MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Parafa dugóval főztek az egregyi szüreten
Utcazenészek, kézmûves játszóház, népi játszótér fogadta a borozósorra kilátogatókat a hét végén rendezett hagyományos Egregyi Szüreten.

A résztvevőket az időjárás sem keserítette el, pedig az nem volt igazán kegyes.  A zenés mûsorok mellett a szüret fő attrakciója kétségtelenül a főzőverseny volt, mely szintén hagyományosnak nevezhető, hiszen ezeken a hétvégéken vasárnap baráti társaságok, civil szervezetek mérik össze szakács- és asztalterítési, kínálási tudományukat.

A szervező mûvelődési központ ezúttal gulyásfőző versenyt hirdetett meg, a finom ételek eladott adagjaiból befolyt összeget a Keszthelyi Mentőállomásnak ajánlották fel.

 

- Három Miklós főzte a mai ételt, akik mind szeretnek főzni - árulta el Domján Miklós, a Miklósok Csapatának vezetője. - A régi paraszti ízek kerültek ebbe a gulyásba, a fokhagyma, vöröshagyma, bors, paprika, zeller és egy kis Debrői Hárslevelû. A főzésnél a több éves tapasztalat is számított, a sok-sok év kialakult ízvilága jött vissza az elkészült ételben. Számunkra nem a versengés a fontos, hanem, hogy itt együtt legyünk barátok, jókat beszélgessünk, érezzük jól magunkat.

- Minden csapat nagyon lelkiismeretesen készült - fogalmazott Verebélyi Vilmos zsûritag. -  A résztvevők nagyon ízletes leveseket főztek, így igazán nehéz helyzetben voltunk a döntésnél, többször is visszamentünk jó pár helyre kóstolni. Végső döntésünk meghozatalánál számított az ízvilág, ki hogy fûszerezett, milyen híg vagy sûrû volt a leves. Egy-egy ilyen versenyen az is fontos, hogy ki hogy teljesít, de a barátságápolás még fontosabb.

 

 

A főzőversenyt végül az Új Színpad Egyesület Csapata nyerte meg.

- Én már hajnalban pogácsát szaggattam, 11 óra körül már ideértünk, akkor kezdtük el a versengést - közölte Szabóné Losonczi Zsuzsanna, a csapat vezetője. -  Úgy indultunk, hogy mi fogunk nyerni. Ezt fejben eldöntöttük és sikerült is. Magyar gulyást főztünk, ezt nem lehet elrontani. Parafa dugót is tettünk az ételbe, mert a néphiedelem szerint, ha az benne van, előbb puhul a hús. Mi voltunk az egyetlenek, akik igazi akácfával főztünk, annak a füstjét is felvette az étel. Az elkészült gulyásunk pillatok alatt elfogyott, mi is meglepődtünk, hogy üres a bográcsunk. Jövőre is nevezünk, reméljük, hogy marad a vándorserleg nálunk.

A szüret záró programjaként Nótaest karaokera került sor, majd DJ Belo tartott retro bulit.