MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Nemzeti gyásznapunk
Október 6. nemzeti gyásznapunk. Ezen a napon azokra a szabadságharcot vezető tábornokokra emlékezünk, akiket 1849. október 6-án Aradon Haynau kivégeztetett; de e napon tisztelgünk az első felelős magyar kormány miniszterelnökének, gróf Batthyány Lajosnak emléke előtt is, akit Pesten ítéltek golyó általi halálra.

Nemzeti hőseinkre emlékezett ma Hévíz is.

A Kossuth utcában álló 1848/1956-os emlékmû előtt Fisli István önkormányzati képviselő, az oktatási bizottság elnöke mondott ünnepi beszédet.

  • Ma olyan hősök előtt tisztelgünk, akik megértették a kor, 1848- 49, a pillanat feladatát és vállalták azt. Olyan magyar és más nemzetiségû férfiak halálát jöttünk gyászolni, akik a magyar függetlenség ügye mellett a világszabadság eszméiért is küzdöttek – hangsúlyozta.

Az aradi vértanúk, minden, országunkért életét feláldozó embertársunk halála akkor nyeri el igazi értelmét, ha mi, az utódok is megcselekedjük azt, amit megkövetel tőlünk a haza. Mi emlékezők, itt Hévízen és bárhol máshol, az ország határain belül és kívül, áldozatukat látva mit gondolunk, mit gondolhatunk magunkról? Milyen áldozatot, de legalább erőfeszítést teszünk ma a kor, a pillanat adta feladtok megoldásáért? Utódként milyen lelkiismerettel nézhetünk a tükörbe? Úgy vélem, ma, a globális piaci vastörvények erőterében csak akkor lehetünk sikeresek, csak úgy lehetünk méltóak az elődökhöz, ha a mai kor kihívásainak megfelelve, de nemzeti önrendelkezésünket megtartva cselekszünk – mutatott rá a szónok. - Úgy gondolom, hogy ha mindannyian hozzá tudjuk tenni országunkhoz, városunkhoz, közösségeinkhez a saját, értékes kis morzsáinkat, ha kormány, fenntartó, minden állampolgár egymásra talál a Vörösmarty által is említett építkezésben, akkor könnyeket ejtve ugyan, de emelt fővel emlékezhetünk mártírjainkra.

Merítsünk erőt az aradi vértanúk hazáért, embertársaikért tudatosan, megfontoltan hozott áldozataiból, emberi nagyságuk szolgáljon örök példaként!

A beszédet koszorúzás követte, az emlékmûnél Papp Gábor polgármester, Rábai József környezetvédelemért felelős külsős alpolgármester, Fisli István, Gelencsér Béla és Naszádos Antal képviselők helyezték el az önkormányzat és a város nevében a koszorút, az Illyés-iskola növendékei dalcsokorral léptek fel.