MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Rendeletmódosítások, beszámolók, tájékoztatók - A hévízi képviselő-testület júniusi üléséről jelentjük
Június utolsó keddjén tartotta havi soros ülését a teljes létszámában jelen lévő Hévíz Város Önkormányzat képviselő-testülete. Határoztak egy telekalakítással létrejött Park utcai ingatlan közút céljára történő térítésmentes átvételéről, és kezdeményezték a Hévíz-Alsópáhok közötti kerékpárút alatti földterület önkormányzati tulajdonba vételét.

Jóváhagyták a Bibó István AGSZ, az Illyés iskola, a Brunszvik óvoda módosított, és a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt pedagógiai, illetve nevelési programját. Elfogadták a beszámolót a pénzügyi és ügyrendi bizottság 2006-2010 évben végzett munkájáról és a tájékoztatót a Bibó AGSZ-ben folyó szakképzési oktatás helyzetéről. Ugyancsak elfogadták a beszámolót az önkormányzati társulások tevékenységéről, pénzügyi helyzetéről, a társulási célok megvalósulásáról.

Rendeletalkotás az IFA beszedésre kötelezettek feladatairól

Idegenforgalmi adóból (IFA) Hévízen a költségvetés előirányzata alapján idén 311 millió forint bevétel származik, amelyhez ugyanekkora összegû központi költségvetési támogatás társul. Az adónem teljesülése a város gazdálkodásának meghatározó pontja. Hévízen 900 magánszállás, 150 kereskedelmi szálláshely mûködik és ezen szállásadók mindegyike idegenforgalmi adó alany is egyben. A tapasztalatok szerint a könyvvezetésre, adóbevallásra, bejelentésre vonatkozó szabályok az adóalanyok számára nem egyértelmûek. A jogszabály értelmezések jelentős feladatot adnak mind az adózónak, mind az adóhatóságnak. Az IFA költségvetési bevételi súlya, az érintettek széles köre, a jogszabályi környezet értelmezési nehézségei és nem teljes körû szabályozása, illetve változása tette indokolttá az IFA-eljárás helyi rendeletben való szabályozását. A rendelet két fő részből: a nyilvántartás vezetési kötelezettség, illetve a bejelentési kötelezettség szabályozásából áll. Egységes, szigorú számadású bizonylatként nyilvántartott vendégkönyv formátumot kell használnia minden szállásadónak. A hotel programot használó szállodáknak is teljesíteniük kell az előírt vendégnyilvántartási követelményeket. Magánszemély adózó 200 ezer, más adózó 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal számolhat, ha nem tartja be az augusztus elsejétől hatályba lépő kötelezettségeit. Az egységes nyomtatványok beszerzésére, a régi könyvek kifutására a helyi rendeletalkotó kifutási időt biztosított a szállásadók részére, így, ezen rendelkezések 2011. január elsejétől hatályosak.

Költségvetés módosítása

A 2010 évi költségvetésről szóló rendelet módosítása –központosított állami támogatások előirányzatának kialakítása; a felhalmozási kiadásokhoz szükséges előirányzat kialakítása, a jutalomkeret felosztása, valamint az önkormányzat intézményeinek mindennapos mûködéséhez szükséges módosítása miatt vált szükségessé. A város költségvetését 4.014.020. ezer forint bevételi és ugyanekkora összegû kiadási főösszegre módosították.

Rendeletmódosítás az önkormányzati kitüntetésekről

Az önkormányzat hat évvel ezelőtt alkotta meg a helyi kitüntető címek és kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról szóló rendeletét a városért tevékenykedő polgárok, intézmények és közösségek munkájának elismerésére. A felsőoktatásról szóló törvény rendelkezik a pedagógusok életpályájának jutalmazásáról, az arany (50), gyémánt (60), vas (65) illetve rubin (70) díszoklevelek adományozásáról. A felsőoktatási intézmények zöme e diplomákhoz nem juttat pénzjutalmat az adományozás során. Hévíz évek óta mûködő gyakorlat szerint a pedagógusok életpályájának jutalmazása alkalmából saját költségvetéséből nettó 20-20.000 forint pénzjutalomban részesítette a díszoklevélben részesülőket, de ez nem volt rendeleti úton szabályozva. Az önkormányzati rendelet a „pedagógusok életpálya jutalmazása” alcímmel most kiegészült, amelyben az önkormányzat rendelkezik arról, hogy a hévízi állandó lakóhellyel rendelkező, életpályája alapján közmegbecsülésre méltó pedagógus, akinek a felsőoktatási intézmény rektora arany, gyémánt, vas, vagy rubin fokozatú diplomát adományoz, a képviselő-testület pénzjutalomban részesíti. A jutalom nettó összege 50.000 ft arany, 60.000 ft gyémánt, 65.000 ft vas, 70.000 ft rubin diploma esetén, amelyet a díszoklevéllel együtt a polgármester ad át a pedagógusnapon.

Változás a közgyógyellátás helyi rendszerében

A közgyógyellátás jogosultságának megállapítása alanyi jogon, normatív alapon és méltányosságból történik Hévízen is. Utóbbi jogcímen a jegyző gyakorolja a hatáskört. Az idén végrehajtott pár ezer forintos nyugdíjemelés hátrányosan érintette azokat, akik azt megelőzően jogosultak voltak az ellátásra, így több kérelmet el kellett utasítaniuk, pedig az kiderült, hogy mindannyian rászorulnak a támogatásra. Idén eddig 66 kérelem érkezett méltányossági alapon, 23 kérelmet engedélyeztek és öt kérelmet elutasítottak. Az egészségügyi és szociális bizottság kérte 10 százalékkal megemelni a jövedelemhatárokat, így a csekély nyugdíjemelés miatt a jogosultsági kör nem változik. Családok esetében a jelenlegi 175 % 185 %-ra módosul, 49.875 Ft-ról 51.725 Ft-ra, míg ez a változás egyedül élők esetében 225% helyett 235 % lesz: 64125 Ft helyett 66975 Ft. A módosítás az önkormányzat költségvetését nem terheli jelentősen.

Parkolási rendelet módosítása

Július elsejei hatállyal módosította a parlament a helyi önkormányzatok parkolási rendeleteinek alapjául szolgáló közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényt. Az állami közutak várakozási célú használatáért várakozási díj nem kérhető a gépjármû tulajdonosoktól. A Széchenyi István utca a maga 74 parkolóhelyével a rendszer mûködtetésének fontos területe. A testület Vértes Árpád javaslatára kezdeményezte volna a Széchenyi utca önkormányzati tulajdonba és fenntartásba történő átvételét a Magyar Államtól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vagyonkezelő közremûködésével és egyúttal ellentételezésként a Vörösmarty utca térítésmentes Magyar Állam tulajdonába adását, de végezetül nem született érvényes döntés.

Piac

A képviselő-testület a napi kistermelői, őstermelői élelmiszer piac fenntartását határozta el a volt DRV-telephely területén kialakított térrészen. A piac fenntartója az önkormányzat, üzemeltetője a GAMESZ. A testület megismerte a piac üzemeltetési szabályzatát és hozzájárulását adta, hogy az engedélyeztetés megtörténjen. A piac üzemeltetésére és mûködtetésére 2 millió forint összegû előirányzatot biztosítottak és ezen összegen belül hozzájárultak egy fő piacfelügyelő év végéig történő alkalmazásához. Az üzemeltetés tapasztalatairól a GAMESZ az októberi testületi ülésen számol majd be. Napi élelmiszer, tej, tejtermék, zöldség, gyümölcs, virág, palánta és idényjellegû cikkek lesznek árusíthatók a mezőgazdasági ős –és kistermelők számára fenntartott különféle bérleményekben. A ruházat, iparcikk, használtcikk árusítás és vendéglátás tevékenységeket e helyen nem engedélyezték. Idén még nem kérnek napi helyhasználati díjat. A piac 110 m2-es csarnokában 20 asztal került elhelyezésre árusítás céljából. Mivel az önkormányzat a városi piac fenntartói és üzemeltetői tevékenységével a GAMESZT bízta meg, ezért volt szükséges külön napirendi pont keretében módosítani a szervezet alapító okiratát. Az ülésen felszólalt Benkő Lajos, aki, hosszú évekkel ezelőtt sikeres szervezője volt a helyi piacozásnak. Úgy vélte: a helyi szarukészítőnek, a kádárnak, de a gyógynövénytermelő egyéni vállalkozónak is helye van a piacon a magyar őstermelők és gazdák mellett, ezért javasolta megváltoztatni azok körét, akik jelenleg árusításra kijelöltettek. Felszólalásával egyetértett Papp Gábor, Lázár László, Gelencsér János, Gelencsér Béla és Vértes Árpád is, ezért idővel várhatóan bővülni fog azok köre, akik engedélyt kapnak a piaci kereskedéshez.

ÁSZ ellenőrzés

Az Állami Számvevőszék megyei ellenőrzési irodája idén márciusban és áprilisban folytatott átfogó ellenőrzést „a helyi adók rendszerében a hatékonyság és az eredményesség érvényesülése Hévíz Város Önkormányzatánál” témakörben. Mint az közismert, a helyi adóbevétel az önkormányzatot illeti meg, beszedése az önkormányzati adóhatóság feladata. Az ellenőrzés a 2006-2009 évekre vonatkozott. Részletesen áttekintették az adóztatás személyi, tárgyi feltételeinek alakulását, az adó bevételek alakulását, a mentességek, kedvezmények biztosítását, a végrehajtási cselekményeket, a jogorvoslatokat, az adóztatás belső ellenőrzésének megvalósulását. A vizsgálat –egyebek mellett megállapította – az adóellenőrzések száma csekély volt, ezért azok számának növelésére mindenképpen intézkedéseket kell tenni. Tavaly az adózói magatartás, bevallások és befizetések –egy behatárolható kör, az erre hivatásszerûen berendezkedett szállásadók részéről- igen jelentősen javultak. Összességében megállapították, hogy az adóztatás hatékony volt, de az eredményesség és hatékonyság fokozására további lépések megtétele szükséges. Elemzést kell készíteni az adóigazgatási feladatok és a rendelkezésre álló szervezeti feltételek, ügyintézői létszám összhangjára vonatkozóan. Továbbá gondoskodni kell a végrehajtási cselekmények teljes körû rögzítéséről a vonatkozó nyilvántartásban.

Intézményfenntartói társulási megállapodás

Intézményfenntartói társulási megállapodást köt a hévízi kistérség hét települése a Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény közös fenntartására. A megállapodás szerint a hévízi önkormányzat a társult Alsópáhok, Cserszegtomaj, Felsőpáhok, Nemesbük, Rezi, Sármellék és Zalaköveskút önkormányzataival intézményfenntartói társulási megállapodást köt, ami tartalmazza a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a családsegítés, a nappali ellátás, az ápolás, gondozást nyújtó intézmény, a gyermekjóléti szolgáltatás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és a védőnői szolgálat ellátásának feladatait. A költségvetési törvény által meghatározott, az önkormányzatokat megillető alap- és a feladatvállaláshoz igényelhető, illetve az ellátást biztosító intézményfenntartó társulás számára átengedett kistérségi kiegészítő normatívából a hévízi önkormányzat biztosítja a feladatellátás tárgyi feltételeit. A társult községek polgármestereinek a megállapodást jóváhagyás céljából július végéig kell elfogadtatniuk saját képviselő-testületükkel.

Tájékoztató a HÉKÖTT munkájáról

Dr. Vajda Veronika irodavezető készítette a tájékoztatót a Hévízi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása (HÉKÖTT) idei munkájáról. A Társulás, mint Társulási Tanács az előterjesztés elkészültéig négy alkalommal, mint Kistérség Fejlesztési Tanács három alkalommal ülésezett. A költségvetés módosított főösszege 103.011.000 Ft, amelynek jelentős részét a normatív állami hozzájárulások teszik ki, melyek a jogosult önkormányzatok, intézmények számára átadásra kerülnek. A Többcélú Társulás létszáma 2 fő, a Társulási Iroda létszáma pedig 4 fő. Az anyag behatóan foglalkozik az elvégzett feladatokkal és az idén önállóan és konzorciumban benyújtott három új pályázattal, melyből egy részesült támogatásban, kettő pedig befogadás alatt van.

Tájékoztató a városközpont projekt állásáról

Papp Gábor, a Sikeres Hévízért önkormányzati képviselőcsoport vezetője június elején nyújtott be a polgármesternek és a jegyzőnek egy fényképekkel alátámasztott, szakember közremûködésével elkészített anyagot a sétálóutca és a vele párhuzamosan fekvő Erzsébet királyné utca felújításáról. Szerintük minőségi és tartalmi problémák merültek fel az építkezés során, és azért aggódnak, nehogy egy-két éven belül újból hozzá kelljen nyúlni a területhez. Úgy vélik, a sétálóutca és a Széchenyi tér rekonstrukciója megfelelően zajlik, de az Erzsébet királyné utcáé nem, pedig várhatóan itt lesz a legerősebb forgalom illetve útpályaterhelés. Képviselői beadványukra „kedélyjavító” válaszként szolgált az előterjesztés, illetve hivatali válaszlevél, amelyik a városközpont rehabilitáció projekt állását, illetve az útépítés körülményeit rögzítette. Az ülésen Vízi Csaba, az önkormányzat érdekeit képviselő mûszaki ellenőr is megerősítette: a hírbe hozott út, mûszakilag teljes mértékben kielégíti a támasztott elvárásokat, amit alátámasztanak fényképfelvételek és megannyi jegyzőkönyv is. A képviselők részéről az ülésen aggályok merültek föl a beruházás záró határidejét illetően. Hiányolták a többnyelvû tájékoztató táblák kitételét, nehezményezték, hogy kisszámú brigádok végzik a kivitelezést, sérelmezték, hogy a gyalogos közlekedésre nincs egyértelmû kijelölt hely, és a mozgássérültek tóhoz való eljutása is többnyire lehetetlen. Indítványozták a ronda tûzcsapok cseréjét és vitáztak arról is, fel kell-e vállalnia saját erőből az önkormányzatnak az üzlettulajdonosok előtti térburkolatú utcarész kialakítását. Vértes Árpád polgármester is úgy látta, nincs veszélyhelyzet, de érdemes a beruházást folyamatos ellenőrzés alatt tartani. Mint mondta, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közvetlenül az ülést megelőzően helyben vizsgálódó kontroll csoportja is mindent szabályosnak talált a beruházással kapcsolatban. Babics Tamás osztályvezetőnek több kérdésben is sikerült megnyugtató válaszokat adnia a felvetett problémákra, ezért a szakmai tájékoztatót egyhangúlag fogadták el.

(Forrás: A Városháza sajtóreferense)