MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Megújulhat a romkert
Hévíz egyik legkorábbi történelmi emléke a római kori romkert, melynek turisztikai célú hasznosításáról már régóta többen gondolkodnak a városban. A terület lehetséges fejlesztéséről, környezetének parkosításáról most a Hévízért Városvédő, -fejlesztő és Kulturális Egyesület készített átfogó tervet.

- A városimázs szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogyan kezeljük ezt a részt. A feltárt leleteknek csak akkor van értékük, ha meg tudjuk mutatni a látogatóknak, s megfelelő programokat kínálunk. A parképítészet eszközeivel meg kell teremtenünk a kor hangulatát, hogy minél vonzóbbá tegyünk ezt a kertet – vázolta az elképzelések lényegét Füzesi Lászlóné, az egyesület elnöke.
A munkát a romok körülötti sétautak kiépítésével kívánják kezdeni, hiszen jelenleg a turisták csak bukdácsolva tudják körbejárni a területet. A sétányt gyûrû alakban képzelik el, az Egregyi út és az Attila út felé egyaránt bekötve, hogy így is könnyítsék a megközelítést. Az ásatások során keletkezett dombot elbontanák, hogy a helyére színpad és nézőteret építsenek. Az északi oldalra egy faszerkezetû emelvényt terveztek, ahonnan a vendégek rálátnának mind a romokra, mind a kertrészletre. A római kor hangulatát idéző növényzettel népesítenék be a teljes területet, így lomb- és tûlevelû örökzöldek, valamint rózsák, levendulák és más mediterrán jellegû virágok, cserjék váltanák fel a mostani ápolt, ám eléggé szegényes környezetet.
- A tervek készen állnak, a kivitelezés összköltsége tizenkétmillió forint, amelyet pályázattal szeretnénk megszerezni. Óriási segítség, hogy a szükséges önrész biztosítását az önkormányzat vállalta – mondta Füzesi Lászlóné.

(Forrás: HÉVÍZI TV)