Novembertől pilótaképzés indul a Hévíz-Balaton Airporton

2019 novemberében a Közép-Európai Légiközlekedési Klaszter (CEAC) hazánkban is elindítja pilótaképzési projektjét, melynek a Sármelléken működő, Hévíz Város Önkormányzata által működtetett Hévíz-Balaton Airport ad helyet.

Ezt a közelmúltban Budapesten sajtótájékoztató keretében jelentette be Stig Eyde, a CEAC elnöke és Szijjártó Péter külügyminiszter.

A klaszter elnöke úgy fogalmazott: nagyon örülnek, hogy Hévíz városával kezdhetik meg az együttműködést, hiszen Hévíz biztonságosan üzemelteti a helyi nemzetközi repülőteret, a Hévíz-Balaton Airportot.

Papp Gábor, Hévíz város polgármestere az ezzel kapcsolatban a hévízi városházán tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Hévíz-Balaton Airport működtetésére 2012-ben létesített száz százalékban önkormányzati tulajdonú céget Hévíz, a reptér működtetésében azonban az állam is gazdasági szerepet vállalt.

Kezdetektől fogva hittünk abban, hogy ez a reptér nyugat-magyarországi regionális légikikötőként üzemelhet, de nem csupán a régió multimodális közlekedési csomópontjává válik, hanem logisztikai szolgáltató központként és iparterületként és működhet. A Hévízi önkormányzat évente 50 millió forinttal, a fejlesztési tárca 120-130 millió forinttal támoatja a repteret. A légi kikötőt elsősorban Frankfurttal és Londonnal szeretnék összekötni, de

előrehaladott tárgyalásokat folytatnak tel-aviv-i, szentpétervári és norvégiai járatok indításáról. Mindezen túlmenően nagy befektetői érdeklődés mutatkozik az egykori laktanyaterületen logisztikai központ és ipari park

kialakítására is. A repülőtéri fejlesztéseknek nagy lökést ad a Zalaegerszegen épülő, Európában is egyedülállónak számító járműipari tesztpálya, valamint az M7-es autópályát a zalai megyeszékhellyel összekötő M76-os gyorsforgalmi út, ami érinti a repülőteret is

A novemberben induló képzéssel pedig új perspektívák nyílhatnak meg nemcsak Hévíz, de a megyei városok és a Dunántúl tekintetében is, hiszen az út nyitva áll ahhoz, hogy a Hévíz-Balaton Airport nemcsak nevében, de ténylegesen is regionális reptérré váljon.

A CEAC által indított beruházás keretében a tervek szerint két éven belül az új hévízi akadémiának 300 diákja és 80 alkalmazottja lesz. Kezdetben oktatási létesítményekbe, modern oktatási célú légi járművekbe és repülésszimulátorokba fektetnek be Hévízen, hangárépületeket hoznak létre, irodákat és tantermeket, valamint hallgatói szálláshelyeket alakítanak ki, s hamarosan megkezdődik az oktatók és a személyzet felvétele is.  Az akadémia közvetlenül légitársaságok részére fog pilótákat képezni. A képzés technikai része a környékre és a komfortérzetre nem lesz negatív hatással, hiszen az oktatás alapvetően szimulátorokon, illetve négy személyes kisgépek segítségével történik.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) elmondta: a norvég fél határozott véleménye volt, hogy a hazai befektetési és üzleti környezet teljes mértékben alkalmas, hiszen a többi versenyképes országgal összehasonlítva Magyarország kiemelkedő lehetőséget kínál. Hazánk központi elhelyezkedése Európában, a kiegyensúlyozott időjárása és éghajlata, a rendelkezésre álló repülőterek és a légtér tökéletes helyszínné teszi a légitársasági pilóták oktatására.

Ezen belül Hévíz nemcsak egy hatalmas lehetőségekkel rendelkező repülőtérrel rendelkezik Európa közepén, de a világ egyik leghíresebb gyógyfürdővárosa is, amelynek egyedülálló gyógytava kiváló minőségű termálvízzel rendelkezik, és turisták ezreit vonzza a világ minden tájáról. Hévíz rendelkezik azzal a potenciállal, hogy az elkövetkező években még több turistát és befektetést vonzzon, és a környezetében induló, többek között.Zalaegerszegen történő fejlesztések is erősítik ezt  a szerepet.

A légi pilóták képzése, az ezzel kapcsolatos beruházások magasan képzett munkaerőt s innovativ technologiát igényelnek, s ez a minőségi fejlesztés amire a térségnek leginkább szüksége van, s a légügyi klaszter megjelenése a dinamikusan fejlődő légügyi ágazat további beruházásait, logisztikát, szervizelést generálhat.

Nagy Bálint, Keszthely város alpolgármestere: gratulált Manninger Jenő országgyűlési képviselőnek, és Papp Gábornak, a repteret 7 éve üzemeltető város polgármesterének. A Balaton és Keszthely térségét illetően is hatalmas lehetőséget jelent a most bejelentett program, valamint azok a fejlesztések, amelyek a Hévíz-Balaton Airport előtt állnak, turisztikai és gazdasági szempontból egyaránt. A várható beruházások Keszthely számára is fontosak, hiszen például egész biztos , hogy a város szolgáltatásait is igénybe kivánják majd venni.

CÍMKÉK

FRISS HÍREK

Rendhagyó városnap
Különleges ballagás, különleges érettségi
Növényvédelmi munkák indulnak május 4-én.

HÉVÍZTV AJÁNLÓ

Megnyitott a megújult főbejárat
Újra látogatható a Schulhof sétány!
1,3 milliárd forint hévízi magánszálláshelyeknek

HIRDETMÉNYEK

DRV Zrt. tájékoztató
TÁJÉKOZTATÁS idegenforgalmi adó
Kéményseprésről tájékoztató

MENÜ

INTÉZMÉNYEK

Hévízi Televízió Kft.
Hévízi Televízió Kft.
(GAMESZ)
Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet
Fontana Filmszínház
Fontana Filmszínház
Gróf I. Festetics György Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény
Gróf I. Festetics György Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény
Illyés Gyula Általános és Művészeti Iskola
Illyés Gyula Általános és Művészeti Iskola
Aquamarin Szállodaipari Kft.
Aquamarin Szállodaipari Kft.
Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola
Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola
Hévíz Sportkör
Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény
Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény
Festetics György Művelődési Központ
Festetics György Művelődési Központ
Parkolási Iroda
Parkolási Iroda
Városi Könyvtár
Városi Könyvtár
Brunszvik Teréz Óvoda
Brunszvik Teréz Óvoda

GALÉRIA

Hévíz delegációja Sarm es-Sejkben
Hévíz delegációja Sarm es-Sejkben
Városnap 2018
Városnap 2018
Széchenyi utca felújítása
Széchenyi utca felújítása
Új év, új dimenziók
Új év, új dimenziók
Négy évtizedes a Musica Antiqua együttes
Négy évtizedes a Musica Antiqua együttes
Csak akkor öregszel, ha nem szárnyalsz
Csak akkor öregszel, ha nem szárnyalsz
Hévízen V4-k
Hévízen V4-k
Hévíz városa az Európai Tavak Szövetségében
Hévíz városa az Európai Tavak Szövetségében
Izrael nagykövete Hévízen
Izrael nagykövete Hévízen