MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Nem mondtak nemet
Nem kapta meg a többséget a Keszthely-Hévízi Többcélú Kistérségi Társulás elnöksége ahhoz a javaslathoz, hogy a tagság ne támogassa egy Hévíz központú önálló kistérség lehatárolását, mely hét település kiválását vonná maga után.A kistérségi lehatárolás megváltoztatását az önkormányzati választásokat követő hat hónapon belül kezdeményezhetik a települések.

Ezzel a joggal kíván élni Hévíz, Alsópáhok, Felsőpáhok, Cserszegtomaj, Rezi, Nemesbük és Zalaköveskút önkormányzata, mely jelenleg a 27 települést tömörítő Keszthely-Hévízi Társulás tagja.
A kiválást megvitató tanácsülésén Ruzsics Ferenc elnök - az elnökség nevében - javaslatot tett arra, hogy a jelen lévők ne támogassák az új kistérségi lehatárolásról szóló kezdeményezést. Utalt arra, hogy a kiválás hátterében az a törvénymódosítás áll, mely júliustól több feladatot róna a társulások központjaira, a tagtelepülések jogosítványainak megnyirbálásával. Így Hévíz az okmányiroda és az építéshatósági jogkör elvesztésétől tart. Ennek elkerülésére az elnökség javaslatba foglalta, hogy minisztériumi szinten kezdeményezzék a hatósági jogkörök hévízi gyakorlását, s a város egy főt delegáljon a társulás elnökségébe.
Vértes Árpád Hévíz polgármestere azt emelte ki, hogy nem a többi település ellen szól a kiválás. A jövőben is össze kell fogni, közös pályázatokat beadni. A környező falvakkal eddig több területen közös feladatellátásra szövetkeztek. Ezt igazolva sorolta Németh Sándor Felsőpáhok polgármestere, milyen sok szál köti össze őket Hévízzel. Társulási megállapodás alapján együtt mûködtetik az orvosi ügyeletet, a gyermekjóléti szolgálatot, a szociális ellátásokat, gyepmesteri szolgálatot. – Nem újkeletû a kistérségi lehatárolás megváltoztatása Már másfél éve úgy nyilatkoztam, hogy egy hatalmi szóval létrehozott keszthelyi járás hosszútávon gazdaságilag nem lehet életképes – folytatta indoklását.
Többen firtatták, hogy érzelmi vagy gazdasági döntésről van-e szó. Elhangzott olyan álláspont, hogy más egy balatoni és más egy háttértelepülés érdeke, a pályázatok pedig eddig a vízparton élők érdekit szolgálták. Megfogalmazódott, hogy Keszthely túl sok gazdaságtalan intézményét adja le a kistérségnek, s cserébe nem ad semmit. Ruzsics Ferenc polgármester viszontválaszában értelmetlennek nevezte a számháborút, s emlékezetett arra, hogy a város fenntartja a térséget szolgáló kórházat, a zeneiskolát, és jelentős részt vállal a nevelési tanácsadó mûködtetéséből.
A kiválást ellenző javaslat elfogadásához az elnökség szerint minősített többséggel hozhatott volna döntést a társulás tanácsa. A távollévők szavazati jogának képviselete miatt még vita van arról, hogy 12:12 arányban vagy 10 igen és 12 nem szavazat ellenében vetették el a jelenlévők az elnökség határozatát.
- Nincs érvényes döntés – kommentálta röviden az eredményt a társulás elnöke.
- Őszintén szólva meglepett az eredmény, mert a korábbi nyilatkozatok alapján arra számítottam, hogy heten maradunk, mialatt mindenki ellenünk lesz – nyilatkozta szerkesztőségünknek Felsőpáhok polgármestere. – Nagyon örülök, hogy több kollégát is sikerült meggyőzni arról: a kiválási kíséreltünk nem ellenük szól, hanem saját érdekeinket kívánjuk képviselni.

(Forrás: Hévízi Tv)