MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Nyomást gyakorolnak a magyar gazdaságpolitikára?
A hét folyamán két jeles előadóval is találkozhatott az érdeklődő közönség Hévízen, a Hévízi Szabadegyetem keretében.

Jankovics Marcell népes hallgatóság előtt a magyar kultúra értékeire, kincsestárára hívta fel a figyelmet a magyar néphagyományok felelevenítésével, jeles ünnepeink eredetének bemutatásával.

A filmrendezőt, mûvészettörténészt gazdasági témával dr. Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár követte, aki a hazai gazdaságpolitika és a nemzetközi valutaalap, illetve az unió közötti kapcsolatokra, ha úgy tetszik – feszülő ellentétekre – próbált rávilágítani.

 Rámutatott: a valutaalap alapvetően abban érdekelt, hogy a befektetők hozzájussanak a pénzükhöz; sem a növekedés, sem az életszínvonal milyensége nem érdekli.

Hangsúlyozta: a jövőben azok az országok tudnak igazán előtérbe kerülni a gazdasági versenyben, melyek tudást tudnak teremteni, ehhez viszont jól képzett és elkötelezett emberek kellenek. Magyarország pillanatnyilag nem fordít kellő figyelmet és energiát a humánerőforrásra, holott hazánknak ez (volna) az egyetlen komoly „energiahordozója”. A z Új Széchenyi Terv támogatásairól szólva kifejtette: azokat főként infrastrukturális beruházásokra fordítják, ezek viszont nem indítják be a gazdaságot.

A hazánk elleni deficiteljárás magasabb szintre emelését nevetségesnek titulálta, mivel – mondta - Magyarország államháztartási hiánya az elvárt három százalék alatt van. Véleménye szerint az eljárás nem más, mint nyomásgyakorlás, és önmagában nevetséges is, hiszen, mint fogalmazott: "azért, mert jövőre magasabb mutatót valószínûsítenek, ilyen alapon az Európai Bizottságot is meg lehetne büntetni azért, mert 2013-ban elkövet majd valami disznóságot."

Beszélt arról is, hogy véleménye szerint a Magyar Nemzeti Bank nem védi a forintot és nem támogatja a gazdaság fejlődését. A kormány arra szeretné rávenni a jegybankot, hogy jobban végezze a munkáját. Úgy vélte: nem véletlen, hogy az uniós listák alján szerepel a magyar jegybank munkáját tekintve.
A zsúfolásig telt házban az előadást követően kérdések felvetésére is sor került, a legtöbben azt tudakolták: hazánknak melyek a kitörési lehetőségei, és van-e esélyünk az unión kívüli életre?

Nézze meg galériánkat!