MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Összefoglaló a testület októberi üléséről
Soros ülését tartotta október 1-jén Hévíz város önkormányzatának képviselő-testülete. Az ülésen 30 napirendi pontot vitattak meg.

A két ülés között történt eseményekről szóló tájékoztató kapcsán Papp Gábor polgármester a testülettel ismertette Hévíznek az Entente Florale díjkiosztó gáláján elért eredményét. Városunk ezüst minősítéssel zárta az európai versengést, az eredmény a belgiumi Nieuwpoortban vált ismertté, amelyen 11 ország 24 települése vett részt. A polgármester tájékoztatott korbbi, moszkvai útjáról is (erről a város honlapján bővebb információkat olvashat az érdeklődő), valamint a belgiumi utat megelőző pfungstadti és frankfurti látogatásáról is. Előbbi Hévíz testvérvárosa leköszönő polgármesterénél tett búcsúlátogatás volt, utóbbi a PA Touristik németországi képviseletével folytatott tárgyalást jelenti.

A beszámolót követően több önkormányzati rendeletét is módosította a testület, többek között a szociális étkezésről szólót; A többször módosított rendeletben meghatározott szociális étkezés ÁFA összege rosszul lett meghatározva. A rendeletben 104,- Ft szerepel, míg ténylegesen 112,- Ft ÁFA fizetési kötelezettség terheli a szociális étkezést. Így az étkezési díjak bruttó összege 530 forint.

Testület elé került a kórház fedett fürdő fogadóépülete korszerûsítésének építési engedélyezési ügye is, melynek kapcsán a képviselők tulajdonosi hozzájárulást adtak a Festetics téri lépcső áthelyezésére és átépítésére, a költségek viselése a kórházat illeti.

Ugyancsak tulajdonosi hozzájárulást adott a testület Braille-térkép, terepasztal elhelyezésére. A Braille-térkép terepasztal a Hévízi-tavat ábrázolná Braille írással kiegészítve, így a látássérültek számára is jól érzékelhetővé, olvashatóvá válnak a megjelenített információk.

További különlegessége, hogy az alkotó a valós domborzati viszonyoknak megfelelően a tó medrét és a barlangforrást is kidolgozza, így az kitapinthatóvá, ill. láthatóvá válik mindenki számára.

Az asztalt TDM pályázati pénzből valósulna meg, átadását a Vakok és Gyengénlátók Világnapjára, október 15-re tervezik.

Közel egymillió forinttal támogatta a testület a Bibó-gimnázium fennállásának 20. évfordulója alkalmából megrendezni kívánt programokat, kétszázezer forinttal dr. Szarka Lajos: Gyulai Gaál Miklós honvédtábornok életrajza címû könyvének újbóli kiadását, polgármesteri keretből pedig 25-25 ezer forinttal a Bethlen Gábor alapítványt, valamint a Máltai Szeretetszolgálat keszthelyi csoportját; utóbbit azzal, hogy a támogatásból a hévízi rászorulókat segíti karácsony előtt a szolgálat.

Ez évben is támogatja tanulmányi ösztöndíjjal a hévízi, eredményesen tanuló, felsőfokú tanulmányokat végző diákokat a város. A Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjhoz való idei évi csatlakozást egyöntetûen megszavazták a képviselők.

A testület elrendelte a Balatoni Fejlesztési Tanács és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával megjelent „Vízparti és egyéb közösségi területek fejlesztésének támogatása” címû kiírásra a Szentlélek templom környezetének zöldfelületi rehabilitációjának támogatására a pályázat benyújtását a Balatoni Fejlesztési Tanácshoz. Az ehhez szükséges 5,2 millió forintos önerő az idei évi költségvetésben rendelkezésre áll.

 

Engedélyezte a testület a Festetics Mûvelődési Központ számára, hogy a Balatoni Fejlesztési Tanács és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával megjelent „A Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet rendezvényeinek támogatása” címû kiírás kapcsán a III. Magyar Dal Napja rendezvény támogatására pályázatot nyújtson be, mellyel 1,7 millió forintos támogatást lehet lehívni.

 

Értékesíti a testület az AQUAMARIN Szállodaipari Korlátolt Felelősségû Társaságban tulajdonolt kizárólagos üzletrészét, melyet befektetett pénzügyi eszközei között tartós részesedésként tart nyilván – az erről szóló döntés a soros ülésen született. Az önkormányzat az értékesítést nyílt versenyeztetési eljárásban bonyolítja le, az érvényes ajánlatok számára licit eljárást meghatározva. A tényleges kiírásig még számos dolgot kell elintézni, melyekre az ülésen döntések születtek.

 

Papp Gábor polgármester kifejtette: a szálloda csak komoly felújítás után válhatna versenyképessé. Bár az elmúlt félévet pozitív mérleggel zárta, bevételei nem alkalmasak a 2,5-3 milliárd forintos felújítás finanszírozására, az önkormányzat ekkora összeget szintén nem tud erre a célra fordítani, hiszen akkor minden egyéb városi fejlesztésről le kellene mondania több évre. Ezért született a részesedés eladásáról szóló döntés.

Elfogadták a Hévíz-Balaton Airport gazdálkodásáról szóló felügyelő bizottsági jelentést. Kepli József János alpolgármester, a felügyelő bizottság elnöke elmondta: a reptér hatása turisztikai és nemzetgazdasági szempontból vitathatatlan. A kft a közelmúltban tanulmányt készíttetett e tárgyban, mely egyértelmûen kimutatta többek között, hogy a repülővel érkezett turisták kétszer magasabb összeget költöttek el, s a külföldiek tekintetében a repülőgépes közlekedési lehetőséggel 14 százalékkal több turista érkezett a térségbe. (A tanulmány a www.heviz.hu oldal önkormányzati oldalán olvasható.)

Közbeszerzési eljárást indításáról döntött a testület a közösségi közlekedési pályázat kapcsán autóbusz megállóhelyek építésének kivitelezésére, valamint a kormányablak kialakítására.

Kedvezően alakultak a Festetics Mûvelődési Központ bevételei, s jelentősen nőtt a mozi látogatottsága is, s kedvező fogadtatásra találtak a vendégek és a helybéliek körében is az idei évben bevezetett zenés estek, melyek minden hétre kínáltak zenei élményt. A rendezvények a turisták és a környéken élők, sőt családosok számára is komoly vonzerőt jelentettek – ez derült ki az intézmény beszámolójából, melyet a testület az ülésen el is fogadott.