MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Pénzügyeinkről
Megtakarításainkat forintban tartjuk, a hiteleknél azonban a devizalapú konstrukciók viszik a prímet. A gazdasági megszorító intézkedésekre a várakozásokkal ellentétesen is reagáltunk – derült ki a Hévíz és Vidéke Takarékszövetkezet elemzéséből.

Tanulságosnak bizonyul a 2005-ös esztendő adatainak összevetése a 2006. évi statisztikákkal.
- Úgy gondolnánk, hogy a gazdasági megszorító intézkedések miatt az emberek elkezdenek takarékoskodni, ám a valós tapasztalat az, hogy csökkent a betételhelyezési kedv – mondta Tancsics Judit a Hévíz és Vidéke Takarékszövetkezet hálózati igazgatója. - Ennek persze több oka is lehet, például bezavarhatnak a képbe a kamatadó miatti változások – tette hozzá.
A logikus várakozásokkal ellentétes az is, hogy a hitelállomány igen nagy mértékben, csaknem 300 %-kal nőtt. - A gazdasági környezet változásán túl saját kamatpolitikánk játszhat szerepet ebben a növekedésben. A hiteleinket úgy árazzuk, hogy a kereskedelmi bankokénál kedvezőbb konstrukciót tudjunk biztosítani ügyfeleinknek. Másrészről pedig kezd átalakulni a gondolkodásmód. Ha az adósoknak gondjuk támad a visszafizetéssel, nem a végrehajtás szakaszában kísérelnek meg valamilyen másik hitellel kiutat keresni, hanem megpróbálnak előre gondolkozni és adósságrendező programokban részt venni. Ilyenkor persze nem vagyunk túl népszerûek, de még mindig szerencsésebb eset, mint ha egy kétgyermekes család feje fölül elviszik a házat az árverezők. Sajnos gyakran előfordul, hogy a hitelfelvevők rosszul mérik fel anyagi helyzetüket és túlvállalják magukat - indokolta a változásokat Tancsics Judit.
Egyébként a kamatadó elkerülésére is van lehetőség. Ezt a nyugdíj elő-takarékosság harmadik pillére, a nyugdíj elő-takarékossági számla igénybevétele garantálja. Itt nem csak a kamatadó mentesség jelent előnyt hanem a személyi jövedelemadóból is támogatást élvezhet az ügyfél. Országosan sokan élnek vele, a Hévíz és Vidéke Takarékszövetkezet ügyfélköréből azonban valamilyen oknál fogva még kevesen veszik igénybe ezt a szolgáltatást.
Nyugat-Európában és Magyarországon egyébként még eltérőek a lakosság banki szokásai.
- Kicsit jobban félünk és kevésbé vagyunk kockázatvállalók – jellemezte a helyzetet a hálózati igazgató. - Mindez abból látszik, hogy milyen típusú megtakarítást választanak az ügyfelek. Míg nyugaton a befektetési alapok a legvonzóbbak, addig nálunk ez még mindig elenyésző a lekötött betétekhez képest.
A megtakarításokban a forint alapú konstrukciók a népszerûek, a hiteleknél viszont a devizaalapú konstrukciók hódítottak teret. A statisztikai hivatal adatai szerint az utóbbi időszakban csaknem 1000%-kal nőttek a deviza alapú hitelek.

(Forrás: Hévízi Tv)