MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Méltósággal, emelt fővel – megemlékezés az aradi vértanúk napján
Nemzeti gyásznapunkon, október 6-án az Aradon vértanú halált halt 13 tábornokra és a Pesten kivégzett első felelős magyar minisztérium miniszterelnökére emlékezett Hévíz.

A Városháza téren tartott ünnepségen Papp Gábor polgármester mondott ünnepi beszédet, melyben kiemelte: elődeinktől elsősorban méltóságot, tiszta emberséget tanulhatunk.

 

 

  • A 13 aradi tábornok és első magyar miniszterelnökünk olyan tetteket hajtott végre, melyek i példaként kell, hogy álljanak előttünk ma is. Értünk küzdöttek, s tették ezt úgy a magyarságért, a magyar hazáért, hogy jelentős részük nem is itt született.

     
  • S mit látunk ma? Nemzetiségek feszülnek egymásnak, az unió pátoszos, közösségekről szóló jelmondatai semmivé válnak; tapasztaljuk ezt, amikor rólunk, magyarokról van szó, amikor hazánkat úgymond „unió ellenes politikájáért” pellengérre állítják, amikor tőlünk megtagadják azokat a lehetőségeket, amiket mások szó nélkül megkapnak.
     

De nem is kell az unióig mennünk, amikor a ma politikáját, a ma erkölcseit nézzük. Saját hazánkban feszülünk egymásnak. Magyar a magyarnak. Elképesztő történéseknek lehettünk tanúi a napokban kormányellenes tüntetés égisze alatt. Gyalázatos módon viselkedett magyar polgár a magyar polgárral szemben, alpári stílusban szólalt meg és nyilvánult meg sok honfitársunk. Nem gondolnám, hogy bármelyik elődünknek, legyen az magyar vagy épp egy-egy nemzetiséget képviselő, ez lett volna az üzenete számunkra akkor, amikor értünk, a mi szabadságunkért küzdött és halt meg! Csak remélni merem, hogy nem szolgál ez követendő példaként egyetlen magyar honfitársunk számára sem a jövőben, mert ez nem volt méltó egyetlen magyarhoz sem – hangsúlyozta, hozzátéve: pontosan ezért kellene és lehetne elődeinktől éppen a méltó viselkedést tanulni, megtanulni.
 

 

 

 

A vértanúk méltósággal teli utolsó óráit elevenítette fel az Illyés iskola tanulóinak ünnepi mûsora is, mely a beszédet követte, s az emlékező közösség Dányi Krisztián előadásában az alkalomhoz illő verseket is hallhatott. A megemlékezés koszorúzással zárult.