MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Pannóniát dicsérik – elkezdődtek az irodalmi napok programjai
Pannonia dicsérete a címe a Csokonai Irodalmi Társaság Hévízi Irodalmi Napok rendezvényének, melyet ünnepélyes keretek között ma nyitottak meg a gyógyfürdőkórház kultúrtermében.

A három napos irodalmi tanulmányi tanácskozást Hévíz Város Önkormányzata, valamint a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. is támogatja. A vendégeket elsőként Manninger Jenő, a megyei közgyûlés elnöke, majd házigazdaként Papp Gábor polgármester és dr. Kvarda Attila ügyvezető igazgató köszöntötte.  A köszöntő beszédekben a házigazdák kiemelték: örömmel vállalnak szerepet a tanácskozás feltételeinek és hátterének megteremtésében, hiszen a tanulmányi napok minden alkalommal olyan témákat dolgoznak fel, olyan kérdéseket járnak körül, melyek Hévíz, de Zala megye, sőt hazánk szellemi és kulturális értékeinek megőrzésében, új szellemi kincseinek felfedezésében, közreadásában játszanak komoly szerepet.

A Csokonai Társaság ez évi tanulmányi napjai címéül, ha úgy tetszik: mottójául, Janus Pannonius jól ismert epigrammájának címét választotta. Pannonia dicséretét zengi a humanista költő verse, s Pannoniát dicsérik a tanulmányi napok előadói is. Irodalom, történelem, földrajz, fényképészet szerepel az előadások, bemutatók középpontjában.

  • Az az epigramma, melynek címét a tanulmányi napok is viseli, alapvetően azt a mondanivalót hordozza, hogy egy ország erejét a szellemi erő adja.  Jómagam is így gondolom, sőt, így látom ezt.  Hazánk szellemi tőkéje óriási. Mûvészeink, tudósaink, felfedezéseink, találmányaink az egész világon ismertek. Kodály Zoltán, Szentgyörgyi Albert, Szilárd Leó – hosszan sorolhatnám azok nevét, akikre méltán lehetünk büszkék. A legnagyobb büszkeség és legnagyobb öröm azonban az, ha szellemi elitünk itthon boldogulhat, itthon kaphatja meg a legnagyobb elismeréseket. Bízom benne, hogy hazai értelmiségünk itthon tartásában a jelenlegi kormány törekvései segítenek, mint ahogyan mi magunk is, itt helyben, Hévízen mindent megteszünk azért, hogy helyi értelmiségünk, helyi szellemi elitünk megtalálja számítását itthon, szûkebb és tágabb környezetében egyaránt – mutatott rá Papp Gábor köszöntő beszédében.

A tanácskozást Alexa Károly, a társaság elnöke nyitotta meg. Az előadások sorát ma vers- és költőverseny zárja. A hagyományos Csokonai-díj átadására szombaton, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban kerül sor.