MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Rangot jelent publikálni benne – évadzáró a Hévíz folyóiratnál
Átmenet a kulturális magazin és az irodalmi folyóirat között, országos rangú, de Hévíztől sem elszakadó, a publikálóknak rangot és komoly lehetőséget jelentő – e szavakkal jellemezte Cserna-Szabó András szerkesztő a Hévíz mûvészeti és társadalmi folyóiratot a Városházán tartott évadzáró lapbemutatón ma.

A folyóirat immár második esztendejét zárja megújulása óta, kéthavonta megjelenő példányaiból, illetve a nemrég kiadott ez évi utolsó, hatodik lapszámból az évzáró találkozón több írás is bemutatkozott a meghívott közönség előtt. A folyóirat témáinak, mûfajainak gazdag keresztmetszetét adta bemutató felolvasásával Szálinger Balázs és Cserna-Szabó András szerkesztő, Papp Gábor polgármester, Kepli József János alpolgármester és Őry Rozália kabinetvezető, a folyóirat szerkesztőbizottságának tagja.

 

A felolvasók által kiválasztott mûvek szinte valamennyi folyóirat fejezetből nyújtottak ízelítőt.

 

- 2011-es megújulása óta számos új, érdekes és értékes fejezet került a folyóiratba. A Vízibicikli például a jeles irodalmi évfordulókat járja körül, a Könyvek Pannóniából recenziósorozat egy-egy könyv bemutatására, kiválasztása körülményeinek elmesélésére vállalkozik, az Öböl pedig helyi témák, legendák nyomába ered – sorolta a folyóirat sajátosságait Cserna-Szabó András.

 

Mint mondta: a lap ritkaságszámba megy országos szinten is, nem csupán a témafeldolgozások miatt, hanem, mert olyan szerencsés együttmûködés alakult ki a szerkesztők, írók, illetve a kiadó hévízi önkormányzat között, mely talán irigylésre méltó is lehet.

 

 

- Jó egy olyan gépezetben lenni, amelyben mindenki tudja a maga dolgát tenni, senki nem szól bele a másik munkájába, pozitív biztatást azonban annál többet kap, s a szerzők, szerkesztők, olvasók, kiadó egyaránt joggal érezheti, hogy valami fontosat alkot, cselekszik – fogalmazott a szerkesztő. Hozzátette: a Hévíz folyóirat mára komoly, elismert rangot vívott ki magának a magyar irodalmi életben, rangot jelent ebben a lapban publikálni, melyet az is mutat, hogy rengeteg kézirat érkezik a szerkesztőkhöz, igen neves irodalmároktól is; a Hévíz nevét tehát irodalmi körökben „jegyzik”, elismerik.

 

Szálinger Balázs a folyóirat idei évéből a Hévíz Irodalmi Díj megalapítását és a könyvhéten történt átadását emelte ki. Mint mondta: óriási dolog, hogy ennek a díjnak a megalapításában az önkormányzat azonnal pártoló szerepet vállalt fel.

 

- Ez a város komolyan veszi a kultúrát, cselekvő szerepet vállal annak terjesztésében, az a kapcsolat pedig, mely a szerkesztőség és az önkormányzat között kialakult, nagyon ritka, épp ezért őszintén becsülendő – mondta.

 

A folyóirat eredeti alapítóinak és jelenlegi szerkesztőségi tagjainak, munkatársainak tevékenységét köszönte meg Papp Gábor polgármester. Ahogyan fogalmazott: az elmúlt két év során nyilvánvalóvá vált, hogy a megújítás sikeres volt, a folyóirat országszerte is ismertté, sőt kelendővé vált, utóbbit az bizonyítja leginkább, hogy több számát újra is kellett nyomatni. Erre még soha nem volt példa – hangsúlyozta, majd hozzátette: az önkormányzat a jövőben is támogatja a folyóirat munkáját.