MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Összefoglaló a képviselő - testület októberi üléséről

Koncepció szintjén foglalkozott és fogadta el Hévíz jövő évi költségvetését a képviselő-testület október 29-i, soros ülésén. A parlamenti költségvetési számok ismeretében lehet ugyanis végleges költségvetést alkotni, a helyben fontos és szükséges irányelveket azonban a testület határozza meg.

 

Elhangzott többek között, hogy a 2014. évi költségvetés elfogadásáig átmeneti költségvetési rendeletet kell alkotni az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak finanszírozására a 2014. január 1-től 2014. március 31-ig terjedő időszakra, az önkormányzat 2014. évi költségvetési rendeletének hatályba lépéséig.

 

Leszögezték: az önkormányzat a helyi adóztatás rendszerén nem kíván változtatni 2014-ben.

 

Elfogadta a testület az önkormányzat első háromnegyed éves gazdálkodásáról szóló beszámolót, valamint a polgármesteri hivatal informatikai rendszere korszerûsítésének szükségességét. Az eszközpark korszerûsítése nyolc éve történt meg utoljára, így az sürgetővé és szükségessé vált. A beszerzésekhez a kívánt összeget - 35 millió forintot - a testület már az idei évi költségvetésében elkülönítette.

 

Központi ügyelet létrehozásának lehetőségével, feltételrendszerének kialakításával is részletesen foglalkoztak a képviselők, s meghatározták a kérdés rendezéséhez kötődő feladatokat.

 

Mára mindenki számára egyértelmû, hogy a jelenlegi ügyeleti ellátási forma nem felel meg a jogszabályban előírt kötelező, központi ügyeletként való mûködés feltételeinek, a mûködtetőnek mindenképpen biztosítania kell a szükséges szakmai minimumfeltételeket – hangzott el a napirend kapcsán.

 

Az előzetes vizsgálatok szerint a Szent András Reumakórházból jelenlegi helyszínen való mûködtetés átmeneti biztosítása mellett hosszútávon célszerû az ügyeletet egy jobban megközelíthető, és betegek által is közismert épületbe telepíteni, ennek lehetőségeit és költségeit kell megvizsgálnia az önkormányzatnak.

 

A feladatokról szólva még elhangzott: az orvosok óradíjának emeléséről dönthet a képviselő-testület, és megfontolandó a gyermekorvosi óraszámok esetleges emelése. Meg kell kötni a megállapodást az Országos Mentőszolgálattal, illetve háromoldalú szerződést kell kötni az Országos Mentőszolgálattal és a Keszthelyi Városi Kórház Sürgősségi Osztályával. Biztosítani kell a szakmai minimumfeltételek közül a hiányzó tárgyi eszközöket. Megállapodást kell kötni az együttmûködő önkormányzatokkal az ügyeleti ellátás központi ügyeletként való megvalósításáról. A jelenlegi együttmûködési megállapodás ugyanis ez év végéig szól. Új mûködési engedélyt kell kérni a Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézetétől a régi visszavonása mellett. Új finanszírozási szerződést kell kötni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, ennek korábban kell létrejönnie, mint a feladatellátás kezdő időpontja.

 

A testület úgy döntött: a fent rögzített feladatokat, elképzeléseket előzetes véleményezésre kiküldi a feladat-ellátási szerződésben együttmûködő önkormányzatoknak, a közremûködő egészségügyi szolgáltatóknak, a GAMESZ részére, a Járási Népegészségügyi Intézet számára, valamint a MOK Zala Megyei Szervezetének, s a szakmai észrevételek tükrében folytatják a későbbi üléseken a téma tárgyalását.

A város Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló önkormányzati rendeletnek megfelelően a testület elrendelte egy egregyi ingatlan közút fejlesztése céljából történő megszerzését. Felhatalmazták a polgármestert az adásvételi szerződés megkötéséhez szükséges tárgyalások lefolytatására, valamint az ingatlanforgalmi értékbecslés megrendelésére.

 

Elkészítteti az önkormányzat a Csokonai utca víz- csapadék, szennyvízvezeték, út és zöldfelületi tervét, melyhez bruttó 1 millió forintot biztosítottak a 2013. évi költségvetés terhére.

 

Közbeszerzési eljárás keretében a Bástya Fővállalkozó Építő Kkt-t hirdette győztesnek a testület a kormányablak kialakítási munkáinak elvégzésére.

 

A Balatoni Fejlesztési Tanács által kiírt pályázaton 3, 61 millió forintos támogatást nyert az önkormányzat a Szent Lélek templom környezetének zöldfelületi rendezésére. A fejlesztés során a terület nyugati telekhatára mentén meglévő tujasort kivágják, helyette új cserjesort telepítenek.  A templom épületétől nyugatra fekvő terület teljes egészében új füvesítést kap, valamint a teljes növényfelület automata öntözőrendszerrel lesz ellátva és megépül a már elkészült parkoló felső részén egy nyilvános mellékhelyiség. A fejlesztéshez az önkormányzat 5, 28 millió forintos önerőt biztosít.

 

A köznevelési törvény által preferált iskolai intézményi tanács jött létre mind a Bibó-gimnáziumban, mind az Illyés-iskolában. A tanácsba a szülők és a nevelőtestület által delegált tagok mellett az önkormányzatok képviselői is helyet kapnak. A hévízi intézményi tanácsokba a képviselők Fisli Istvánt, a Közoktatási Szociális és Sport Bizottság elnökét delegálták. A Hévízi Turisztikai Desztinációs Menedzsment Egyesület elnökségi tagjának Kepli József János alpolgármestert jelölték.

 

A képviselők az ülésen ezeken felül egyesületek és alapítványok támogatási elszámolásait vitatták meg, illetve fogadták el.