MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Pályázatok, tájékoztatók, beszámolók és a többi - Összefoglaló a hévízi képviselő-testület februári ülésről
Az interpellációkkal együtt több mint húsz napirendi pontról tárgyalt február utolsó keddjén Hévíz város önkormányzat teljes létszámában jelen lévő képviselő-testülete. A nagyparkolóban a sétánnyal párhuzamosan elrendelték három taxi kiállási hely kialakítását, felfestését és „Taxi tábla” kihelyezését. Döntöttek egy saját használatú, Hunyady utcai út önkormányzat által történő megvásárlásának lehetőségéről, felhatalmazva a polgármestert az ingatlantulajdonossal való tárgyalásra a korrekt vételár kialakításának kérdésében.

A város honlapjának szerkesztésére, karbantartására adott jelenlegi megbízást –hosszú vitát követően -év végéig meghosszabbították. Elfogadták a jelentést a polgármester és az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségének maradéktalan teljesítéséről. Apróbb módosítást hajtottak végre a Brunszvik óvoda Sugár utcai épületének bővítésére benyújtott pályázathoz szükséges korábbi képviselő-testületi határozaton. Ugyancsak hosszas vitát követően végül elnapolták azt a napirendet, amelyben vezetékszolgalmi jog hozzájárulást kellett volna adni két alsópáhoki szálloda beruházáshoz.

Semmi ne veszélyeztesse a gyógytavat

Gelencsér Béla az első napirendi pont keretében hozta szóba a Nemesbükre tervezett, termálvizet használni kívánó SPA Hotel beruházás ügyének –szerinte- a város részéről nem kellő komolysággal történő felkarolását. A polgármester jelezte, hogy Hévíz hivatalos értesítést, megkeresést a szálloda megvalósításával kapcsolatban egyik eljáró hatóságtól, vagy hivataltól sem kapott, ennek ellenére azonnal értesítette a szakembereket, így nem csak a városvédő egyesület, de a tóvédő egyesület valamint a Hévízi-tó és Felszín Alatti Vízgyûjtő Területének Környezetvédelme Alapítvány is lépéseket tett és tehetett az ügyben. A vitában a tóért való aggódás hangján szólalt fel dr. Moll Károly, Rábai József, Füzesi Lászlóné és Gelencsér János is.
Egyetértés bontakozott ki abban, hogy a termálkút fúrására szóló elvi vízjogi engedély kiadását meg kell akadályozni, hogy a Hévíz és a kistérség létalapját jelentő gyógytó vízhozamában ne történjen semmiféle kedvezőtlen változás. Arról is döntés született, hogy a város ügyfélként be kíván jelentkezni Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez, mert a nemesbüki vízi-létesítményt gyógyvíz hasznosításával kívánják mûködtetni, ami veszélyt jelenthet a tóra.

Tájékoztató a város közbiztonsági helyzetéről

„Az egészévados turizmus, a településen biztosított magas színvonalú szolgáltatások, a városlakók és az idelátogató vendégek méltán várják el, hogy a közbiztonság helyzete is hasonló minőségû legyen. A hévízi rendőrőrs mûködése során bizonyossá vált, hogy ilyen közbiztonságot csak a lakossággal és a települési önkormányzattal közösen lehet létrehozni, és fenntartani.” A fenti helyzetértékelés abból a szakanyagból való, amit dr. Vajda Gábor helyi rendőrőrs parancsnok készített a fürdőváros közrendjéről, illetve közbiztonsági helyzetéről. Az őrs mûködésének technikai feltételei az elmúlt évben tovább javultak. A belső adatátvitel formája, módja is megoldódott az optikai kábellel történő jeltovábbítással. Az őrs állományában már két állandó lakhelyû hévízi lakos is szolgálatot teljesít. Az év közepén történt illetékességi területnagyobbodás következtében az őrs illetékességi területén tavaly 23 százalékkal emelkedett az ismertté vált bûncselekmények száma. Emiatt összességében minden bûncselekmény kategóriában növekedés mutatható ki. Hévízen, Zalaszántón, Várvölgyön az előző évi adatokhoz képest csökkenés történt. A regisztrált bûncselekmények 51 százaléka lopás, betöréses lopás volt. Az egyéb bûncselekmények közül minimálisan változott a testi sértések, sikkasztások száma, enyhén csökkent viszont a rongálások, garázdaságok száma. Továbbra is magas a csalás-sikkasztás, és a közokirat-magánokirat hamisítás száma. Az elmúlt évhez képest tavaly 102 esettel több bejelentés került regisztrálásra, illetve indult ezek alapján eljárás. Az átutazó bûnözők kiszûrése, a magas fokú bûnözői szervezettséget és elszántságot mutató betörések megelőzése elsődleges feladat marad továbbra is. Inkább azon üzletek és lakások sérelmére követtek el alkalmi lopásokat illetve betöréseket, melyek védelmi felszerelés illetve riasztó berendezés nélkül voltak. A szállodák, illetve a hotel vendégek sérelmére - a korábbi évek magas számához képest- az elmúlt évben csak két esetben követtek el vagyon elleni bûncselekményt. A lopások, gépjármûfeltörések, illetve betöréses lopások esetében az eredményességi mutatók kis mértékben javultak az előző évhez képest. A bûnügyi tevékenységet szakszerûen, törvényes keretek között, az előző évi eredményeken javítva végezték az őrs munkatársai. A bûnmegelőzés területén a társadalmi és civil szervezetekkel együttmûködve a megelőző vagyonvédelemre, illetve a család-, gyermek- és ifjúságvédelemre helyezték a hangsúlyt. A polgárőr egyesületekkel az együttmûködési megállapodásokból adódó feladatokat is végrehajtották. A polgárőrökkel 68 esetben mintegy 370 óra időtartamban adtak közös szolgálatotokat.
„A rendőrőrs állománya nagyon magas színvonalon végezte munkáját az elmúlt évben is, amiért köszönet illeti őket, különösen azért, mert évközben Rezit és Cserszegtomajt is illetékességi területükhöz csatolták” –vélekedett Gelencsér Hédi a közbiztonsági bizottság elnöke. Az elért eredményekhez az önkormányzat nevében Vértes Árpád polgármester is gratulált.

Módosítottak Hévíz 2009. évi költségvetési rendeletén

A központosított, a normatív és kötött felhasználású állami támogatások változása miatt valamint a felhalmozási kiadások módosításával összefüggésben vált szükségessé a 2009. évi Hévíz költségvetéséről szóló helyi rendelet módosítása. A város költségvetését 3 milliárd 269 millió 833 ezer forint bevételi és ugyanekkora összegû kiadási főösszegre változtatták.

Döntés az önkormányzati támogatások felosztásáról

Az idei évre vonatkozó költségvetésben megállapított önkormányzati támogatási keret felosztásáról is döntöttek a képviselők. Az igények most is jóval magasabbak voltak a lehetőségeknél. Csaknem negyedszáz társadalmi szervezet több, mint 126 millió forint értékben igényelt támogatást az önkormányzattól. A fenti célra a testület viszont csak 77,2 millió forint felosztásáról dönthetett, mégpedig annak a korábbi határozatnak a szellemében, amelyik konkrétan rögzítette az elsődlegesen támogatható célokat, illetve szervezetek körét. Idén is elsődlegesen a hévízi és a kistérségi önszerveződő közösségeket tudták támogatni. A kérelmezők zöme egyébként a szervezetük mûködéséhez kért hozzájárulást. Két magasabb összegû kérelem érkezett a hivatalhoz. A Hévíz Turizmus Marketing Egyesület 60, a Hévízi Sportkör pedig 44,4 millió forint összegû támogatási igényt terjesztett elő. A döntés alapján előbbinek is, utóbbinak is 32-32 milliót juttatnak. A Bursa Hungarica ösztöndíjra 4,0, a Musica Antiqua Együttesnek 1,2, a HÉSZOSZ-nak 1,0 millió forintot tudtak juttatni. A Római Katolikus Szent Lélek Egyházközség 2,5 millió forintot kapott a Szentlélek templom belső terének festési munkálataira. A többi 13 igénylő egymillió forint alatti összeghez jutott a fennmaradó 4,5 millió forintból. A sportkörnek juttatott 32 millió forintot pénzszórásnak mondta Gelencsér Béla. Szerinte a rossz állapotú, takaríthatatlan járdákat kellene inkább felújítani. Vértes Árpád válaszában Magyarország leendő miniszterelnökének januári kijelentésére utalt, mely szerint: a következő magyar kormánynak a sportot stratégiai ágazattá kell nyilvánítania. Orbán Viktor a települések mindenkori költségvetésének egy százalékát a futball és a sport erősítésére, fejlesztésére fordítaná. Hévíz vállalása tehát összhangban van a miniszterelnök-jelölt akaratával, elképzelésével is –vélekedett a polgármester.

Módosították a polgármesteri hivatal és az intézmények alapító okiratát

Az államháztartás szakfeladatrendjét meghatározó jogszabályok változásaira tekintettel kellett módosítani a helyi polgármesteri hivatal és az önkormányzati fenntartású intézmények alapító okiratát. A polgármesteri hivatal és az intézmények alapfeladatai idén nem változtak, de a költségvetés készítésekor már az új jogszabályokra figyelve kellett a szakfeladatokat rögzíteni az egyes alapító okiratokban. Az egységes szerkezetû alapító okiratokat vita és felszólalás nélkül hagyták jóvá.

Döntéshozatal a közlekedési koncepció kidolgozásáról

Mint közismert, Hévízen két fordulóban elindult a belvárosi övezet rekonstrukciója, aminek kapcsán megváltozik a városcentrum közlekedési rendje, hisz több tér és utca valódi gyalogos zónává változik. A Petőfi u. – Park u. – gróf Festetics tér – Erzsébet királyné utcán korlátozódik az átmenő egyirányú forgalom. A lakások és szállodák megközelítése és az árufeltöltés lesz engedélyezett, de a Kölcsey utca célforgalma is korlátozódik. Az Erzsébet királyné utcában csak rövid idejû megállási lehetősége lesz a célforgalomban érkező gépjármûveknek. A Festetics téren korlátozott számú, mozgássérülteknek fenntartott megállási lehetőség lesz biztosítva. A változások a szûk belváros környezetének forgalmi rendjét is megváltoztatják, átszervezik, ezért kell gyorsan megoldást találni az új, hosszútávra szóló közlekedési rendszer fejlesztésére, a kisváros helyi tömegközlekedésének újjáalakítására új menetrendi útvonalak biztosításával. A túlzott beépítések miatt kialakult parkoló hiány mára Hévíz égető problémája lett. Új parkolási lehetőség helyszíneként felmerült: a Kossuth utcai ideiglenes „kavicsos parkoló”, az Ady és Lótuszvirág utca sarkán építendő parkolóház, a Nagyparkoló északi felének kétszintesre építése. Vizsgálni kell továbbá az egregyi szőlőhegy parkolási helyzetét is. A településszerkezeti tervben már szerepelnek a fürdőváros hosszú távú közlekedési rendszerének változásai. ( Déli elkerülő út, a 76-os főút várost elkerülő szakasza, a buszpályaudvar kitelepítése az északi bekötőút mellé.) Hét éve készült már ugyan egy forgalomszámlálási adatokkal alátámasztott komplex közlekedési tanulmány, de az eltelt évek, a várható fejlesztések mára felülírták a mostanra időszerûtlenné vált szakanyagot. A település teljes területére kiterjedő közlekedési tanulmány –mely a településszerkezeti tervre, a szabályozási tervre, a településfejlesztési koncepcióra, az integrált városfejlesztési stratégiára és a belvárosi gyalogosövezet felújítás kiviteli terveire alapoz –elkészíttetése, és ütemezett bevezetése nem tûr halasztást.
Rábai József egyebek mellett szorgalmazta a reumakórház előtti mozgássérült parkoló kiváltási lehetőségének soron kívüli vizsgálatát. A polgármester be is mutatta az új, számba jöhető helyszíneket.
Gelencsér Béla lakossági fórum összehívását is kérte, hogy a lakosság közvetlenül is elmondhassa véleményét a közlekedéssel kapcsolatos ügyekben.
Gelencsér Hédi a koncepció kidolgozásának folyamatába kérte a rendőrség, a közbiztonsági bizottság és a Hévízi Balesetmegelőző Tanácsadó testület bevonását. A testület döntött, és elrendelték a közlekedési tanulmány kidolgozását, a beszerzési eljárás lefolytatását.

Pályázat nagyléptékû, komplett iskolai fejlesztésre

Nyílászárók cseréje ütés és labdaálló üveggel, a világítási rendszer részleges cseréje, teljes fûtéskorszerûsítés, akadálymentesítés, részleges tetőjavítás, hat wc-blokk átépítése, a sportcsarnok régi öltözőinek lebontása, új víz –és világításrendszer felújításával kombinált öltöző építése is megvalósulhat az Illyés Gyula Mûvészeti és Általános Iskolában, ha a várost nyertessé nyilvánítják a 20 milliós önerőt feltételező és 200 millió forint megnyerését lehetővé tévő NYUDOP-os pályázaton, amit közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztésére írtak ki. Szarka László az ülésen jelezte: 16 éve nem nyert az iskola pályázatot az infrastruktúra fejlesztésére. Itt az ideje, hogy a beadandó pályázati anyag, most sikert hozzon.

Pályázattal lehet szebb a római kori romkert is

A városi büdzsé pályázati alapjából 7,5 -9 millió forintot vihet el az 50-60 milliós összértékûre becsült pályázati program, amelynek részeként megújulhat az Attila utca végén található római kori romkert. A tervek szerint szőlőtőkék, gyümölcsfák, gyümölcsligetek, háromlépcsős levendula szegélyû színpad-nézőtér teraszrendszer, platános-borostyános-babérmeggyes díszkert, gesztenyeliget, tû –és lomblevelû örökzöldek, formára nyírt növények, virágágyak idézik majd a római kor hangulatát. Az északi és déli oldalról is megközelíthető romkert végein autóparkolók és fedett kerékpártárolók, nyilvános illemhelyek, bemutató emelvénysorok, pihenőpadok létesülhetnek. A pályázatot konzorciumi formában javasolt benyújtani a helyi önkormányzat vezetésével. A pályázat előkészítésében konzorciumi partnerként dolgozik össze a Hévízért Városvédő Egyesület, a mûvelődési központ és a Hévíz Turizmus Marketing Egyesület.

Pályázat településőrök foglalkoztatására

Április elsejétől év végéig öt településőr dolgozhat Hévízen, ha nyertes lesz az a pályázat, amelyet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium írt ki a közrend és közbiztonság erősítése érdekében. A településőr hatósági jogkörrel nem rendelkező, az önkormányzat alkalmazásában álló olyan munkavállaló, aki az előírt öltözékben és felszereléssel végzi a tevékenységét. Szolgálatot a közterület-felügyelettel együtt, vagy a rendőrök mellett végez akár hétvégenként, akár nagyrendezvények alkalmával. A minisztérium a dologi kiadások fedezésére egyszeri 400 ezer forintot utal, és rendszeres, és elviekben teljes támogatást is nyújt a munkabérek kifizetéséhez. Mind a rendőrőrs, mind a munkaügyi központ, mint egyeztető partnerek támogatták a kérelem beadását, amire a testület is igent mondott.

Növényzet karbantartás villamos hálózatok környezetében

Az E.on Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. tavaly indított el egy projektet a települések belterületi villamoshálózatainak környezetében lévő növényzet karbantartásával és telepítésével kapcsolatban. Kezdeményezésükkel összefüggésben egy együttmûködési megállapodás tervezet készült az áramhálózati társaság és a hévízi önkormányzat között. A testület úgy határozott, hogy az érintett növényzet karbantartását a GAMESZ saját hatáskörében hagyja. A társaság és a gazdasági mûszaki ellátó szervezet szakemberei közös település bejáráson vesznek részt, majd jegyzőkönyvben rögzítik az egyes villamosmûvek biztonsági övezetére vonatkozó, a jogszabályoktól és szabványtól eltérő helyszíneket. Megállapítják továbbá a villamos berendezések és vezetékek biztonsági övezetben lévő és kivágandó, esetleg gallyazandó növények darabszámát is. Több képviselő a polgármesterrel együtt úgy látta, a villanyoszlopok és légvezetékek helyett több földalatti vezetékekre van szükség, és alkalmasint tárgyalni kell arról is, hogy az áramszolgáltató fizessen azért, hogy a GAMESZ felvállalta az alapesetben rájuk háruló feladatok elvégzését.

Tájékoztató a Hévízi Önkéntes Tûzoltó Egyesület (HÖTE) munkájáról

Strázsai Zoltán elnök készítette az 1924-ben alakult, 65 fős taglétszámú HÖTE tájékoztatóját a tavaly végzett munkáról. Mint az ülésen az elnök bejelentette: a fürdőváros legidősebb civil szervezete eseménydús, igen sikeres esztendőt zárt tavaly, megünnepelve a fennállásuk 85 éves jubileumát is. Az elmúlt évben átadták az egyesület felújított otthonát, tavaly a megyei tûzoltószövetséggel közösen Hévízen rendezték Zala Megye Önkéntes Tûzoltó Csapatainak versenyét, amelyen a győzelemért járó kupát is megszerezték. Részt vállaltak a tûzoltóbál megszervezésében. Pályázatokon és szponzoroktól másfél milliót sikerült összeszedniük, de a tûzoltószertár külső –és belső felújítási munkáinak befejezéséhez még további másfél millió forintra van szükség. Sikerrel készültek fel az ifjúsági és felnőtt csapatok bevonásával tartott versenyekre. Az országos megmérettetésen a felnőtt férfi CTIF versenyszámban a dobogó második és harmadik helyén végeztek. Gelencsér János és Gelencsér Hédi dicsérő szavai után a testület nevében a polgármester is köszönetét fejezte ki az elmúlt évben vállalt feladatellátásukért.

Beszámoltak feladatellátásukról a helyi polgárőrök is

A 24 tagot számláló Hévíz Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület január legvégén a Tavirózsa Étteremben tartotta éves közgyûlését, amelyen Kecskés Annamária elnök beszámolt a tavaly végzett munkáról is. A beszámoló alapján készült előterjesztést először a közbiztonsági bizottság, majd a képviselő-testület is megtárgyalta. A 2003-ban történt újjászerveződés óta ilyen erős tagsággal és ennyi szolgálattal még nem rendelkezett a civil szerveződés, mint mostanság -derült ki az anyagból. A korlátozott pénzügyi források miatt év vége felé már csökkenteni kellett ugyan a gépjármûhasználatot, de a tagság lelkes szolgálatteljesítésben így is élen járt. Az Országos Polgárőr Szövetségtől (OPSZ) tavaly október közepén egy fiatalabb gépkocsit kaptak, amivel közel 12 ezer kilométert járőröztek a fürdőváros területén. A megtett távolság majd háromszorosa a 2008-as évinek. Az OPSZ nyári idegenforgalmi pályázatán 100 ezer forintot sikerült nyerniük. Az összes szolgálatban eltöltött órák száma a tavalyelőtti 646 óráról az elmúlt évben 1579 órára nőtt. Sokasodtak a rendőrséggel közös szolgálatok is. Rengeteg rendezvény zavartalan megrendezéséhez is hozzájárultak. Az egyesület - melynek alapszabály módosítását is jóváhagyták- gazdasági vezetőjévé Domonkos Gábort, titkárává Gelencsér Barnabást választották. A 2010-es tagdíjat 2000.- Ft/fő/év-re emelték. Idén csatlakozni kívánnak a gépjármû felismerő rendőrségi rendszerbe (Mátrix-police), amivel a lopott gépkocsik kiszûrését segítenék.
A lelkes, megbízható tagok és elnökség munkáját dicsérte Gelencsér Hédi. Vértes Árpád jelezte, sikeres lobbi tevékenysége révén a tagok új formaruhát kapnak. A helytállásért köszönetét tolmácsolva a testület a beszámolót egyhangúlag fogadta el.


Készülés a választásokra

Zárt ülésrészen választották meg a Szavazatszámláló Bizottságok tagjait. A választási munka lebonyolításában már nagy gyakorlattal, illetve rutinnal rendelkező, a korábbi voksolások alkalmával már a pártatlan mûködés terén jól szerepelt polgárokat, az összeférhetetlenségi szabályok rendelkezéseinek is megfelelő tagokat sikerült felkutatni a több szavazókörös település helyi szavazatszámláló bizottságaiba az országgyûlési képviselő választásra készülve. Az elmúlt négy évben a város lakosságszámában nem történt lényeges változás, a szavazókörök száma nem változott az előző évekhez képest. A szavazóhelyiségek mindenütt önkormányzati intézményben (Sugár utcai óvoda: 002, Zrínyi utcai ovi: 004; általános iskola: 001, 003, 005) kerültek kialakításra. A települési kisebbségi önkormányzati választókörnek az általános iskola fog helyet adni, ha az önkormányzati választásokon kisebbségi önkormányzati választásra is sor kerül. Érdekesség, hogy az öt szavazókörben az erősebb nem képviseletében mindössze kettő férfi lesz majd.

(Forrás: A Városháza sajtóreferense)