MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Pályázatok, beszámolók és a többi - Sajtójelentés a hévízi képviselő-testület márciusi üléséről
Március utolsó keddjén 28 napirendi pontot tárgyalt meg havi soros ülésén Hévíz Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. Az ülésen -melyen az összes képviselő jelen volt- előkészítették a Hévízgyógyfürdő Kft. április elsejei taggyûlését. Áttekintették a Hévíz Turizmus Marketing Egyesülettel kötött együttmûködést. A szakmai munkát dicsérve fogadták el a beszámolót a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat munkájáról.

Hosszas vitát követően végül elnapolták azt a napirendet, amelyik vezetékszolgalmi jog hozzájárulás adását tette volna lehetővé három, Alsópáhok területén épülő szállodának, hogy azokban a hévízi elfolyó csatorna vizét felhasználhassák. Úgy döntöttek, a két település vezetői a három befektetővel közösen egy egyeztető tárgyaláson tovább keresik annak lehetőségét, hogy minden fél érdeke megnyugtató módon rendeződjék. Zárt ülésrészen döntöttek az önkormányzat által alapított helyi kitüntetések adományozásáról, valamint javaslatot állapítottak meg egy önkormányzat részére felajánlott ingatlan vételárával kapcsolatban.

A helyi költségvetésről szóló rendelet módosítása

A központosított állami támogatások előirányzatának kialakítása; az önszerveződésû közösségek, egyesületek, alapítványok támogatására szolgáló keret felosztása valamint a felhalmozási kiadások módosítása miatt vált szükségessé a 2010. évi költségvetésről szóló helyi rendelet módosítása. Hévíz költségvetését 3 milliárd 750 millió 287 ezer forint bevételi és ugyanekkora összegû kiadási főösszegre módosították akképpen, hogy a tervezet alapján továbbra is biztosított az önkormányzat valamennyi intézményének megfelelő szintû mûködése.

Térítési díjak, tandíjak

A testület még három évvel ezelőtt alkotott rendeletet az önkormányzati fenntartásban mûködő közoktatási intézményekben térítés ellenében igénybe vehető szolgáltatások után fizetendő térítési díj és tandíj szabályairól. A rendelet hatályba lépése óta az általános iskolában a mûvészetoktatás területén alkalmazzák e szabályrendszert úgy, hogy a tanulók szüleit ne terheljék túlságosan. A szeptember elsejével hatályosuló közoktatási törvény a százalékhatárok kitolásával növeli a tanulói hozzájárulás mértékét. A tanulmányi eredménytől függő térítési díj csökkentésnél az új szabályozás szerint figyelembe kell venni, hogy a térítési díj összege nem lehet kevesebb annál az összegnél, amely a szolgáltatások térítési díjához meghatározott alsó százalékhatár alkalmazásával megállapítható (5 illetve 15%). A százalékos számítási mód alapján meghatározott összeg valamivel magasabb a normatív hozzájárulás tíz, illetve húsz százalékánál, így Hévízen a tanulóktól továbbra is a törvény szerinti alacsonyabb összegû díj kérhető.
A vagyongazdálkodási rendelet módosítása

A polgármesteri hivatal tavaly több utcát, járdát, csapadék –és szennyvízcsatornát épített, illetve újított fel. Az elvégzett munkák alapján a városi tulajdonú ingatlanok értéke növekedett. A számvitelben és az ingatlan-vagyonkataszteri nyilvántartásban már rögzített változásokat a vagyonrendeletbe is be kellett építeni. Változott ezen kívül a GAMESZ-kertészet területének ingatlan besorolása is.

Módosítottak a kitüntető díjak, címek adományozásáról szóló rendeleten

2010. évtől a „Pro Cultura Hévíz” kitüntetésben az idegenforgalom, gyógyturizmus területén tevékenykedők is részesülhetnek. Idéntől évente a jelenlegi hat helyett nyolc főben maximálták a kitüntető díjban részesíthetők számát.

Változtattak az önkormányzat beszerzési szabályzatán

Az eljárások gyorsítása érdekében szükségessé vált a beszerzési szabályzat egyes értékhatárainak felemelése. A különféle pályázatok megjelenésekor a beadási határidő gyakorta rövidre szabott. A módosított szabályzat a pályázatok összeállításának megvalósítását gyorsítja. A testület –egy vita végén- azt a településfejlesztési bizottság által javasolt módosítást fogadta el, ami a városközpont rehabilitáció beruházás bonyolítói feladatkör korábbi eredménytelen eljárása miatt ismételt megpályáztatást tesz lehetővé.

Megállapodás az intézmények munkamegosztásáról és felelősségvállalásáról

Az önkormányzat az önállóan mûködő költségvetési szervei részére a gazdasági, szervezeti feladatokat a GAMESZ látja el. Az alapnyilvántartások rögzítése mellett valamennyi költségvetési szervnél folyamatban van az új, integrált pénzügyi rendszer bevezetése. A két szerv közötti munkamegosztás és felelősségvállalási rendet megállapodásban kellett rögzíteni, amit a képviselő-testületnek kellett jóváhagynia a Bibó gimnázium, az Illyés Iskola, a Brunszvik óvoda, a Teréz Anya intézmény és a Festetics mûvelődési központ vonatkozásában.

Étkezés és térítési díjak

Tavaly 37 millió 839 ezer forint nettó nyersanyagköltséggel majd 156 ezer adag ételt készítettek a GAMESZ-konyhán és a Teréz Anya konyháján. A 18 főt foglalkoztató GAMESZ konyhája ezer fő étkeztetésére szolgál. Tavaly az iskolai tanítás időszakában a GAMESZ-konyha kihasználtsága 82 százalékos volt. Térítési díjakból 61,3 millió forint folyt be, az önkormányzat a kedvezményes étkeztetés után normatív állami támogatás jogcímén 11,4 milliós támogatáshoz jutott. Az étkezéshez saját forrásból is biztosított 39,7 millió forintot, ami fedezetet kínált az ellátottak rezsi költségeire, mivel nekik csak a nyersanyag ellenértékét kell megtéríteni. Idén a nyersanyag és rezsi költségét nem szükséges módosítani, ezért arról döntöttek, hogy az önkormányzati rendeletben szabályozott munkahelyi étkeztetés térítési díján nem módosítanak. Az eddigi nyersanyagnormákból kigazdálkodható a gyermekétkeztetés adagja is, ezért e térítési díj módosítása sem vált szükségessé. A személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások térítési díjai sem drágultak. Egyedül az ápoló-gondozó otthoni és rehabilitációs intézményi ellátás havi térítési díja (a bentlakás) emelkedett 75 ezer forintról 82 ezer forintra. A szociális étkeztetés, a kistérségi szinten megvalósuló házi-, illetőleg a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, a napi szociális ellátás intézményi térítési díjait – az elesettek érdekeire tekintettel- változatlanul hagyták.

Iskolai és óvodai csoportlétszámok

A Brunszvik óvodában a 2010-2011-es nevelési évben hét csoport indítható. A Mini-manó csoport megszûntetésével az intézmény létszámkeretét nem módosították. Az óvoda felvételi körzetében lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező harmadik életévüket betöltött gyerekek, és ezt követően a két és fél éves gyerekek felvételét is biztosítják. A fennmaradó férőhelyekre más településekről jelentkező gyermekek felvételi kérelme is teljesíthető. Az Illyés Gyula általános iskolában a 2010/2011-es tanévben az első évfolyamon két osztály is indítható lesz.

131,5 milliós pályázati támogatás kerékpáros –és ökoturisztikai fejlesztésekre

A kerékpáros és ökoturizmus fejlesztését teszi lehetővé az a „balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése” címû pályázat Hévízen és Zalakaroson is, amit a hévízi önkormányzat, a Hévízi Kistérség, a Zalakarosi Kistérség és a Jankó Bt. közösen adott be. A pályázat 131,5 millió forint támogatásban részesült. A január végén nyertessé nyilvánított projekt keretében Hévízen kiépül egy kerékpáros központ, kitáblázzák a kerékpáros túraútvonalakat, amelyek mentén esőbeállókat is kialakítanak úgy, hogy az a nordic walking túrát választók útvonalát is érintse. A bringabázist a gyógytótól alig kétszáz méterre a Keszthely-hévízi, illetve a Hévíz-alsópáhoki kerékpárút csatlakozásánál, az Ady utca és a lefolyócsatorna jobb oldalán vezető aszfaltozott út metszésénél, reumakórházi kezelésû, parkerdő szélén található, jelenleg vegyes használatú földszintes épültből alakítják ki. A hévízi kistérség településein beszereznek és kihelyeznek összesen 52 kerékpáros orientációs táblát, létesítenek hét esőbeállót asztallal, paddal, szeméttárolóval, biciklitámasszal; kiraknak hat nagy információs táblát, illetve üzembe helyeznek öt érintőképernyős információs terminált is. A költségek 85 százaléka pályázati forrásból érkezik. Az ökoturisztikai modernizáció részeként Alsópáhokon a Kátyán-hegyet, a Közép-hegyet és az Alsó-hegyet érintve majd 10 kilométer hosszú bakancsos túraútvonalat építenek ki. Alsópáhokon és Cserszegtomajon pihenőhelyeket hoznak létre, előbbi községben szabadtéri gyermekjátszóterek, Sármelléken kültéri gyermekjátszó helyek létesülnek. Zalaköveskúton egy 3,8 kilométer hosszú túra utat alakítanak ki, melynek egyik végpontja egy új 14,5 méteres, vörösfenyőből és akácfából készülő kilátó lesz. Negyedszáz túraútvonal jelző tábla, 17 rönk ülőgarnitúra és ugyanennyi szeméttároló is kihelyezésre kerül. Hévíz a rá eső 1,7 millió forintos önrészt a költségvetés pályázati alapjának terhére biztosította.

A gyepmesteri munkáról

Immár hat éve folyamatosan feladatellátó társulás keretében történik a gyepmesteri tevékenység ellátása Hévízen, Alsópáhokon és Felsőpáhokon. A gyepmesternek járó megbízási díjon nem változtattak, a szerződést 2011. március végéig meghosszabbították. Mint az a gyepmester munkájában közremûködő dr. Labáth György, korábbi főállatorvos írásos beszámolójából kiderült, az állati hullák begyûjtésén, tárolásán, megsemmisítésén kívül a szakszerû elszállítás is Györei Tamáshoz tartozik. Hévízen aránylag kevés az állati hulla, de akad házaknál elpusztult kisállat és közúton elütött állat is. A kóbor ebek, macskák begyûjtése, tartása, bizonyos idő után értékesítése, vagy az állat kiirtása is feladatot ad. A kettős ketrecet magában foglaló „gyepmesteri telep” jelenleg Cserszegtomajon van. A befogott állatok tartásának javítása indokolt, ezért akár a keszthelyi kistérséggel összefogva, uniós forrásokra támaszkodva indokolt kiépíteni egy XXI. század színvonalának megfelelő gyepmesteri telepet. Gelencsér Hédi mielőbbi, az állatvédelmi törvényeknek és az EU-szabványoknak is megfelelő, kulturált, megoldás mielőbbi megtalálását kérte. A testület elrendelte a gyepmesteri telep koncepciójának részletes kidolgozását.

Változtatások a HÉSZ-en

A képviselő-testület Településfejlesztési, Természet –és Környezetvédelmi Bizottsága is véleményezte az előterjesztést, amelyik a „Hévíz Város Településszerkezeti Tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervét érintő módosításokkal” foglalkozott. Egyetértettek a rendelet módosítására irányuló tervezői szerződés megkötésével. Támogatták a Fecske utcától északra eső területekre vonatkozó szabályozási elveket, de a Hosszúföldekre vonatkozó szabályozási tervezet testületi elfogadását nem javasolták. A bizottság - és egy hosszas vita után a testület is- úgy látta, a területhasznosítás megnyugtató szabályozási tervezete csak további – a földtulajdonosokkal történt- egyeztetés(ek) alapján alakítható ki. A tárgyalásokat az érintettek jogi szakértők bevonásával kívánják folytatni. A testület elrendelte a tervezési szerződés megkötését a Fecske utcától északra eső terület, a Középdûlő, a Németirtás és a Négyszögdûlő területére. Úgy döntöttek, hogy az ügyet bizottsági véleményezések után, két hónapon belül újra napirendre veszik.

Üzemeltetési szerződés az E.ON-nal

A közmûfejlesztéshez szükséges bruttó 5 millió forintos, a városközpont rehabilitáció tartalék alapjának terhét érintő előirányzat biztosításával jóváhagyták a belváros rekonstrukció részeként kiépülő kandeláberek telepítéséhez, üzemeltetéséhez kapcsolódó szerződés előkészítését az áramszolgáltatóval. Egy, az áramszolgáltató hálózatától független vezetékrendszer is kiépül a centrumban, ami biztosítja a közvilágításhoz, a LED-es tündérrózsa motívumos burkolatba épített lámpákhoz, a földbe süllyesztett elektromos elosztókhoz, csatlakozókhoz és a szökőkúthoz szükséges áramellátást. Gelencsér János a legmodernebb, legenergiatakarékosabb, komoly spórolás lehetőségét jelentő LED-es technika bevezetését szorgalmazta, még akkor is, ha ez induláskor többletköltséget jelent. Szarka László jelezte: megjelentek ígéretes, közvilágítást megújító pályázatok, de a jelenlegi szolgáltatóval tárgyalni kell a rendszer üzemeltetéséről. A napirendi ponthoz kapcsolódóan Tüdő László, osztályvezető tájékoztatást adott a városközpont gyalogosövezeti és a Rózsakert átépítési munkáiról. Mint elhangzott: a Rákóczi utca és a gróf Festetics tér járdaburkolata világosszürke lengyel gránitlapokkal, a gépjármû közlekedésre alkalmas útfelület középszürke cseh gránitkockákkal lesz burkolva. Az Erzsébet királyné utca és a Gyöngyvirág köz járdafelülete gránitszürke, melírozott osztrák térburkoló-lapokkal lesz fedve. A Rózsakert épület külső és belső bontási munkái elkészültek, jelenleg a válaszfalazási munkák folynak, amelyek már 80 százalékban megvalósultak. A munkaterület egyértelmû lehatárolásával kapcsolatos problémákat a hivatal rendszeresen jelzi a beruházók felé. A belsőépítészeti kiviteli tervek várhatóan áprilisban elkészülnek.

Önkormányzati fellépés a gyógytó vízbázisát érintő vízkivitelekkel kapcsolatban
A testület elrendelte, hogy a Hévízi-tó vízbázisának védelme érdekében az önkormányzat a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi-, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél (NYUDUKTV-nél) kezdeményezze, hogy minden további vízkivételre irányuló ügyben állandó ügyfélként részt kíván venni. A jövőben az induló ügyekről is tájékoztatást akarnak kapni annak érdekében, hogy a testület még időben dönthessen az esetlegesen szükséges intézkedésekről. A testület elviekben egyetértett azzal, hogy az önkormányzat a Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft-vel közösen vizsgáltassa meg annak lehetőségét, hogy a Hévíz-folyásból a szabad vízkészletek terhére kiaknázható-e víz. El kívánják érni azt is, hogy a Hévíz-folyás szabad vízkészlete felett az önkormányzat, vagy a Hévízgyógyfürdő Kft. rendelkezési jogot szerezhessen. Felhatalmazták a polgármestert, hogy a további megvalósítási javaslat érdekében egyeztessen a Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft.-vel és a kidolgozásra vonatkozó javaslatot terjessze a képviselő-testület, majd pedig a képviselő-testület döntése szerint a taggyûlés elé. Elrendelték, hogy a NYUDUKTV-nél kiadott nemesbüki Termál Spa Hotel gyógyvízellátását biztosító, és egy ugyancsak nemesbüki ingatlanon tervezett termálvízkút vízjogi létesítési határozatai ellen az önkormányzat nyújtson be fellebbezést.
Beszámoló a polgármesteri hivatal 2008-2009 évi munkájáról

„A polgármesteri hivatal összességében a 2008-2009. évben is az önkormányzat elvárásainak megfelelően teljesítette a feladatait. A munkatársak koordinációs munkája, egymás közötti folyamatos kapcsolattartása terén javulást sikerült elérni, hiszen az összetettebb ügyekben (pályázatok, szerződések, előterjesztések) több szakterület együttmûködését sikerült megvalósítani, amely mindenképpen emeli a munka színvonalát.” Fenti idézet abból a vezetői összefoglalóból került kiemelésre, amelyik a polgármesteri hivatal elmúlt két évének feladatellátását összefoglaló közel nyolcvan oldalas előterjesztéshez kapcsolódik. Az eltelt időszak alatt a munkakörök és az új szervezeti egységek, osztályok begyakorlódtak. Mindezek következményeképp szervezettebb és vezetői információs szempontból nyomon követhetőbb ügyintézés valósult meg a sokat változó jogszabályi környezetben is. A beruházások és a tervszerû projektfejlesztés érdekében a városfejlesztés alapdokumentumait sikerült előkészíttetni, a személyi állományt felkészíteni az új típusú projekt szemléletû, beruházási és feladatellátásra. A hivatal tárgyi mûködési feltételei összességében kiválóak, de a szervezeti hatékonyság szempontjából kulcsfontosságú ügyvitel automatizálás programkörnyezete elmarad a város, élenjáró szerepet megfogalmazó stratégiától, a hivatalvezetői elvárásoktól. A hivatal adatvagyonának jelentős hányada még nem érhető el digitális formában, több területen nincs az adatfeldolgozást hatékonyan támogató integrált informatikai rendszer. A következő években egy célirányos program gyökeres változást eredményezhet e téren is. A hivatal munkáját és a jó szerkezetû beszámolót elismeréssel illette Gelencsér Hédi, Vértes Árpád és Rábai József is. Gelencsér Béla szerint jelentős plusz munka kiváltható lenne a digitalizáció teljessé tételével. Dr. Tüske Róbert jegyző a további törvényesség és szabályosság betartását ígérve köszönte meg az elismeréseket.

Beszámoló Hévíz idegenforgalmi helyzetéről

Szabó Zoltán turizmus referens készítette az előterjesztést a fürdőváros idegenforgalmi helyzetéről, meghatározva az idei aktuális feladatokat. Mint azt a helyzetelemzés záró gondolata megfogalmazza, a turisták részéről csökken az érdeklődés Hévíz turizmusa iránt. Kiemelt jelentőséget kell tulajdonítani ezért az idegenforgalom feltételeinek további javítására, a magasabb minőségû egészségturizmus városi fejlesztésére úgy, hogy a fejlődés úgy mennyiségben, mint minőségben fenntartható legyen. Hévíz lakosságának fő megélhetési forrása továbbra is az egészségturizmus. Utóbbi térhódításának köszönhetően Hévíz az országra jellemző bizonytalan gazdasági helyzetben is stabil lábakon áll. A polgármesteri hivatal a marketingtervben szereplő feladatokat 2009 -ben is időarányosan, maradék nélkül teljesítette. Az önkormányzat a turizmus fejlesztéséhez az előző évekhez hasonlóan tavaly is jelentős mértékben járult hozzá. A legjelentősebb összeget a Hévízi Turizmus Marketing Egyesület számára mûködési és marketingcélra fordított, hogy az egyesület széles feladatkört ellátva járuljon hozzá a város sikeréhez a turizmus piacán. A piacon egyre több, hasonló profilú konkurencia jelenik meg, de Hévíz megőrizte piacvezető pozícióját, különleges helyet elfoglalva a magyar turizmus palettáján. Jól szemlélteti ezt a tényt, hogy Magyarország 7 természeti csodájának egyikévé a hévízi gyógytavat választották (2008. Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium) és az is, hogy az Ongo.hu nagyszabású felmérése alapján Magyarország legtisztább települése Hévíz lett. Vértes Árpád polgármester a Magyar Fürdővárosok Szövetségének elnökeként közremûködik abban, hogy Hévíz turisztikai ismertsége tovább növekedjen. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján tavaly Budapest után, mind a bel-, mind a külföldi turisták körében Hévíz szerezte meg az ezüstérmet. A belföldi utazók körében Hévíz a negyedik helyen szerepel a vendégéjszaka számot illetően. Érdekesség, hogy tavaly az ötezer lakosú városban a gyógyulni, pihenni vágyókat összesen 10 és félezer kereskedelmi, illetve fizető-vendéglátóhely várta. Hévízen 20 szálloda, 4 panzió, két üdülőház és egy kemping található, fizető-vendéglátó tevékenységre 914 engedélyt adtak ki. A gyógy-településen a szállásférőhelyek bővülése az utóbbi négy évben jelentős mértékben: 8,25 százalékkal emelkedett. Tavaly a város szálláshelyein - az előző évhez képest négy százalékponttal kevesebben- 196.126 vendég szállt meg. Öt-tíz évvel ezelőtt a külföldi vendégek túlsúlya volt jellemző. Hévízre 2006. óta viszont belföldről érkeznek többen, körükben továbbra is jelentős az üdülési csekkek felhasználása. Az utóbbi két évben nem csak a vendégek száma, de ezzel párhuzamosan a vendégéjszakák száma is csökkent. 2007-hez viszonyítva 2009-re 58.128 vendégéjszakával volt kevesebb. A vendégek átlagos tartózkodási idejének trendje az utóbbi öt évben csökkenő tendenciát mutat. A csökkenés a kereskedelmi szálláshelyeken nem volt olyan látványos, mint a fizető-vendéglátó helyeken.
Lázár László úgy látta, a konkurencia erős marketingtevékenységgel igyekszik a vendégeket elcsábítani Hévízről. A belváros rekonstrukció további vendégeket riaszthat el, ezért látta fontosnak akár táblák kihelyezésével is bemutatni azt, hogy milyen megújult környezet vár majd az idelátogatókra a városcentrum modernizálását követően.

Buszpályaudvar áthelyezés

A testület kinyilvánította, hogy a „Városi autóbusz-pályaudvar áthelyezése a Hévízi-tó természetvédelmi terület érdekében” címû pályázatát fenntartja és tudomásul veszi, hogy a már megállapított szakmai pontszámmal, és döntési javaslattal vesz részt a projekt a következő pályázati fordulóban. A polgármester jelezte, hogy a pályázattal kapcsolatos tájékozódása szerint Sopronnak és Hévíznek jó esélye van a támogatás megszerzésére.

A Petőfi utcai járdaépítés többletfeladatai

A testület támogatta a Petőfi utcában a járdaépítéssel összefüggő többletfeladatok elvégzését a költségvetés felhalmozási kiadásainak átcsoportosításával. Arról hoztak döntést, hogy az Erzsébet királyné utcában visszabontásra kerülő járdalapok felhasználásával, egy egységes utcakép kialakításával, bruttó 3,7 millió forint ráfordításával újjáépítik a Petőfi utca jelenleg aszfaltburkolatos járdáit.

(Forrás: A Városháza sajtóreferense)