MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Önálló est a Magyar Kultúra Napján
Rég nem látott érdeklődés kísérte az „Azt meséld el Pista” címû előadást a Magyar Kultúra Napjának hévízi rendezvényén, hiszen a későn jövőknek már csak az előtérben jutott hely. A címben megszólított Pista nem más, mint Örkény István író, akit Mácsai Pál színmûvész személyesített meg immár több mint ötszázadszor. Dráma, tragédia, a világ fonákjának láttatása, kacagás az abszurd helyzeten – mindezek összevegyültek, Örkény életútjának megrajzolásakor.

Az „Azt meséld el Pista” lassan tizenhét éve óta nem kopik ki a színházakból és az ország előadótermeiből. Megálmodója Mácsai Pál. - Amikor Örkény leveleiből megjelent egy válogatás, a könyvbemutató kapcsán engem kért fel közremûködőnek a Petőfi Irodalmi Múzeum. Ott tapasztaltam meg, hogy ezek a levelek milyen elementáris erővel hatnak a közönségre. Mintha nem is irodalmat, hanem egyenesen színházat látnának és hallanának. Ezt eredményezi a mûfaj - ha Örkény írja. Hosszan lehetne bontogatni miben rejlik az eredetiségük, de az Örkény levelek alapvető titka az, hogy jók. Akkor kezdtem el morfondírozni magamban és összegereblyéztem mindent, amit ő egyes szám első személyben írt vagy mondott, az interjúktól a naplókig és a levelektől a szépprózáig. A család által őrzött magnószalagokat is meghallgathattam, melyeken ő mesélt. Nagyon jó sztorizó volt. Ezekből egy hallatlanul hosszú, 500 oldalas anyagot állítottam össze, amit aztán Bereményi Gézával együtt átszûrtünk, átgyúrtuk erre az önálló estre – idézte fel a múltat Mácsai Pál.
Az Örkényt megszemélyesítő színmûvész mesél a hallgatóságnak. Szorong, lelkesedik, polemizál, párbeszédeket idéz fel, ahogy a szituáció megkívánja. Egyedül van a kellékek a nélküli puszta térben azzal a feladattal, hogy éberen tartsa a közönség érdeklődését.
A darab nem várt sikert hozott. Mácsai Pál saját bevallása szerint 30-40 előadással kalkulált, az irodalmi csemegére váró réteg érdeklődésére számítva. Ehhez képest vártalan lett a siker. Az önálló estet generációktól függetlenül ugyanúgy értik fiatalok és idősek a vidéki kultúrteremben, mint a Magyar Tudományos Akadémián.

(Forrás: Hévízi TV)