MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Megújult a római kori romkert
Hévíz egregyi városrészében a környék egyik legrégibb római kori épületmaradványát rejti a föld

Hévíz egregyi városrészében a környék egyik legrégibb római kori épületmaradványát rejti a föld. A római villa az első században épült föl, több ízben átépítették, mára a villa „romjai”, alapjai hirdetik a letûnt kort.  A város történelmi-régészeti látványosságába pályázati segítséggel sikerült életet lehelni: az önkormányzat 2010 májusában pályázatot nyújtott be a hévízi római kori romok zöldfelületi rehabilitációjára és turisztikai vonzerejének növelésére a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében, s a pályázat kedvező elbírálásával 58 millió forintot sikerült elnyerni a romok környezetének rendezéséhez, a római kori emlék látogathatóvá tételéhez.

A megújult romkertet október 21-én adták át ünnepélyes külsőségek között a látogatóknak. Az átadási ceremónia egyben projektzáró ünnepség is volt. A beruházásban részt vevő meghívottakat és érdeklődőket Papp Gábor polgármester tájékoztatta a pályázat részleteiről.

Rámutatott: a római kori romkert megújításával nemcsak a több évszázados történelmi emlék megőrzése volt a cél, de az is, hogy a romkertnél történt beruházás és az ide tervezett attrakciók segítségével az egregyi városrészt is aktívabban bekapcsolhassák a város turisztikai „vérkeringésébe”.

  • A pályázat eredményeként térkővel burkolt sétány veszi körül a romokat, egy újonnan kialakított tér közepén egy új köztéri mûalkotás, Orr Lajos szobra került felállításra. Kialakítottunk egy játszóteret, szabadtéri színpad és egy mozgáskorlátozottak számára is biztosított illemhely létesült. A területen tájékoztató táblák is helyet kaptak, amelyek megvilágítása napkollektorok segítségével, természetes energiatermelés útján biztosított. A terület villany és vízi közmû ellátottságot is kapott. Kerékpártámaszok és fedett kerékpártárolók, valamint parkolóhelyek is létesültek – sorolta a beruházás eredményeit Papp Gábor. Hangsúlyozta: az elkövetkező időszakban az önkormányzat a mûvelődési intézménnyel karöltve szabadtéri programokat, koncerteket, előadásokat kíván itt megvalósítani, bízva abban, hogy ezáltal a város és Egregy újabb turisztikai értékekkel, látványosságokkal gyarapszik.