MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Pillanatfelvételek Bibó Istvánról
„A szabadságszerető ember” címû kiállítás megnyitójával vette kezdetét az az ünnepségsorozat, mely a névadó tiszteletére a 20 éves Hévízi Bibó István Gimnáziumban egész tanévben eltart majd.

Bibó István a XX. század egyik magyar gondolkodója, politológus, szociológus, történész. Az 1956-os forradalom idején Nagy Imre kormányának államminisztere. 1957 májusában letartóztatták, 1958-ban életfogytiglani börtönre ítélték. Az 1963. évi amnesztiával szabadult. Politikaelméleti, szociológiai, közgazdaság-tudományi és kelet-európai valamint magyar történeti kutatásai alapvetően befolyásolták a XX. századi magyar szellemi élet fejlődését.

 

 

A 20 éves jubileumát ünneplő hévízi gimnáziumban a Bibó István életét és munkásságát bemutató kiállítás megnyitóját megtisztelte jelenlétével fia, Bibó István, és unokája Bibó János.

Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történelmi Levéltárának főigazgatója köszöntötte a megjelenteket.

- Élete utolsó éveiben, alkalmam volt személyesen is ismerni Bibó Istvánt. Beszélgetéseink alkalmával a legfeltûnőbb az volt, hogy bármi került terítékre – 1945 utáni válságdiagnoszta írásai, 1956-os kibontakozás-mediátor szerepvállalása és „ami utána következik...” –, csak mint jelenlévő „mellékszereplő” helyezte el önmagát a történetekben. Felnőttkora kezdetén – még nem volt 30 éves – rögzítette A szabadságszerető ember tízparancsolata maximákat, s élete hátralévő négy évtizedében nem volt rajtakapható, hogy eltért volna tőlük. Ezek a pontok – egy nemzeti együttmûködés vágyálma közepette – ma sem kevésbé aktuálisak, mint papírra vetésük idején. - tette hozzá a főigazgató.

 

 

- A Bibó István életét bemutató, tíz tablóból álló kiállítási anyagot Budapestről a Jogi Egyetemről kértük kölcsön, mely fényképekkel illusztrálja az adott élethelyzeteket. Úgy gondoltuk kollégáimmal együtt, hogy ez a kiállítás lenne ennek az ünnepi évnek a megfelelő nyitánya. Bibó Istvánra minden itt tanuló és itt dolgozó nagyon büszke lehet, ezt szeretnénk a diákjainkban még jobban elmélyíteni ezzel a mai rendezvénnyel. - hangsúlyozta Nagy Boldizsár, a gimnázium igazgatója.

A kiállítás egy hónapig tekinthető meg az iskolában, melynek zárásakor a Jogi Egyetem hallgatói egy színi előadás formájában megjelenítik a Bibó –per eseményeit.