MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Rendkívüli testületi ülés - Ahol Hévíz fejleszteni fog
A városközpont funkcióbővítő fejlesztése, illetve a Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft. taggyûlésének előkészítése témakörében tanácskozott október 22-én tartott rendkívüli ülésén Hévíz Város Önkormányzat képviselő-testülete. Az első napirend a hévízi városközpont funkcióbővítő fejlesztése volt.

Az első napirend a hévízi városközpont funkcióbővítő fejlesztése volt. Meg kellett tárgyalni a fővállalkozási közbeszerzési eljárás részleteit, a részvételi szakaszokat, és el kellett bírálni, hogy mely cégek és vállalkozások lehetnek azok, akik ajánlattételi felhívásukat beadhatják a kivitelezési munkák elvégzésére. A városközpont rehabilitáció becsült értéke alapján, a közbeszerzési eljárás lefolytatásánál az unió közösségi eljárásrendjének szabályait kell figyelembe venni. A közösségi eljárásrend esetében az építési beruházásra vonatkozó értékhatár 5.150.000 euró, amely 1.325.305.627,- forintnak felel meg, A városközpont előzetesen becsült költsége bruttó 850-900 millió forint. A végleges projektköltség a feltételes közbeszerzési eljárás lefolytatása után lesz ismert. Mint közismert, a pályázat első fordulóban előzetesen 489.883 millió forint támogatást nyert. A beruházás teljes költségéhez a pályázati támogatás feletti összeget saját erő hozzáadásával kell biztosítani. A hivatalos közbeszerzési tanácsadó bevonása az eljárás előkészítésébe és lebonyolításába megtörtént. A közbeszerzési eljárás feladatainak elvégzésére az Őszy és Őszy Kft. lett jogosult.
A bíráló bizottság javaslatát a testület elfogadta, a közbeszerzési eljárást érvénytelenné nyilvánították azért is, mert a két, beruházás elvégzésére jelentkezett cég közül az egyik részvételi jelentkezése érvénytelen volt. Mivel csak egy érvényvényes ajánlattétel maradt, az eljárás szabályosan nem volt folytatható. Az új kiírási feltételekkel megismételt eljárás várhatóan az eredeti terveknek megfelelő ütemezéssel kerülhet majd lebonyolításra.
Dr. Moll Károly alpolgármester kérdésére válaszolva dr. Őszy Tamás közbeszerzési tanácsadó megerősítette: a projekt mûszaki és kiviteli szempontjából nincs változás, de a közbeszerzési eljárás érvénytelenné nyilvánítása miatt új eljárásnak kell indulnia a kivitelező végső kiválasztására. A 2009. október elsején életbe lépett jogszabályi változások miatt a projekt kivitelezői ajánlattételi felhívását módosítani kellett. A módosítások elfogadása érdekében 2009. október második csütörtökén rendkívüli képviselőtestületi ülésre került sor, ahol a változtatások elfogadásra kerültek, továbbá ismertetésre került az eljárás menete. Az ajánlattételi felhívás ezt követően a hivatalos Közbeszerzési Értesítőben 2009. október 12-én megjelent.
Rábai József az eredeti határidők betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet, Vértes Árpád polgármester pedig arról is szólt, hogy az új eljárásrend magával hozza, hogy még szélesebb vállalkozói körből lehet majd kiválasztani a beruházás minőségi elvégzésére a legalkalmasabbnak tartott kivitelezőt.

Megtárgyalta a testület az „Új Fürdő és Terápiás Centrum” címû kiemelt projekt beruházás megvalósítása érdekében kiírandó közbeszerzési eljárás megindításának jóváhagyását, valamint a közbeszerzési dokumentációnak a jóváhagyását. A közbeszerzés alá eső, 2011 novemberében már átadni szánt beruházás magában foglalja az új fogadóépület létesítését, a terápiás centrum kialakítását, illetve az új fürdőház felépítését. A rendezési tervi megfelelőség tükrében, a testület megismerte a fejlesztés részletes építészeti tartalmát. A projekt befejeztével a jelenlegi nettó 2850 m2 szintterület az átalakítással és a hozzáépítéssel 13.036 m2-re változik.
Az új fogadóépület jelenleg leromlott állapotú előcsarnokában információs és betegregisztrációs egységek létesülnek, és recepciós pultoknál igazítják el az érkezetteket. Helyet kap itt közforgalmú gyógyszertár és orvosi segédeszköz szaküzlet. A fogadó épület első emeletén alakítják ki a járóbeteg szakorvosi ellátás 10 szakrendelőjét, a második emeleten pedig a diagnosztikai egységeket helyezik el (labor, röntgen, ultrahang, ODM). A meglévő földszinti nyaktag újjáépítésével a kórházi hotelépületekkel való kapcsolat is megmarad. A meglévő épület teljes rekonstrukciójával jön létre a terápiás centrum. A földszinti egységek között található(k), hidroterápiás blokk, gyógytorna medence, úszómedence, iszapfőző kezelők, öltözők, wc-k és büfé is. A terápiás centrum első emeletén 31 kezelőhelyen vehető majd igénybe a masszázs. A déli szárnyban 24 kezelőfülkés elektroterápiás blokk létesül. Lesznek nagyfrekvenciás-, mágnes-, hang –és fényterápiás kezelők. A második emeleten alakítják ki a gyógytornász részleget, de ide tervezik a személyzeti- és VIP öltözőt, az igazgatási irodablokkot, a gépészeti helyiségeket, oktatótermet és egy 40 férőhelyes büfé fogyasztóteret. A fejlesztés során a belső udvar beépül, a második emelet pedig keretszerûen körbeépül. A pinceszinten a meglévő személyzeti öltözők megmaradnak, a további helyiségek gépészeti és mûhely funkciót kapnak. A beléptetés után a betegek és a vendégek különnemû, valamint koedukált intimkabinos öltözőben, a mozgásukban korlátozottak fizikai akadálymentesített öltöző blokkban öltözhetnek át. A belső udvar beépítésével uszoda, valamint pihenő tér is alakul. A nyugati szárnyban vizes kezelések, az északi szárnyban iszapkezelések, a déli blokkban gyógytorna medence kerül elhelyezésre. Az emeleti szinteket a vendég biztonsági liften, füstmentes lépcsőházakon keresztül közelítheti meg. Az I. emeleti téifürdőhöz vezető széles szárny változatlanul megmarad. A fogadóépület szakrendelői- és diagnosztikai szintjeiről a vendég beléptetéssel az adott szinti kezelőegységeket közvetlenül is elérheti. Gyógytorna-, tan-, kiúszós élmény-, galéria-, whirpool, Kneip- és merülő medencék is növelik majd a látogatók komfortját, de kerti szauna, gőzfürdő, aromakabin és szauna szigetek is kényeztetik majd a vendégeket. A beruházáshoz kapcsolódva a 8,2 hektáros gyógytó melletti parkban és a véderdőben 2,5 km hosszú tematikus sétányt alakítanak ki ismeretterjesztő táblákkal és pihenőpadokkal. Megújul a 315 méter hosszú, öt méter széles sétány is. A szolgáltatásfejlesztéshez kapcsoltan a kezelő ágytól, a vízalatti masszázsfürdőn át a lepedőtartóig be kívánnak szerezni 330 darab különféle eszközt.
Az EU-s projekttel kapcsolatban dr. Hegedûs Lajos, ügyvezető igazgató említést tett arról, hogy a bevételeinek 60 százalékát a piacról, 40 %-át az OEP-től megszerző nyereségesen gazdálkodó társaság megbízható idegenforgalmi szolgáltatóként jelenik meg Hévíz életében. A tulajdonosok nem vesznek ki profitot. Úgy a többségi tulajdonos, mint a közbeszerzési döntőbizottság is, jóváhagyta a pénzügyileg is megfelelően alátámasztott, Hévíz életében kiemelkedően jelentős fejlesztést, amivel a reumakórház hitelállománya 5,7 milliárd forintra nő. A kórháznak nincs adósságállománya, csak hitele, amit megfelelő módon törleszt. A Tófürdő II/B ütemében is magas arányt képvisel a saját erő.
Vértes Árpád úgy látta az elnyert másfél milliárd forint mellé hozzátett 3,5 milliárd forint fejlesztés hitelét két év türelmi idővel, 20 év alatt kell visszafizetni, ami előnyös, mert hitel felvétele nélkül nem lehet csodálatossá, európai szintûvé tenni a terápiás centrumot. Az intézet árbevétele és a szakszerû gazdálkodás –szerinte- garanciát jelent a tartozás visszafizetésére. A Magyar Nemzet és a Hír TV ellen sajtó helyreigazítási pert nyert főigazgató Lázár László képviselő kérdésére válaszolva szólt a jelenleg folyó beruházás állásáról. Mint mondta, az ütemezés szerint, a próbaüzemet még idén decemberben elkezdik.
Rábai József is azt hangoztatta, úgy kell eljárni, hogy a város pénzügyi stabilitása nem kerülhessen veszélybe, az általa aránytalanul magas összegûnek tartott hitel felvételével.
Dr. Moll Károly és Gelencsér Hédi is örömének adott hangot, hogy a gyógyító munka hamarosan már a XXI. század színvonalán folyhat.
A testület felhatalmazást adott Vértes Árpád polgármesternek polgármesternek, hogy a Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft.-vel kapcsolatos három napirendi pont (könyvvizsgáló választás, az „új fürdő és terápiás centrum”, valamint az ügyvezető munkaszerződése, illetve a társasági szerződés módosítása) tárgyában az október 22-ei taggyûlésén a határozati javaslatokban rögzítettek szerint adja le szavazatát.

(Forrás: A Városháza sajtóreferense)