MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Nem támogatja
A Zala Megyei Területfejlesztési Tanács 5 igen, 2 tartózkodás és 1 nem szavazat ellenében úgy döntött, hogy nem támogatja a Hévíz székhelyû új kistérség lehatárolását. A megyei szervezet véleményezési joggal rendelkezik, így a határozat nem akadályozza meg a hét település szándékának továbbvitelét.

„Egy kormány által generált rossz intézkedésen veszekszünk idelent” - a Zala Megyei Területfejlesztési Tanács ülésén elhangzott mondat jól érzékelteti a történteket.
Hévíz, Alsópáhok, Felsőpáhok polgármestere és Cserszegtomaj alpolgármestere személyesen is meg kívánta győzni a testület tagjait arról, hogy törekvésükkel sem Keszthely sem a jelenlegi társulás tagtelepüléseinek érdekeit nem kívánják sérteni. Hévíz, s a vele szövetségre lépett hat község térsége gazdasági egységet alkot, s több közszolgáltatást most is társulásos formában biztosítanak. A tanács elnöke, Manninger Jenő azt hangsúlyozta, hogy a kistérség nem az építéshatósági feladatokról szól, s nem is arról, amit a kistelepülések várnak. Spórolni akar a kormányzat. Ennek vannak ésszerû és takarékossági szempontból kiinduló elemei. Mint mondta: látható, hogy a jelenlegi társuláson belül vannak mûködési zavarok, s elgondolkodtató, mi okozza a háttértelepülések elégedetlenségét. Erre azonban jobb koordinációval kell megoldást találni. Az ésszerûség azt diktálja, hogy Hévíz és Keszthely együtt, egy kistérségen belül oldja meg a feladatokat. A hévízi gazdag kistérség lenne, ami a források elnyerésében csökkentené az esélyeket. - Új kistérség alakítására csak rendkívüli esetben van lehetőség. A két város a társközpont szerepét tölti be és a szabályozás szerint nem tagozódhat alközpontokra. Inkább az együttmûködés jelenti a jövőt és ez növeli a társulás esélyeit. Szakmai szempontok vannak, s a tanács elnökeként a megye egészét kell képviselnem - jelentette ki Manninger Jenő.
A Keszthely-hévízi kistérséget képviselő Kiss László tartózkodott a szavazás során, s a 7 település szándékát egyedül Fekete György, a Balatoni Fejlesztési Regionális Idegenforgalmi Bizottság képviselője támogatta voksával. Ez a térség az utóbbi időben elemeire hullott szét, nem sikerül ötről hatra jutni- osztotta meg személyes tapasztalatait, melyek nem csak az önkormányzatok közti harmónia hiányára utaltak. – A Megyei Területfejlesztési Tanács támogatta a pacsai központú térség létrehozását. Most Hévíz és hat település a mögöttük álló lakossággal kifejezte önállósodási szándékát, melynek saját kistérsége sem állt útjába. Ezek alapján úgy gondolom nem áll jogomban megakadályozni a kezdeményezést – indokolta döntését.
A tanács támogatása nélkül a hét település önkormányzata benyújtja az új kistérségi lehatárolásra vonatkozó kérelmét az önkormányzati és területfejlesztési miniszternek azzal, hogy Lamperth Mónika támogatólag terjessze a Magyar Köztársaság Kormánya elé.

(Forrás: Hévízi Tv)