MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Nyertes pályázat a belváros rekonstrukciójára
Közel 490 millió Ft-os támogatást nyert a Nyugat Dunántúli Operatív programból Hévíz Önkormányzata a belváros rekonstrukciójának első ütemére. A teljes bekerülési összeg alig valamivel haladja meg a 671 millió Ft-ot, ebből is látszik, hogy igen magas a támogatás intenzitása. Zalából egyébként három település, Hévíz, Keszthely és Zalaszentgrót nyert forrást a nem megyei jogú városok számára kiírt pályázaton – jelentette be sajtótájékoztatóján Baracskai József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagja.

A belváros megújítását célzó projekt több elemből áll az alábbiak szerint:
Összefüggő gyalogosövezet kialakítása:
A közterületeken a meglévő aszfaltburkolatok és betonfelületek elbontása után térburkolatokat épít ki a város. Az utcák kirakodó sávjában egy-egy üzlethez is teraszburkolattal ellátott felületetet képeznek ki. A teraszok közterület-foglalási engedéllyel bérelhető területekké alakulnak, melyek mentén járda jellegû gyalogos zóna létesül. Ebbe a sávba utcákat szegélyező fasorokat telepítenek, a villanyoszlopok helyére kandeláberek kerülnek és megújul az utcabútorzat. Az utcák végén információs oszlopok szolgálják az eligazodást. A helyi adottságok nem teszik lehetővé teljesen forgalommentes övezet kialakítását, azonban a gépjármû forgalom térben és időben korlátozott lesz.
A Rózsakert Komplexum fejlesztése:
A projekt részeként megvalósul a Rózsakert Komplexum fejlesztése. Az eredeti építészeti értékeket megtartva teljes körû helyreállítást terveztek a szakemberek. Az épület földszinti részén található éttermet felújítják és bővítik. A meglévő épületszerkezetek nem változnak, ám a nyílászárók, a hő- és a vízszigetelés, a homlokzati és a belső burkolatok megújulnak. Az étterem főbejárata a Gróf Festetics tér és a gyógy-tó menti sétány felől lesz elérhető. Az étterem eredeti gazdasági bejárata változatlan marad az Erzsébet királyné útja felől. Az előtérből leválasztanak egy előteret a lift számára, ezáltal megvalósul a különböző funkciók szétválasztása.
A megújuló étterem exkluzív és magas minőségû környezetet biztosít a látogatók számára. A mintegy 100 négyzetméter alapterületû, kör alakú fogyasztótér 80-100 fő egy idejû befogadására alkalmas. A nyári időszakban az étterem kihasználhatóságát a kerthelyiség növeli.
Az épület egy többfunkciós közösségi központ kialakítását is lehetővé teszi. A Rózsakert Komplexum emeletének egy részén két összenyitható előadótermet alakítanak ki, mely színpadként és előadópultként funkcionál. Az osztható (mobil) rendezvénytér körbejárható, két irányból (étterem, utca szint) is megközelíthető lesz. A létrejövő közhasznú információs "E-pont" széleskörû közösségi internet hozzáférést biztosít. A szórakozási és élményfunkciókat az állandó kiállítóterem, illetve a mobil rendezvénytér együttesen szolgálja.
A jelenleg mûködő zöldséges elárusító üzlet helyén egy kistérségi ajándékbolt kap helyet 25,50 m2 alapterületen. A kiskereskedelmi egységben a városra és a térségére jellemző unikális és egyedülálló termékeket árusítanak majd.
A Rózsakert épületében, így a kiskereskedelmi egységben az akadálymentesítés teljes körûen megvalósul. Az épületben energiatakarékos, a különböző funkciók integrált mûködését szolgáló építészeti megoldásokat alkalmaznak. A felújítást követően az épület energiahatékonysági szempontból eléri az optimálisnak tekinthető szintet.
Ivócsarnok kialakítása, létrehozása:
Az ivócsarnok a Rózsakert Központ épületéhez kapcsolódna úgy, hogy használata (a gyógyvíz kúraszerû fogyasztása) térítésmentes és mindenki számára biztosított legyen. A csarnok a megújuló gyalogos övezethez és közösségi terekhez közvetlenül kapcsolódik majd. A csarnok belsőépítészeti kialakítása a széles körû történelmi és helytörténeti áttekintést is szolgálja egy állandó kiállítással.
Belterületi csapadékvíz elvezető rendszer korszerûsítése, fejlesztése:
A beavatkozással érintett utcákon és tereken megvalósul a csapadékcsatorna rendszer fejlesztése és bővítése, amely kettős célt szolgál. Egyfelől a rossz állapotú, vagy nem megfelelő keresztmetszetû csatornaszakaszok cseréjét, illetve tehermentesítését. Így a Park utcai csatorna tehermentesítését a Rákóczi Ferenc utcai csatorna építésével, illetve a Gróf Festetics György és a Deák Ferenc téri csatornák cseréjét, másfelől a Rákóczi Ferenc utcai, Erzsébet királyné utcai és Gróf Festetics György téri díszburkolat építéshez kapcsolódóan új csapadékvíz elvezető rendszer létrehozását.

(Forrás: Hévízi TV)

A videó itt megtekinthető!