MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Prevencióval a méhnyakrák ellen
A méhnyakrák a negyvenöt év alatti nők körében a második leggyakoribb rákfajta a világon. Ehhez hasonló riasztó adatokról, a kórt terjesztő vírusról és a megelőzés lehetőségeiről tartottak tájékoztató fórumot a 10-18 év között lányoknak, valamint szüleiknek Hévízen. Bár ez a betegség nem ezt a korosztályt támadja meg elsősorban, a szakemberek úgy vélik: a prevenciót időben el kell kezdeni.

- A legveszélyeztetettebb korosztály a harminc éven felüli nőké, akik már aktív szexuális életet élnek, de a fiatal lányok is korábban, úgy tizenéves koruktól létesítenek nemi kapcsolatokat, így az első perctől veszélynek vannak kitéve. Ezért fontos az, hogy tudjanak erről a betegségről, arról, hogy van ellene védőoltás és a védekezés módjairól – mondta Dr. Göndöcs Zoltán szülész-nőgyógyász, majd így folytatta: - Talán a legfontosabb az, hogy a hölgyeknek minél kevesebb partnerük legyen, valamint hogy elmenjenek azokra az évenkénti szûrővizsgálatokra, amelyekkel a kórt terjesztő HPV azaz humán papillóma vírus magas és alacsony kockázatú csoportjai egyaránt kimutathatók – tette hozzá Dr. Göndöcs Zoltán.
-A praxisomban körülbelül kétszáz-kétszázötven leány van abban a korban, amikor megfontolandó ennek az oltásnak a beadása. Különösebb feltétele ennek nincsen, tizennégy év felett ajánlott egy nőgyógyászati vizsgálat, ennél fiatalabbaknál elég egy alapos háziorvosi vizsgálat, különösen akkor, ha a páciensnél allergiás reakció jelentkezett valamilyen korábbi védőoltásnál – mondta Dr. Kovács Judit gyermekorvos.
A vakcinát három alkalommal kell beadni a lányoknak. Az első az úgynevezett nulladik hónapnak számít, ehhez viszonyítva egy majd öt hónap múlva kell megkapniuk az oltóanyag második, illetve harmadik részét.

(Forrás: HÉVÍZI TV)