MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Összefoglaló a képviselő-testület üléséről
Könyvvizsgálói jelentések megtárgyalása, önkormányzati rendeletek módosítása szerepelt többek között a képviselő-testület augusztus 27-i, soros ülésén, melyen a résztvevők 30 napirendi pontot vitattak meg.

Új külsős tagot választott lemondás miatt a Városfejlesztési, Természet- és Környezetvédelmi Bizottságba a testület dr. Gyarmathy Zsolt Gyula hévízi szakember személyében. Az okleveles földrendező üzemmérnök, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Államigazgatási Főiskolai Karán igazgatásszervezőként végzett, jogi diplomát a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett. Munkahelye jelenleg a Pannon Geodézia Kft. Keszthelyi Irodája, ahol jogtanácsos-irodavezetőként dolgozik.

Elfogadta a testület az önkormányzat első féléves gazdálkodásáról szóló beszámolót. Annak összegzése során elhangzott: az első félévben a feladatok megfelelő színvonalon teljesültek. A gazdálkodás kiegyensúlyozott volt, likviditási problémák sem az önkormányzatnál, sem az intézményeknél nem merültek fel.

Az első félévben 1.487.056 ezer forint az önkormányzat bevétele, melynek 54 %-a kötelező feladat és 1.226.750 ezer forint a teljesített kiadás, melynek 55%-a kötelező feladat. A második félévben a betervezett fejlesztések várhatóan realizálódnak.

 

Kiegészítették a májusban hatályba lépett, a településképi bejelentési eljárás szabályairól szóló rendeletet, élve azzal a lehetőséggel, melyet egy, ebben a témában született kormányrendelet a polgármesterek számára biztosít. Nevezetesen: lehetőséget ad településképi kötelezési eljárás lefolytatására a kedvezőbb településkép kialakítása érdekében.

A rendelet kitér arra is, hogy a hatálya alá tartozó építési tevékenységet a bejelentés tudomásulvételéről kiállított igazolás keltétől számított 6 hónapon belül el kell végezni, és befejezés esetén készre jelenteni. Ez a szabály azért fontos, mert Hévíz városa turisztikailag kiemelt üdülőhely, ahol az önkormányzatnak és a lakosságnak is fontos érdeke, hogy az építkezések rövid időn belül befejeződjenek.

 

Új, kék zónával bővítette a városban meglévő parkolási zónákat a képviselő-testület. A kék zónába tartozik ezentúl a József Attila utcai orvosi rendelő előtti terület, a Kossuth utca iskola előtti szakasza, valamint az újonnan kialakított Zrínyi utcai parkoló. Ezekre a szakaszokra olyan jegykiadó automatákat telepítenek, melyek ugyan parkolójegy megváltására alkalmasak, de a jegyek beállítható módon egy meghatározott időre (egy órára) biztosítanák az ingyenes parkolás lehetőségét, további parkolási idő még díj ellenében sem váltható. Ezzel az ügyintézések utáni, indokolatlan igénybe vételek szûnnek meg a remények szerint.  A rendeletmódosítás tartalmazza azt is, hogy ezentúl a parkolási vétséget elkövetők elleni behajtás költségeket nem az önkormányzat állja; azt áthárítják a vétség elkövetőjére, ennek mikéntjét szabályozza a módosított rendelet.

A kérdésben érintett civil és szakmai szervezetek véleményét kikérve és meghallgatva a képviselő-testület nem emeli 2014-ben az idegenforgalmi adó mértékét.

  • A szobakiadók szövetsége, a szállodák képviselői, valamint a Hévíz Turisztikai Nonprofit Kft. álláspontja alapján, a jelenlegi adómérték tartása előnyös lenne, mivel pozitív üzentet közvetít a vendégek felé, hogy nem a maximum adót veti ki a város. Így az adó marad 450 forint/vendégéjszaka. A maximálisan kivethető adó 490 forint lenne – tájékoztatott Papp Gábor polgármester.

Az eszközpark cseréje, korszerû eszközök beszerzése miatt a Hévíz Televízió Nonprofit Kft. mérlegének féléves adatai  jelentősen eltérnek a tervezettől, az adatokat ténylegesen a második félév végén lehet értékelni – állapították meg a televízió beszámolója kapcsán. Az anyagi stabilitás fenntartását a város fontosnak tartja, ahogyan a kft. költségtakarékos mûködését is.

A Hévíz-Balaton Airport Kft. első félévi gazdálkodása is napirendre került az ülésen. A testület megállapította: a kft. az első félévi mûködési során likviditását folyamatosan biztosítani tudta. A kft. elszámolt az 50 millió forintos támogatás első félévi felhasználásáról is. A forgalmat illetően elhangzott: nagy esély van a moszkvai járatok menetrend szerintivé tételére. A balti járatok esetében közel 60 százalékos foglaltságról lehet beszámolni, a tavaszi balti road show által érintett városokból komoly vendégkör érkezik, legmagasabb az arány az Észtországból landolók esetében – minderről Kepli József János alpolgármester számolt be.

Elfogadták a Hévíz Turisztikai Nonprofit Kft. első féléves gazdálkodásának beszámolóját és a TDM önkormányzati támogatás felhasználásáról szóló elszámolását, illetve a GAMESZ-t bízta meg a testület a Brunszvik-óvoda gazdasági feladatainak ellátásával.

A testület a Nemzetgazdasági Minisztérium megkeresésére egyetértett azzal, hogy Hévíz város közigazgatási területén II. kategóriájú játékkaszinó mûködésére vonatkozó koncessziós pályázatot írjon ki a minisztérium, egyben hozzájárultak II. kategóriájú játékkaszinó tevékenység Hévíz területén történő esetleges gyakorlásához.

A testület ugyanakkor megfontolásra javasolta a minisztériumnak Hévíz közigazgatási területén I. kategóriájú játékkaszinó tevékenység létesítését.

Polgármesteri keretből ötvenezer forinttal támogatja a város Lenner Tamás hévízi lakost a 2013. októberében Budapesten megrendezésre kerülő Kung-fu Klub Világbajnokságon való részvételében. Támogatta a testület dr. Szarka Lajos: Hévíz Baedeker címû kiadványának megjelenését.

A VeszprémBer Zrt.- mint a közbeszerzést bonyolító – korábban pályázat útján kiválasztott – cég az egregyi projekt kapcsán indított közbeszerzési eljárást eredményesnek nyilvánította és javaslatot tett a kivitelező vállalatra, melyet a képviselő-testület elfogadott. A munkák várhatóan három hét múlva kezdődnek el a Dombföldi út esetében. A projekt második ütemére – múzeum épület, bemutató tér – a kivitelezői ajánlatokat a testület felfüggesztette, mivel magas összegû ajánlatok érkeztek.