MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Összefoglaló a testület üléséről
A nyári időszak egy komoly problémáját, a szünidő alatti gyermekfelügyelet kérdését kívánja orvosolni az önkormányzat azzal, hogy az Illyés-iskolával közremûködve nyári napközi indítását határozta el.

A 6 és 14 év közötti, hévízi lakcímmel rendelkező, illetve a hévízi általános iskolában tanuló 6 és 14 év közötti gyerekek felügyeletéhez és szabadidős tevékenységek végzéséhez 1,5 millió forintot biztosított legutóbbi, soros ülésén. A napközi szolgáltatás a gyerekek számára ingyenes, a táborok július 2-án indulnak heti turnusokban, az Illyés-iskolában. A résztvevők számára nem pusztán felügyeletet, de étkezést és programokat is biztosítanak.

A június 26-án tartott ülésen ezen túlmenően sportosztály indításáról hozott elvi határozatot a képviselő-testület. Az osztály a Bibó-gimnáziumban indulna, a lehetőség a Hévízi Sportkör labdarúgó és kézilabda szakosztály részéréről merült fel.

Az elmúlt években ugyanis több leigazolt sportoló is azért távozott a Sportkörtől, mert más városban kezdte meg tanulmányait és a folyamatos bejárást nem tudta összeegyeztetni az edzésekkel és a versenyekkel, esetleg annak a városnak a leigazolt játékosa lett, ahol a tanulmányait folytatja. Ha helyben maradnának a hévízi sportolóink, illetve más városból ide érkező tehetséges, a Sportkör által kiválasztott játékosok igazolnának le a szakosztályokhoz, az pozitívan befolyásolná a városi versenysportot – hangzott el az előterjesztés kapcsán. A képviselő-testület a polgármestert kérte fel az osztály indításához szükséges feltételek és a költségvetési vonzat kidolgozására, illetve a Hévíz Sportkörrel és a Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskolával, továbbá az egyéb véleményezésre jogosultakkal a szükséges egyeztetések lefolytatására. A döntés kidolgozásában a Hévízi Sportkör elnöke is részt vesz.

Az Egregyen tervezett turisztikai attrakció fejlesztéshez korábban már döntött pályázat beadásáról a testület, a mostani ülésen ehhez szükséges ingatlanok megvásárlását is támogatták a képviselők.

Kepli József János alpolgármester elmondta: az ingatlanvételeket nyertes pályázat esetén teljes mértékben elszámolhatja majd az önkormányzat. A turisztikai fejlesztés Egregy már meglévő, római kori emlékeire épülve élményközpontú turisztikai elemek beemelését jelentené, valamint a Dombföldi utca rekonstrukciója valósulna meg.

Módosította a Hévíz Hazavár ösztöndíj rendeletét a testület úgy, hogy a bármely tárgyból elégtelennel záró tanulók ösztöndíjra nem pályázhatnak, az útiköltség támogatás azonban továbbra is igényelhető esetükben is.

Változott a közterületek használatáról szóló rendelet is úgy, hogy a portrérajzolás közterületi díját 50 százalékkal csökkentették. A lovas hintó üzemeltetésére vonatkozó kérelmet útvonalterv hiányában később tudják tárgyalni.

A Hungaro Pannon Egészségturisztikai Innovációs Klaszterhez való csatlakozási szándékát is kinyilvánította a testület az ülésen. A Hungaro Claster Consulting Kft. ügyvezetője tájékoztatta a képviselőket:

 

a Klaszter az egészségturisztikával foglalkozó vállalkozások és szervezetek önkéntes együttmûködése. Legfőbb célja, hogy hozzájáruljon a helyben megtalálható erőforrások hozzáféréséhez és teljes körû kihasználásához, egyben az ágazat versenyképességének növekedéséhez.

Támogatta a testület a Helikon Kastélymúzeum Nyári Szabadtéri Játékok megrendezésének támogatására beérkezett együttmûködési ajánlatát. Másfél millió forint hévízi támogatás fejében a hévízi szálláskiadók kedvezményes árú színházi jegyeket értékesíthetnek majd a keszthelyi nyári játékokra, ezzel is bővítve és színesítve a hévízi vendégeknek nyújtott programkínálatot.

Szeptembertől önálló városi lap jelenik meg Hévízen, az ezzel kapcsolatos feladatok ellátásával a testület a Hévízi Tv Nonprofit Kft-t bízta meg, egyúttal módosította a kft. feladat ellátási szerződését. A meglévő térségi újsággal kötött szerződés augusztusi lejártát követően a lapindításhoz szükséges forrásokat a térségi újságra biztosított pénzek átcsoportosításával oldja meg az önkormányzat.

A képviselő-testület a Hévíz-Balaton Airport területén mûködtetett légimentő bázis további mûködését turisztikai szempontból elengedhetetlennek tartja, így a megyei önkormányzatnak a bázis megtartásáért kifejtett lobbi tevékenységét támogatja – erről is határoztak az ülésen.