MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Pályázatok, beszámolók és a többi - Ülésezett a Hévízi Kistérség
Vértes Árpád elnökletével teljes létszámában, minden napirendet egyhangúan elfogadva ülésezett augusztus tizedikén a Hévízi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása. A térség polgármesterei a hévízi városháza dísztermében egy soron kívüli, két ülésrészre bontott tanácskozáson nyolc napirendi pontot vitattak meg.

A kistérség fejlesztési tanács ülésén döntöttek a konzorciális formában benyújtott, NYDOP-os, pozitív elbírálásban részesített „Termál-völgy – Kis-Balaton Kerékpáros és Ökoturisztikai Szolgáltató Hálózat” pályázat építési beruházásaira, valamint az eszközbeszerzésre összeállított ajánlati felhívásról. A projekt keretén belül 22 településen mintegy 156 millió forint értékû beruházás megvalósítása várható. A hévízi kistérségben egyebek mellett kerékpáros központ, esőbeállók, játszóterek létesülnek, Zalaköveskúton pedig kilátó és túraösvény épül. A pályázat keretében megvalósuló építési beruházások valamint az eszközbeszerzések értékhatárai, illetőleg az összeszámítás szabályai, és a nemzeti közbeszerzési értékhatárt meghaladó „költés” miatt egyedi közbeszerzési eljárást kell lefolytatni. Dr. Őszy Tamás közbeszerzési szakértő a zalakarosi és a hévízi kistérségi munkaszervezetek vezetőivel többszöri egyeztetést követően készítette el az ajánlati felhívások tervezetét. A munkabizottság mind az építési beruházásokra, mind az eszközbeszerzésekre vonatkozóan egy-egy ajánlati felhívást fogadott el.
A polgármesterek elfogadták a beszámolót a közkincs-kerekasztal munkájáról és a hozzá kapcsolódó pályázat elszámolásáról. Majdnem 400 ezer forint OKM pályázaton nyert pénz és 43 ezer forintos önerő felhasználásával tavaly októbertől idén május közepéig sikeresen mûködött a kistérségi közkincs kerekasztal, aminek fő célja, hogy a kultúra területén feladatot vállalók között szervezettebbé váljon a mikrorégiós szakmai együttmûködés. A pályázat segítségével a kistérség nyolc településén a helyi civil szervezetek bevonásával tartottak megbeszéléseket, értékleltárt készítettek és kiadtak egy éves eseménynaptárat is –derült ki a beszámolóból.
Még a schneeberglandi partner kistérség által a keszthelyi és hévízi kistérségben tett áprilisi látogatás alkalmával vetődött fel a lehetőség, hogy egy határokon átnyúló pályázat segítségével kistérségenként turisztikai táblákat készítsenek, amelyek nyomdai minőségû logókkal és fényképekkel, német és magyar nyelvû leírással adnak útmutatást az egyes mikrorégiók legfrekventáltabbnak tartott turisztikai látványosságáról. Egy-egy települési nevezetesség idegenforgalmi vonzerejének növeléséhez Alsópáhok, Sármellék és Hévíz is igényelt táblát. A táblák kialakításához szükséges önrészt a kistérség saját költségvetésből vállalták.
A betervezett 29 fő helyett 38 fő dolgozott közfoglalkoztatottként Sármelléken, ezért kellett a 31 százalékos létszámemelkedéssel összefüggésben módosítani a kistérségi társulás közfoglalkoztatási tervének községre vonatkozó fejezetét.
A társulási tanács ülésén az intézményi mûködési bevétel előirányzat növekedése és egyes állami támogatások emelkedése miatt a társulás idei költségvetését is módosítani kellett. A büdzsé bevételi és kiadási főösszegét 119 millió 182 ezer forintban határozták meg.
Az új szakfeladatrend-változás miatt jelentősen módosult a költségvetési szervek eddigi gazdálkodási gyakorlata. Időbe telik, míg kialakulnak a megfelelő folyamatok, megjelennek a hivatalos minták, segédletek, ezért a törvényhozó lehetőséget adott arra, hogy a költségvetési szerv 2010-ben és 2011-ben mentesüljön az úgynevezett megvalósítási terv elkészítésének kötelezettsége alól. A felhatalmazás alapján úgy döntöttek, hogy idén és jövőre a hévízi kistérség eltekint a megvalósítási terv elkészítésétől, lehetőséget kínálva az új rendszer életképességének tesztelésére, a tapasztalatok begyûjtésére. Salamon Ivett pénzügyi-gazdasági vezető jelezte: még a pénzügyminisztérium honlapján sem jelentek meg azok a dokumentumok, amelyek alapjául szolgálnának a terv elkészítésének.
A pályázatokra való gyorsabb reagálással összefüggésben módosítottak a társulás közbeszerzési tervén, és úgy határoztak, hogy a kistérségi irodavezető szülési szabadságának idejére Kozma Zoltán pályázati referenst választják megbízott irodavezetővé. A feladatokat arányosan osztották el az iroda dolgozói között –erősítette meg dr. Vajda Veronika irodavezető.
Mielőtt a polgármesterek közösen megtekintették volna a kistérségben tevékenykedő őstermelőknek is árusítási lehetőséget kínáló hévízi piacot, az egyéb ügyek keretében tanácskoztak arról, milyen módon tudnák segíteni a Zalaköveskútra tervezett állatpark mielőbbi megvalósítását.

(Forrás: A Városháza sajtóreferense)