MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Példás árvízi összefogás, hévíziekkel
Az elmúlt napokban mintegy 600 hivatásos és önkéntes zalai segített az árvízi védekezésben a Duna mentén. A hévízi önkormányzat egymillió forinttal támogatja a helyreállítást.

A tûzoltók, rendőrök, katonák, vízügyi szakemberek, valamint a civilek ott voltak a legveszélyesebb helyszíneken, így Győrújfalunál is, ahol megcsúszott a töltés.

 

- Sok fiatal ott vált igazi férfivá – mondta Cselényi Attila százados, a 21 fős Zala Mentőcsoport vezetője. - A helyiek családtagként fogadtak bennünket, s barátsággal, szeretettel vettek körül.

 

- Zalában nem volt árvízi helyzet – szögezte le Rigó Csaba megyei kormánymegbízott -, s ilyenkor az a dolgunk, hogy megszervezzük az utánpótlást, és együtt éljünk, együtt mozogjunk azzal az összefogással, amely a Duna mentén tapasztalható.

 

A NAV zalai pénzügyi igazgatósága 17.500 liter lefoglalt üzemanyagot adott át a védekezésben részt vevő honvédségi jármûvek mûködtetéséhez, s az országos összefogáshoz több hévízi is csatlakozott, az önkormányzat pedig egymillió forinttal támogatja a védekezést és az azt követő helyreállítást.

 

- Fontos volt a gyors reakció, hiszen kétszer ad, aki gyorsan ad, ezért is döntöttünk úgy, hogy gyûjtés helyett az önkormányzati büdzséből utaljuk át az összeget. Amikor ilyen nagy a baj, mindenkinek össze kell fogni, ennek felelősségét Hévíz is érzi – fogalmazott Papp Gábor polgármester, megjegyezve: nemcsak az önkormányzat segített, hiszen a város önkéntes tûzoltói és civilek is ott voltak több helyütt a gátakon, ahogy a hévíziek a kolontári iszapkatasztrófa károsultjain is azonnal segítettek. Papp Gábor, akkor frissen megválasztott polgármesterként ugyanis egy jótékonysági rendezvényt szervezett. Ennek bevételéből egy lakást vásároltak, amibe egy édesanya költözött be két gyermekével és beteg anyukájával.

 

Az önkéntes tûzoltó egyesület három tagja, Pálcás Péter, Horváth Balázs és Matyi Marcell Strázsai Zoltán elnök vezetésével, előbb Dunabogdányban, majd Tahitótfaluban segítette a védekezést. Egy nagy teljesítményû szivattyút is vittek magukkal, aminek főleg az utóbbi helyszínen vették hasznát.

 

- Dunabogdányban a megáradt Duna kettészakította a települést – mondta lapunknak a hévízi csoport vezetője -, s nekünk a gátszakaszt kellett védenünk. Tahitótfalun pedig a belvíz is munkát adott: a kerteket elöntötte a víz, és a házakba is betört, fél-, egyméteres magasságban.

 

Strázsai Zoltán szerint a védekezésre való felkészülés Magyarországon hatékony és eredményes volt, ennek is köszönhető, hogy itthon nem volt halálos áldozat, és vagyoni kár is csak az ártérben keletkezett.

 

Lapunk munkatársa beszélt olyan hévíziekkel is, akik Bajánál védekeztek. Kiderült: Zalából ott is legalább kétszázan vették ki részüket a munkából. A Bács-Kiskun megyei városban igazi összefogással, egymásra figyelve tevékenykedett mindenki, s bár voltak katasztrófaturisták, ők sem okoztak problémát.

 

Varga Lívia / Forrás