MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Rendkívüli képviselő-testületi ülés a belvárosi rekonstrukcióról
A hévízi városközpont beruházás pillanatnyi helyzetéről és az aktuálisan meghozandó beruházással kapcsolatos döntésekről, illetve az Attila utcai római kori romkertben felállítandó köztéri szobor kiválasztásáról tárgyalt rendkívüli ülésén a fürdőváros önkormányzatának képviselő-testülete május harmadik keddjén a városháza konferencia termében.

Az első napirendi ponthoz tartozó, testületi határozattal elrendelt tájékoztató előterjesztését Babics Tamás, a polgármesteri hivatal városfejlesztési és építésügyi osztályának megbízott vezetője állította össze. Mint közismert: a város a második pályázati fordulóban 510 millió 457ezer forintot nyert a közel 1 milliárd forintos beruházás kivitelezésére.
Mint a szakanyagból kiolvasható, a május közepén tartott szakmai egyeztetésen kiderült: rendkívüli ülésen kellett döntenie a testületnek a belvárosi gyalogos övezet és a Rózsakert rekonstrukció egyes beruházási kérdéseiről. Az Erzsébet királyné utcában a kivitelező kiásta a fák ültetési gödreinek egy részét, de a gödrökben több helyen az ültetést akadályozó közmûveket találtak. A közmûtervező javaslatát megfogadva a közmûvezetékek fölé, vagy mellé gyökérvédő fóliát kell tenni, s úgy a fákat ültetni. Ugyanitt az út és járda pályaszerkezet kivitelezése során a vállalkozó kezdeményezte az útburkolat rétegrendjének megváltoztatását. A magas talajvízszint miatt e helyütt mûszakilag jobb, biztonságosabb rétegrend kialakítása szükséges, hogy elkerülhetők legyenek a későbbi süllyedések. A Festetics György téri közmûvek (gravitációs és nyomott szennyvízvezeték, ivóvízvezeték) kiváltására mielőbbi kórházi döntéshozatal szükséges, mert a közmûkiváltások csúszása nagymértékben veszélyezteti az itt elvégzendő munkák határidőre történő befejezését. A gázbekötési terv elkészítéséről és engedélyezésén túl, sürgősen meg kell rendelni a Rózsakert módosított engedélyezési terveit, hogy a tető felülvilágító, a földszinti éttermi ablakok statikai okokból elhagyhatók legyenek, illetve a lift is a kívánalmaknak megfelelően kerülhessen elhelyezésre. A gyalogos közlekedő sávok (akadálymentes) sávok egyértelmû kijelöléséhez továbbra is ragaszkodnak. Az építési területen való szabályos közlekedési renddel kapcsolatos, többnyelvû –akár térképvázlatszerû- tájékoztatás meglétét is feltétlenül biztosítani szükséges. A május 3-ai helyszíni bejárás mûszaki ellenőri tapasztalata szerint a gyalogos zónában 3-4 hetes csúszás van az eredeti ütemtervhez képest. A beruházás során számos alkalommal eddig nem ismert nyomvonalú közmûvek kerültek elő, ezek kiváltása is időigényes, okozhat csúszást. Az időbeni csúszások kezelésére szükséges egy intézkedési terv kidolgozása, dátumokkal, intézkedésekkel, a végrehajtásért felelős szakemberek megnevezésével, rögzített határidőkkel.
A testület a városközpont projekt vállalkozói munkáival összefüggésben az út és járda pályaszerkezet módosítását tervezői állásfoglalás alapján jóváhagyta, csakúgy, mint az Erzsébet királyné utcai fasor ültető gödreinek módosítását. A Rózsakert liftje a földszintről indul, nem megy a pinceszintről. A komplexum földszinti beton falainak tervezett ablakait a mûszaki megvalósíthatatlanság és statikai okok miatt elhagyják. Határoztak a tervezői mûvezetésre vonatkozó szerződések megkötéséről, illetve a tervek szükséges módosításáról. A gyalogosövezet elkészültének július 30., a Rózsakert komplexum átadásának augusztus 20. a határideje. A pótmunkákat elismerve, azok értékét nettó 28,8 millió forint összegben határozták meg. A projekt költségvetését közvetlenül nem érintő, de azzal szorosan összefüggő ügyekben is döntöttek. A magánterületek gyalogosövezettel azonos minőségû térburkolat kiépítése érdekében nyilatkozattételre kérik az érintett ingatlantulajdonosokat arról, hogy az átépítést saját költségükön vállalják a beruházás befejezéséig, vagy elfogadják a vállalkozó által kiépítésre kínált nettó 19.711 forintos négyzetméter árat. Dönthetnek úgy is, hogy a tulajdonukat képező területen az átépítést az önkormányzattal kötött megállapodás alapján az ingatlanrész közhasználat céljára történő átadásával oldják meg. A tervek szerint gyártott gyalogosövezeti utcabútorok, kandeláberek végleges kihelyezése előtt az eszközöket a testület „élőben is” látni szeretné, de az ülésen, egy prezentáción bemutatták a szóba jöhető irányító táblákat, utcai lámpákat, világítótesteket, szemetes edényeket, padokat.
A napirend tárgyalásakor éles hangú, kritikai észrevételek hangzottak el több képviselő részéről. Többféle problémafölvetés, bírálat, kritika érte a kivitelezőket, a beruházást és személyesen a polgármestert is. Vértes Árpád és a hivatal vezető munkatársai válaszoltak a problémafölvetésekre, jelezve, közel sem olyan aggodalmat keltő a helyzet, mint ahogy ezt egyes képviselők elmondták, hisz mindenki a sikeres befejezésben érdekelt, és a kivitelező eddigi referencia munkái is a jó eredményt vetítik előre. Mindezeken túl, a pénzügyekkel kapcsolatos alku folyamatokból a város mindenkor előnyösen verekedte ki magát. Többen hangoztatták, hogy békés egyetértésre van szükség, nem feltüzelt politikai hisztériakeltésre, személyes támadásokra, ezért végül a jelenlévő képviselők mindegyike felelősségüket átérezve, egyhangúlag támogatták a határozati javaslat megszavazását.

(Forrás: Városháza sajtóreferens)