MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Polgármesteri évértékelő a közmeghallgatáson
Mostanság nem jellemző a közösség ügyeiért való aggódás, és az egyes honi önkormányzatok által kötelezően szervezett közmeghallgatásokat sem látogatják se megye-, se országszerte nagy számban az állampolgárok. Vértes Árpád polgármester a városi sportcsarnokban december közepén tartott közmeghallgatáson mégis száznál több érdeklődő előtt adhatott számot a képviselőtestület tevékenységéről, a város mûködéséről, a fejlesztésekről, beruházásokról.

Részletesen szólt a testületi munkáról, a költségvetés alakulásáról, az egészségügyi –és szociális ellátásról, a kultúra-oktatás-sport helyzetéről, a turizmus témaköréről, a küszöbön álló fejlesztések kérdéséről, valamint a fürdőtelepülés kistérségi szerepvállalásáról. Papp Gábor, Füzesi Lászlóné, Gelencsér János és Gelencsér Béla helyi képviselők rendkívüli testületi ülésnek minősülő rendezvényről távol maradtak. Czövek Imre pedig előzetes bejelentéssel igazolta távollétét. Az alábbiakban, a számvetés lényeges elemeit és a közmeghallgatás történéseit adjuk közre:

Testületi munka

Mint a polgármester elmondta: a képviselő-testület 30 alkalommal ülésezett, a tervezett időpontokon túl 11 rendkívüli ülést is tartott. Megtárgyaltak 221 napirendet, 222 határozatot hoztak és 31 önkormányzati rendeletet alkotottak.
Döntöttek a „Hévízi Kistérség Balatoni Térség turisztikai vonzerejének növelése” címû pályázathoz való csatlakozásról, a városközpont rehabilitációs projekt I. ütem első és második fordulójának előkészítéséről, Döntöttek a Polgármesteri Hivatal szervezetének korszerûsítésére elnyert pályázat megvalósításáról. Rendelkeztek a Sugár utcai óvodában két csoportos bölcsőde kialakításának előkészítéséről. Emellett döntöttek az autóbusz pályaudvar kitelepítését szolgáló projekt kidolgozásáról, majd elrendelték a pályázat ismételt benyújtását is. Partnerségi megállapodást kötöttek Alsópáhokkal egy közös NYUDOP pályázat benyújtásáról kerékpárhálózat fejlesztésére, mely a szomszédos településről kiinduló kerékpárutat az Ady utcán át a Keszthelyt – Hévízt összekötő hálózatra csatlakoztatja. A Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj Pályázat keretében 71 fő hévízi lakhelyû, felsőoktatási intézményben tanuló diák pályázatát bírálták el. Valamennyi kérelmező részére a testület ötezer forint havi támogatást biztosítottak. A város 2010. évi költségvetési koncepcióját a képviselő-testület 3 milliárd 468 millió 275 ezer Ft bevételi és kiadási előirányzattal állapította meg, és megfogalmazta a jövő évi költségvetés kidolgozásával kapcsolatos elvárásokat.

Költségvetés alakulása

Az önkormányzat 2009. évi költségvetésének főösszegét a képviselőtestület 3 milliárd 60 millió 762 ezer Ft összeggel állapította meg, melyet évközben 3 milliárd 244 millió 248 ezer forintra változtatott.
Az intézmények mûködtetésének támogatására éves szinten a tervezett összeg 881 millió 774 ezer Ft, melyből november 30. napjáig 753 millió 752 ezer Ft került felhasználásra a következő megoszlásban:
GAMESZ: 177 millió 942 ezer Ft
Bibó Gimnázium: 113 millió 657 ezer Ft
Általános Iskola: 223 millió 164 ezer Ft
Óvoda: 92 millió 288 ezer Ft
Teréz Anya Szociális Központ: 96 millió 989 ezer Ft
Mûvelődési Központ : 49 millió 712 ezer Ft.
Szociálpolitikai juttatásra a Polgármesteri Hivatal részéről éves szinten tervezett összeg 37 millió 430 ezer Ft, melyből november végéig 28 millió 609 ezer Ft került kifizetésre a következő megoszlásban:
- Normatív lakásfenntartásra: 564 ezer Ft
- Ápolási díjra: 6 millió139 ezer Ft
- Átmeneti segélyre: 2 millió 838 ezer Ft
- Temetési segélyre és hozzájárulásra: 388 ezer Ft
- Rendszeres szociális segélyre: 6 millió 997 ezer Ft
- Születések támogatására: 1 millió 500 ezer Ft
- Mozgáskorlátozottak támogatására: 273 ezer Ft
- Közgyógyellátásra: 1 millió 440 ezer Ft
- Gyermekek étkezési térítési díj támogatására: 5 millió 695 ezer Ft
- Teréz Anya Szoc. Közp. bentlakóinak támog.: 950 ezer Ft
- Egyéb szociális támogatásra: 1 millió 124 ezer Ft
- Gyermekvéd.-i tám., nyári gyermekétkeztetés: 701 ezer Ft.
A 2009. november végéig befolyt önkormányzati adóbevételek a következő megoszlást mutatják:
Adónem Terv Tény
Építmény adó 165 millió Ft 151 millió 940 ezer Ft
Idegenforgalmi adó 240 millió Ft 253 millió 058 ezer Ft
Iparûzési adó 270 millió Ft 275 millió 977 ezer Ft
Gépjármû adó 36 millió Ft 35 millió 755 ezer Ft. Az építményadó előirányzat teljesülése jelentősen elmarad, mely elsősorban az adózók romló anyagi helyzetével, az adózói fegyelem lazulásával indokolható.
Az idegenforgalmi adó bevétel november 30-ig 5,4 százalékkal haladta meg az éves tervet, melynek egyik oka, hogy 2009. évben 380 Ft/főre módosult az adó mértéke vendégéjszakánként.
Az iparûzési adó bevétel meghaladta az előirányzatot, és a feltöltési kötelezettség miatt decemberben a bevételek további növekedése várható.
A városban mûködő oktatási és szociális intézményekben az ellátottak száma a következő:
Bibó Gimnázium : 242 fő, nulladik évfolyamon 28 fő
Általános Iskolában: 347 fő
Óvodában: 157 fő
Teréz Anya Szociális Intézmény
•  Bentlakásos ellátásban: 56 fő
•  Nappali ellátásban: 25 fő
•  Szociális étkeztetésben: 52 fő
•  Házi segítségnyújtásban: 28 fő
•  Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás: 83 fő

Egészségügyi ellátás

Hévíz városában a felnőtt lakosság egészségügyi alapellátását 4 háziorvos, a gyermekek ellátását gyermekorvos biztosítja. Az óvodában és az iskolákban az iskola-egészségügyi szolgálat keretében biztosítva van a rendszer ellátás. Társulásban (Alsópáhok, Felsőpáhok, Nemesbük és Zalaköveskút községekkel közösen) biztosítják az összevont orvosi ügyeletet. Védőnői szolgáltatás Hévíz, Nemesbük és Zalaköveskút területén mûködik.

Szociális ellátás

A Teréz Anya Intézményben továbbra is magas színvonalon biztosítják az idősek bentlakásos ellátását, két épületben összesen 57 idős embert gondoznak. A nappali ellátás keretében az idősek klubjában 25 fő vesz részt, szociális étkeztetésben 60 fő részesül. Házi segítségnyújtást 63 rászoruló idős ember, jelzőrendszeres házi segítségnyújtást pedig 100 fő részére biztosít az intézmény, mely egyúttal Alsópáhok, Felsőpáhok, Nemesbük és Zalaköveskút községek vonatkozásában a családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatást is ellátja. A gyermekjóléti szolgálatban 58 család 77 gyermekét, a családsegítő szolgálatban pedig 72 család gondozását végzik. A szolgálaton belül mûködő Foglalkoztatási Információs Pont (FIP) 23 munkanélkülinek segített az elhelyezkedésben.
Az önkormányzat magas szintû szociális ellátást biztosít lakosainak. Rendszeres szociális segélyben 33 fő részesült, ápolási díjat beteg hozzátartozója ápolása után 21 családtag kapott. Temetési segélyben, illetve temetési hozzájárulásban 19 hozzátartozó részesült. Átmeneti segélyt 200 esetben biztosítottak, valamint 140 fő részére adtak ki közgyógy-ellátásiigazolványt.
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre 48 gyermek után voltak jogosultak a hévízi családok. Rendkívüli gyermekvédelmi támogatást 50 kérelmező esetében állapítottak meg, valamint 30 újszülött szüleinek nyújtottak családsegítő támogatást.

Kultúra

A Mûvelődési Központ ebben az évben is színvonalas programok sorával gazdagította Hévíz kulturális kínálatát. Legsikeresebb rendezvényeik közül idén is a Pünkösdi Sörfesztivált, valamint az augusztusban megrendezésre került Országos Borfesztivált lehet kiemelni. A fesztiválra a kistérségi társulással közösen pályázott a város, melynek eredményeként 3,3 millió forintot nyert. Ebből az összegből 1,7 millió Ft jutott a Hévíz városának a hagyományos borfesztiválra és az Egregyi szüret rendezvényeire. Az érdekeltségnövelő pályázaton további negyedmilliót nyert a Mûvelődési Központ. A rendezvények sorából kiemelkedik még a nagy sikerrel záruló utcazenész fesztivál és a Kilencesek Napjának 10 éves évfordulója is.
A változatos programmal megtöltött rendezvények évről évre sok vendéget vonzanak, ami az idegenforgalmi bevételekben is megmutatkozik. A programok lebonyolítására a személyi és anyagi feltételek a költségvetésben megszabottak szerint álltak rendelkezésre. Szervezésükbe, lebonyolításukba bekapcsolódott a Hévízi Kistérségi Társulás, a Hévízgyógyfürdő Kft., valamint a Kereskedelmi és Iparkamara helyi szervezete is.
2009-ben jelentősen emelkedett a Fontana Filmszínház látogatottsága. Várhatóan Karácsonykor köszöntik az év húszezredik nézőjét. A 3 fővel mûködő mozi ebben az évben 4,3 millió forint normatív támogatást kapott, és emellett pályázatot adott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz közönség kapcsolatteremtés címen, melynek keretében 300 ezer forinthoz jutott. A technikai feltételek javulásának következtében a filmek harmadát már digitális technikával vetítik, melyeket interneten keresztül kapnak a forgalmazótól.
Nagy látogatottságnak örvend a Hévízi Muzeális Gyûjtemény is. Látogatóinak száma idén már túllépte a 13 ezret. A múzeumban idén 11 időszaki kiállítást rendeztek, melyek közül a leglátogatottabb az augusztusban rendezett Zsolnay kiállítás volt, több mint 2000 látogatóval. A Hotel Aquamarinban 12 kiállítást szerveztek, melyeket szintén nagyszámú közönség tekintett meg.
A város támogatásával több kiadvány is megjelent idén. A sporttörténeti könyv mellett megjelent a „Tüntetés a tóért” és a „Hévízi képes krónika” is, mely áttekinti az utolsó 10 év hévízi életét a Kilencesek Napjától, az esemény 10 éves évfordulójáig.

Sport

A város labdarúgó csapata ebben az évben veretlenül nyerte az NB III-as bajnokságot és feljutott az NB II-be. A Hévíz Sportkör az idei évben ünnepelte alapításának 60. évfordulóját. A gyógytelepülés erre az alkalomra reprezentatív kiadványt jelentetett meg. A polgármester gratulált a női kézilabda szakosztály, a sakk csapat, az asztaliteniszezők sikereihez, illetve a labdarúgó utánpótlás csapatok remekléséhez. A kultúra mellett a sport támogatására is egyre több forrást biztosít a Hévízgyógyfürdő Kft., amit a polgármester ezúttal is megköszönt. Mint fogalmazott: „ A jövőre nézve e területen is akad megoldásra váró feladat, elég, ha az edzőpálya állapotára, a tanuszoda hiányára gondolok”.

Oktatás

A fiatalok nevelésére, oktatására létrehozott intézmények színvonalas munkát végeznek, amihez önkormányzat a normatív állami hozzájárulás felett jelentős többlettámogatást biztosított az idei évben is. Az óvoda gyermeklétszáma növekedett, jelenleg 162 óvodás jár a két hévízi óvodába, de ez a szám tavaszra várhatóan már 180 fölé fog emelkedni. A születések száma alapján a létszám azonban 2011-től valószínûleg csökkenni fog.
Tavaly az általános iskolában is folyamatosan javultak az oktatás tárgyi feltételei. A nyári javítások és karbantartások mellett elkészült 3 tanterem parkettájának felújítása, 2 tanteremben sor került a padok cseréjére, olvasótermet kapott az iskolai könyvtár. Idén kettő első osztály indult. Az általános iskola tanulói létszáma szeptemberben 19 osztályban összesen 355 fő volt.
A Bibó István Gimnázium és Szakközépiskolába a jelentkezők száma továbbra is magas, az idei évben mintegy háromszoros volt a túljelentkezés. Jelenleg az iskolába 252 tanuló jár, ami minden eddigi létszámnál magasabb.
Idén pályázaton nyert 64 millió forintos összegből mindhárom oktatási-nevelési intézményben beindult egy modern nevelési elven alapuló oktatás-nevelés, amely az új tanulási - tanítási eljárások meghonosítása révén jobban alapoz a tanulók egyéni képességeire.

Környezetvédelem

A Képviselőtestület jóváhagyott helyi környezetvédelmi programmal rendelkezik, melynek legfontosabb eleme az átfogó tóvédelmi program kidolgozása. Tavalyelőtt elkészült és elfogadásra került a Hévízi Tó Átfogó Tóvédelmi Program Előkészítő Tanulmánya. A tóvédelmi program célja a Hévízi Tó felszíni és felszín alatti szennyeződések elleni védelmének és a tó vízhozamát csökkentő hatások elleni védelmének megvalósítása. Jelenleg a kitûzött célokhoz szükséges pénzügyi források előteremtése a legfontosabb feladat. A megvalósításhoz feltétlenül szükség lesz pályázati források igénybevételére, a pályázati kiírásokat ilyen szempontokra is kiterjesztették.
Az autóbusz-pályaudvar kitelepítése ügyében végre jelentős előrelépés történt. A beruházáshoz jogerős építési engedélyt kapott a település, a megvalósulás most már csak pénzügyi forrás kérdése. Mint a polgármester elmondta: „Minden erőnkkel azon leszünk, hogy a beruházás pénzügyi fedezetét pályázat útján biztosítani tudjuk. Ennek érdekében a képviselő-testület pályázatot nyújtott be a mintegy 415 millió Ft összköltségvetésû projekt megvalósítására, 15 % önrész vállalása mellett.”
Az Önkormányzat a Zöldfok Zrt.-vel kötötte meg a közszolgáltatási szerződést a hulladék szállítására, kezelésére és ártalmatlanítására. A 2010. évi lakossági közszolgáltatási díjak nem emelkednek, azok a 2009. évi szinten maradtak. Ezért fontos a hulladékgazdálkodás, a keletkezett hulladékok szakszerû és rendszeres gyûjtése, ártalmatlanítása.
Nagy gondot fordított a város a közterületek rendjének, tisztaságának megőrzésére. Hévíz, köszönhetően a GAMESZ példás munkájának, gondozott, tiszta, virágos volt, a közterületi hulladékgyûjtők esztétikusak, környezetbe illőek.

Kistérség

2009-es évben a Kistérségi Társulás kilenc pályázatot nyújtott be, melyből egy, a szociális szakmai képzésre irányuló pályázat került elutasításra. Öt pályázat jelenleg megvalósítás alatt van, valamennyi befejezési határideje átnyúlik a következő évre.
A területfejlesztési pályázaton a kistérség nyolc millió forintot nyert, amely a társult településeken történő közcélú foglalkoztatás infrastrukturális hátterének megteremtésére adott lehetőséget. A társulás a Közkincs-kerekasztal pályázaton 390 ezer Ft támogatásban részesült. A Komplex Kistérségi Napok pályázat révén 800 ezer Ft támogatáshoz jutott a Kistérség, amelyből az idei Kistérségi Karácsonyi vásár kerül megrendezésre.
A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése pályázatot a Társulás a Zalakarosi Kistérséggel közösen nyújtotta be. A komplex fejlesztési csomag összetevői a kerékpáros -és az ökoturizmus. A mintegy 150 millió Ft költségvetésû projekt kétharmada a hévízi egyharmada a zalakarosi kistérségek településein valósul meg. A projekt kezdő időpontja: 2010. március 1. Befejezésének időpontja: 2011. szeptember 30.
Benyújtásra került a LEADER program Foglalkoztatási programok hátterének fejlesztése pályázat is. A pályázat összköltsége 13 millió Ft, melyből a támogatási összeg 10 millió 400 ezer Ft, az önrész pedig 2 millió 600 ezer Ft. A pályázatban négy kistérségi település vesz részt: Alsópáhok, Cserszegtomaj, Rezi és Nemesbük.
Amennyiben a fenti két pályázat is pozitív elbírálásban részesül, úgy a Társulás az idei évben nyolc sikeres pályázatot nyújtott be, amelyeken összesen 129 millió 191 ezer 259 Ft támogatási összeget nyert. Valamennyi pályázatot a Kistérségi Iroda készítette és bonyolította le, a Társulás ebben az évben sem vett igénybe pályázatíró céget.

Turizmus

Hévíz lakóinak fő megélhetési forrása az egészségturizmus, ezért Hévíz Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 2009-ben is kiemelt figyelmet fordított a turizmus feltételeinek állandó és folyamatos javítására, az egészségturizmus feltételrendszerének fejlesztésére. Ennek köszönhetően Hévíz az országra jellemző bizonytalan gazdasági helyzetben is stabil lábakon áll.
Több belföldi és külföldi turisztikai kiállításon vett részt a város, tovább öregbítve Hévíz hírnevét. Az önkormányzat az előző évekhez hasonlóan a turizmus fejlesztéséhez anyagilag is jelentős mértékben járult hozzá. A sármelléki repülőtér mûködését az elmúlt évben 10 millió forinttal támogatták.
A turizmus alakításában jelentős szerepet vállal a Marketing Egyesület is. Az önkormányzat 2009-ben is biztosította a Marketing Egyesület számára a városmarketing feladatok ellátásához szükséges 36 millió forint anyagi támogatást.
Magyarország hét természeti csodájának egyike lett a hévízi gyógytó, és egy nagyszabású felmérés alapján Hévíz lett Magyarország legtisztább települése.

Fejlesztések

Az általános iskola és tornaterem összekötő-folyosó átépítési munkáinak előkészítése megtörtént, a beruházásra a közbeszerzési eljárást követően jövőre kerül sor. Az Árpádkori templom és Római kori villa állagmegóvása érdekében a GAMESZ bevonásával ősszel megkezdődtek a munkák. A Polgármesteri Hivatal akadálymentesítése részben elkészült. A főbejáratok átépültek, a földszinti akadálymentes WC kialakítási munkáit a téli szezonban végeztetik el. Az orvosi rendelő akadálymentesítési munkái befejeződtek. A DRV területére tervezett piac megközelítését szolgáló útépítési, burkolási munkák októberben megkezdődtek, a volt mûhely épület felújítását a GAMESZ végzi. Az Egregyi utcai óvoda tető felújítási és hőszigetelési munkáira közbeszerzési eljárást indítottunk, a kivitelezés már jövőre befejeződik. A Bartók Béla utca harmadik ütemének megvalósítása az idei évben megtörtént. A Szabó Lőrinc - Vajda Ákos utcák felújítására beadott pályázat idén forráshiány miatt nem részesült támogatásban, ezért az a következő évben ismét benyújtásra kerül. Elkészültek az Egregyi utca járda tervei, megtörtént a Jókai utca illetve a Honvéd utcai járda felújítása. Pénzeszköz átcsoportosítással teremtett fedezetet a képviselő-testület a Petőfi utca felújítására, amely a belvárosi fejlesztéssel párhuzamosan fog megtörténni. Bővítették a település közvilágítási hálózatát, megbízást adtak a Római utcai járda terveinek elkészítésére. A Martinovics utcai járda építéséhez új terveket rendeltek, mivel a lakók kérésére a járda az utca nyugati oldalára kerül. A Zrínyi és Sugár utcai játszóterek korszerûsítésére beadott pályázat év elején forráshiány miatt nem nyert támogatást. A beruházást a képviselő-testület saját forrásból valósítja meg, így jövő év tavaszára már korszerû, szabványoknak megfelelő játszóeszközök várják a gyermekeket. Az észak-nyugati városrész (Budai Nagy Antal, Veres Péter, Gelsei Pethő utcák) és a Templom köz csapadékvíz elvezetési, illetve utóbbi burkolat építési munkái novemberben befejeződtek. Pályázatot nyújtottak be a hegyi utak korszerûsítésére, mely során jövőre kb. 2,5 km hosszúságú külterületi, idegenforgalmi szempontból jelentős közút felújítására kerül sor. Az óvodától különállóan megépített két csoportos, maximum 24 fő férőhelyes, akadálymentesen megközelíthető bölcsődeépület beruházás mellett, a Sugár utcai óvoda több helyiségét is szeretnék megújítani. Az építési munkálatokra eső költségek a 105 millió forinthoz közelítenek. A beruházáshoz szükséges 25,3 milliós önrészt a pályázati alapban tartalékolják. Az óvoda átépítésére most készül a költségvetés tervezete, amely mintegy 60 millió forintos bekerülési költséggel számol.

Fejlesztési tervek

A Képviselő-testület kijelölte a 2007-2013 közötti időszakban megvalósítandó fejlesztési célkitûzéseket, és az ehhez kapcsolódó területeket. A középtávon megvalósuló fejlesztések összhangban vannak a lakosság igényeivel, valamint a magánszféra által megvalósítani kívánt beruházási elképzelésekkel. Hévíz városában elsődleges célkitûzés a városközpont modernizálása. A megvalósítandó beruházás során, a belvárosi területen az alábbi feladatok végrehajtását tervezi a város:
- Összefüggő gyalogos övezet kialakítása a Rákóczi utca, az Erzsébet királyné utca, I. Gróf Festetics György tér, valamint a Gyöngyvirág köz területén. Sor kerül az utca és térburkolatok megújítására, zöldterület fejlesztésére, továbbá új utcabútorok elhelyezésére.
- Elkészül a csapadékvízelvezető-rendszer korszerûsítése.
- A Rózsakert fejlesztése az épület külső-belső, teljes körû felújítását foglalja magába, melynek révén egy többfunkciós közösségi- kulturális központ születik, ivócsarnokkal.
- A fejlesztéseket olyan kiegészítő tevékenységek megvalósítása teszi teljessé, mint például a partnerség kialakítása, a közösségépítés, a lakosság képzési tevékenységének támogatása, képzési-, ismeretterjesztési és környezettudatos lakossági programok szervezése.
A fenti intézkedések első üteme lefedi a Nyugat-Dunántúli Operatív Program „A városközpontok megújítása a nem megyei jogú városokban” címû pályázat keretében végbemenő beavatkozásokat. A pályázat keretében megvalósuló tevékenységek lehatárolásakor a legnagyobb hozzáadott értékkel rendelkező elemek kerültek be a fejlesztési programba. A megvalósítás mintegy bruttó 876 millió forintba kerül. Ehhez az önkormányzat közel 490 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap, valamint 386 millió forint összegû saját forrást biztosít. A beruházás várhatóan januárban indul. Ebben az évben elkészítették a kivitelezési terveket, közbeszerzési eljárás keretében kiválasztották a közbeszerzési szakértőt, a mûszaki ellenőrt, tervellenőrt, jelenleg tart a kivitelező kiválasztásának közbeszerzési eljárása. A kivitelező kiválasztásánál egyik fontos értékelési szempont lesz az a követelmény, hogy megfelelően oldja meg és hangolja össze a különféle beruházási tevékenységeket. Mint a polgármester megfogalmazta: „- Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a fejlesztéssel érintett területeken lévő ingatlanok lakói, bérlői, vendégei, munkavállalói a lehető legkisebb kellemetlenséggel éljék át a beruházást.”

Beruházások a Tó-fürdőn

A város életében kiemelkedő eredménynek számít, hogy december 9-én sor került a Tófürdő rekonstrukció II. ütemének ünnepélyes átadására. Új fogadóépület készült a déli parton a külső vendégek számára, ahonnan a fürdőzőket egy híd vezeti át a tóra. A háromszintes új fogadóépület a jelenlegi belső parkoló helyén épült fel. A fogadóépület önállóan is üzemeltethető, így a külső vendégek a tó nyitva tartásától függetlenül is igénybe vehetik majd a szolgáltatásokat. Ami a látványt illeti: a faszerkezetû létesítmény a körbefutó erkélyekkel, oszlopokkal, korlátokkal, az impozáns hévízi hangulatot követi. A tavon lévő C és D épületben pihenőteret létesítettek, melyet olyan kiszolgáló funkciókkal bővítettek, mint a bár, a szauna, a jégbarlang vagy a kártyaszoba. A C épületben szabadon maradtak belső vízfelületek, amelyekben nyitott ülőmedencéket alakítottak ki. Így az idősebb vendégeknek is biztonságos és kényelmes fürdési lehetőséget nyújt a hévízi tó. A funkcióbővítés eredményeként megszûnt az öltözők zsúfoltsága, új szolgáltatásokkal bővült a kínálat, s a teljes épületegyüttes harmóniába került a korábban felújított egységekkel.
A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Kht. ezen túlmenően 2011-ig 5 milliárd forintos fejlesztést is megvalósít. A projektet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a maximális, 1,5 milliárd forintos összeggel támogatja. A Kht. a további 3,5 millárd forintot fejlesztési hitelből finanszírozza. A program keretében a jelenlegi, mûszakilag elavult fogadóépületet lebontják, amelynek helyére korszerû, háromszintes fogadócsarnok épül. Az új épületben korszerû beléptető rendszer és betegirányító-szisztéma mûködik majd, ahol recepció-diszpécserszolgáltatást is nyújtanak. Az új Fürdőház részben fedett, részben kültéri medencékkel bővül. A jelenlegi fedett fürdő épületegyüttese teljesen megújul, valamint további innovatív, prevenciós és rehabilitációs szolgáltatásoknak is helyet ad majd. A 84 új munkahelyet teremtő projekt, hatással lesz a város és az egész térség vendégforgalmára.

A fehér asztalok melletti vendégfogadással záruló eseményen Kovács József, egy korábban is szóba hozott sérelmét vázolta. Az esténként számára irritáló, a közeli trafó-állomásról beszûrődő, erős zajterheléssel járó problémára kért megoldást. Sürgette a helyi tömegközlekedés hiányosságainak felszámolását, és kifogásolta azt is, hogy számítása szerint Vértes Árpád 15 éves „polgármestersége” alatt sok százmilliót költött a város a labdarúgás támogatására. Éles hangú, a település rossz gazdálkodását is megfogalmazó kritikai észrevételeire válaszul a polgármester elmondta: Hévíznek nincs szégyenkeznivalója. Az Állami Számvevőszék évente vizsgálja a település gazdálkodását, de hibát, visszásságot eddig nem találtak. A felszólaló által felemlegetett összeget sem a polgármester, sem a felszólaló képviselők nem tartották helytállónak. A Felsőpáhokkal szomszédos területen a zavaró zajhatás – a polgármester szerint-akkor szûnik meg, ha az elkerülő út megépültével egy időben elkészíti a közút beruházója a zajvédő falsávot. A tömegközlekedés színvonalának javulásához pedig hozzájárul majd az autóbusz pályaudvar átköltözése az eredetileg tervezett helyére, amit már a bírósági döntés sem mond lápterületnek. A felvetett problémára a 15-20 személyes, környezetkímélő autóbuszok üzembeállítása jelenthet megoldást, amelyek beszerzéséről már tárgyaltak is a személyközlekedési cég vezetésével.
Molnár József a város és a gyógyfürdőkórház vezetőit illette dicsérettel azért, hogy a gyógyturisták kedvére elkészítették végre a várva várt, nemrégiben felavatott Tó-fürdő beruházást.
Vértesaljai András, a rusztikus tartószerkezeten álló „Kézfogás Harangjának” megálmodója és ötletgazdája is köszönetet mondott a sok támogatásért, amit a polgármestertől és a testülettől kapott.
Dr. Szarka Lajos, a mûvelődési központ igazgatója az egyes helyi mûvészeti csoportok támogatását, a programkínálat bővítését, az aktív kultúrapártoló tevékenységet is megköszönte a reumakórház vezetésének.
Dr. Hegedûs Lajos, a reumakórház kft. ügyvezető igazgatója pedig köszönettel illette a testület rugalmas döntés előkészítő munkáját, ami hozzájárult ahhoz, hogy profittal tudják zárni a gazdasági évet. Az elkészült beruházások is konszenzusos támogatással tudtak csak megszületni.
Csodálatosnak, tisztának, gyönyörû szépnek mondta általánosságban a várost a 2000 óta Hévízen élő mozgásában sérült Daróczi Imréné, aki elhanyagoltnak látta a Balassi utcai lakókörnyezet, ahol –szerinte- nehézkes a gyalogos közlekedés, és sokszor szemetes és parlagfûvel szennyezett a peremkerületi rész. A hölgy gratulált a minden részletre kiterjedő beszámolóhoz, és kérte, hogy a tömegközlekedés helyzetének javítását is tartsa fontosnak a város. Vértes Árpád ígéretet a felvetett problémák orvoslására.
A polgármester a városért dolgozók feladatellátását, az önkormányzati intézményekben dolgozók munkáját megköszönve kívánt áldott, békés karácsonyt és boldog új évet a gyógytelepülés összes lakójának.

(Forrás: Városháza sajtóreferens)