MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Önkormányzati működtetésben maradnak az iskolák
Az önkormányzat vállalja a város oktatási intézményeinek mûködtetését az elkövetkező időszakban is – erről döntött a képviselő-testület a szeptember végi soros ülésén. Elhangzott: a mûködtetés az épület fenntartásának, mûszaki állapota rendezésének feladatait jelenti az új oktatási törvény vonatkozó passzusa értelmében.

Egyes kiadási előirányzatok átcsoportosítása miatt sor került a költségvetési rendelet módosítására is. Ilyen kiadást jelent a Sugár utcai játszótér bővítése, szenior játszótér kialakítása, a mûfüves pályák melletti terület rendezése, illetve még az idei évre betervezett több terület fejlesztése. A költségvetéssel kapcsolatosan Papp Gábor polgármester elmondta: az utóbbi időben torz információk láttak napvilágot a város büdzséjét és tartalékait illetően, melyeket ezúton is visszautasít. Jelezte: az önkormányzatnak jelenleg közel 600 millió forintja van bankban lekötött betétként, s ezen felül még közel 180 millió forint realizálódik fejlesztésekre ez év végéig. Valamint a mostani módosításoknak köszönhetően többek között a katolikus egyház 3,5 millió forintot, a Turisztikai Nonprofit Kft. 4 millió forintot, illetve több civil szervezet több százezer forint póttámogatást kapott erre az évre. A pályázati tartalék terhére elkülönítettek a költségvetésben 9 millió összeget a sportcsarnok korszerûsítésére, melyet KEOP pályázat segítségével oldanának meg.

Naszádos Antal képviselő szerint a város nem gazdálkodik, hanem garázdálkodik. Papp Gábor polgármester felszólította a képviselőt, hogy most is és a jövőben is tartózkodjék attól, hogy hamis információkkal félrevezesse a lakosságot a város gazdálkodását illetően, ugyanis ezzel messzemenő károkat is okozhat Hévíznek. Ráadásul a város gazdálkodását több ízben is vizsgálták, minden egyes vizsgálat rendben lévőnek és kiegyensúlyozottnak találta a gazdálkodást, s a fenti számok is bizonyítják a képviselő állításainak ellenkezőjét.  

A módosítást a vitát követően hat igen és egy ellenszavazattal elfogadta a testület.

A mozgáskorlátozottak számára kedvezően változott a Hévíz város közterületein a várakozás rendjéről szóló önkormányzati rendelet. A most elfogadott változás megengedi, hogy a mozgáskorlátozottak a várakozási övezetek területén időkorlát nélkül parkoljanak a számukra kijelölt parkolóhelyeken, a szükséges okmányoknak természetesen ehhez továbbra is rendelkezésre kell állniuk.

A szeptember 1-jén hatályba lépő kormányrendeletnek megfelelően megalkotta a testület az önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben térítési díj, tandíj ellenében biztosított köznevelési feladatokról szóló rendeletét.

Több napirend is foglalkozott a Hévíz-Balaton Airporttal. Elfogadták a képviselők a kft. 2012. évi első féléves gazdálkodásáról szóló beszámolót és a felügyelő bizottság jelentését, illetve a Kft.-re vonatkozó bankgarancia biztosítását. Könnyid László légi ügyekért felelős alpolgármester elmondta: az üzleti terven felül teljesít a reptér akkor, amikor szeptember végén, október elején ismét fogad charter járatot skandináv területről, sőt, decemberben várhatóan orosz charterek is érkeznek a reptérre. Jelenleg a kft. a reptér téli üzemeltetésének feltételeit vizsgálja, valamint a Magyar Turizmus Rt.-vel együttmûködve további  állami források bevonásáról tárgyalnak.

Elfogadták a képviselők a még korábban megszavazott támogatásokról szóló elszámolásokat, így a keszthelyi kórház sürgősségi eszközök beszerzésének támogatásával, a hévízi rendőrőrs üzemanyag és túlóra költségeinek támogatásával, valamint a Hévízi TDM egyesület és a Hévíz Turisztikai Nonprofit Kft, támogatásával kapcsolatos elszámolást.

Támogatást szavaztak meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Fogyatékosok Napközi Otthona számára a fogyatékkal élők szállítása feltételeinek javítására, 500 ezer forintos összeggel.

Tájékoztatót hallgattak meg a képviselők a járási rendszer kialakítása és a járásnak átadandó eszközök megállapodásának megkötése témájában. Dr. Tüske Róbert jelezte: év végéig még számos változás várható a járásokkal kapcsolatos intézkedésekben, azt azonban a Hévízen nemrég tartott kormányzati ellenőrzés során nyilvánvalóvá tették, hogy 13 főt átvesz a kormányhivatal a hévízi önkormányzat dolgozói közül.

A pályázati kiírás megjelenése miatt ismételten a testület elé került az egregyi városrész turisztikai attrakció fejlesztésének pályázata. A testület úgy határozott: jóváhagyja az Új Széchenyi Terv támogatásával megjelent NYDOP-2.1.1/F-12 kódszámú „Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” pályázati felhívásra készített „Korok és borok – Tematikus sétaút Hévíz Egregy városrészében” címû pályázat benyújtását bruttó 448.791.541 forint projekt összköltségvetéssel. A projekt helyszíne Hévíz Egregy városrésze, a Zrínyi, Attila, Dombföldi  és Egregyi utcák által érintett terület.