunizmus sorsa. A történelem eseményeinek vannak előzményei, s1956 hozzájárult ahhoz, hogy békés úton megtörténhetett a rendszerváltás. Ahogy1989-ben az emberek beszéltek, megvitatták nézeteiket, az példa a mának is. Párbeszédet kell folytatni, együtt dolgozva a nemzetért, Magyarországért – zárta gondolatait Dr. Habsburg György.
A megemlékezés folytatásaként az Illyés Gyula Általános és Mûvészeti Iskola nyolcadik osztályos diákjai adtak mûsort, majd az 1956-os emlékmû és Nagy Imre mártír miniszterelnök szobránál helyezték el koszorúikat a városi önkormányzat, az ’56-os hagyományőrző szervezetek, egyházak, fegyveres testületek, a városi intézményeinek és civil szervezeteinek képviselői.

(Forrás: Hévízi TV)