MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Megkezdődtek az adóellenőrzések

Tájékoztatjuk a Tisztelt Szálláshely-szolgáltatókat, hogy a nyár folyamán hivatalunk kiemelt számban végez idegenforgalmi adóellenőrzést, továbbá vizsgálja a szálláshelyek bejelentési és üzemeltetési követelményeinek a jogszabályi megfelelőségét.

Az ellenőrzés kiterjed az internetes szálláshely portálok forgalmi adatainak vizsgálatára, elemzésére, a szálláshely-szolgáltató a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ irányába történő regisztrációs és adatszolgáltatási kötelezettségének vizsgálatára (szálláshelykezelő szoftver vezetése), másrészt a helyszínen lefolytatott jogkövetési vizsgálattal ellenőrizzük a vendégkönyvek vezetését, és az adatszolgáltatást a helyi adóhatóság felé.

Ez évben adóigazgatási köztisztviselők bevonásával hétköznap és hétvégén is folytatjuk az ellenőrzéseket. Az ellenőrzés megkezdésekor az adóellenőr köteles magát a megbízólevél és személyi igazolványának bemutatásával igazolni.

Az ellenőrzés célja az adótörvényekben, a helyi rendeleteinkben előírt kötelezettségek teljesítésének a vizsgálata az idegenforgalmi adó vonatkozásában.

Felhívjuk a szálláshely-szolgáltatók figyelmét, hogy 2020. április 26-tól 2020. december 31-ig terjedő időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót az adó alanyának nem kell megfizetnie, az adó beszedésére kötelezettnek nem kell beszednie, befizetnie, de a be nem szedett adót be kell vallani az adóhatósághoz a tárgyhót követő hónap 15. napig.

Az ellenőrzés során minden esetben jegyzőkönyv felvételére kerül sor, amelynek egy példányát átadjuk az adózónak, képviselőjének vagy meghatalmazottjának, és az ellenőrzés során tett megállapításokról tájékoztatjuk.

Célunk elsősorban a jogkövető magatartás elérése, nem a bírságolás, kiemelten vizsgáljuk az adóbevallások megtételét. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy az önkormányzat kizárólag ezen bevallások birtokában tudja támogatási igényét benyújtani a központi költségvetés irányába.

Kérjük a Tisztelt Szálláshely-szolgáltatókat, hogy a helyszíni ellenőrzés feltételeit biztosítsák, és mûködjenek együtt az adóhatósággal. Az adóhatóság munkájának akadályozása mulasztási bírság kiszabását vonja maga után.

 

Hévízi Polgármesteri Hivatal