MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Pályázatok, beszámolók és a többi - Ülésezett a hévízi kistérség fejlesztési tanácsa
Hét napirendi pontot tárgyalt meg április első szerdáján a Hévízi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása (HÉKÖTT). A Vértes Árpád elnök vezetésével ülésező polgármesterek a HÉKÖTT kistérség fejlesztési tanácsülésén tájékozódtak az aktuális munkaerőpiaci helyzetről, a LEADER program aktualitásairól és jóváhagyták három pályázat benyújtásának támogatását is.

Az aktuális munkaerőpiaci helyzetről Kiss Ambrus, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója adott tájékoztatást. Mint mondta: a 2009-es válság évében a régió ipari termelése negyedével csökkent. A foglalkoztatottak száma is apadt, mintegy 17 ezer fővel. Komoly munkahelymegőrző erőfeszítésekkel majd 13 ezer munkahelyet sikerült megmenteni. A felhasznált támogatások nélkül (OFA, TÁMOP, FA stb.) a munkanélküliség megduplázódott volna. A régióban egyébként 30 ezerről 45 ezerre nőtt a munkanélküliek átlagos száma.
A LEADER program aktualitásáról szóló előterjesztésből kiderült, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program hármas tengelyéhez kapcsolt első fordulóban a hévízi kistérség nyolc településére 141 millió, a második fordulóban 139,2 forint támogatási összeget ítéltek meg. Az ÚMVP IV. első fordulójában a kistérségből 23,3 millió forint volt az igényelt támogatás összege. Falumegújítás és fejlesztés, vidéki örökség megőrzése, mikrovállalkozások fejlesztése és turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcímen is több kérelem érkezett.
Egyetértettek az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttmûködés projekt megújuló energia és energiahatékonyság témakörében indított pályázat benyújtásával. A kistérségi régiós megújuló-energia stratégia kidolgozása, a jelenlegi helyzet felmérése a települések közintézményeiben is lehetővé válhat annak a szeptemberben induló szakmai projekt révén, amelynek támogatási intenzitása 95 százalékos. A lakosság információs anyagokkal való tájékoztatását is magában foglaló utófinanszírozású program két moduljához kapcsolódva önrészként 258 ezer forint elkülönítését hagyták jóvá.
Egy kistérségből maximum egy anyag volt beadható a NYDOP keretében meghirdetett oktatási hálózat és oktatási központ fejlesztéssel összefüggő pályázatra. A beruházással érintett feladatellátási hely térségi szerepkörét figyelembe véve az a határozat született, hogy ezúttal a cserszegtomaji általános iskola infrastruktúra és eszközfejlesztésére mondanak igent, az ugyanezen projekt más településekről érkező pályázatainak megvalósítását pedig nem hagyták jóvá. Merenics Béla cserszegtomaji alpolgármester a kistérség elnökének és vezetőinek köszönetét tolmácsolva jelezte: a mûszaki tervezés folyik, a falu elő fogja teremteni a megközelítőleg 200 millió forint összköltségvetésû pályázathoz szükséges önrészt, hogy hosszú távra megoldódjék a komoly bővítést magában foglaló iskola ügye. Vértes Árpád arról beszélt, a hévízi iskola modernizálását más források bevonásával teszik lehetővé.
Megszavazták, Kocsis Zsuzsanna közmûvelődési referens továbbfoglalkoztatását. Bérének jelentős hányadát ezúttal is minisztériumi pályázat vissza nem térítendő támogatásából teremtik elő.
Egyetértettek a kistérségi közkincs-kerekasztal további támogatását lehetővé tévő pályázat céljaival, illetve benyújtásával.

(Forrás: A Városháza sajtóreferense)