MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Rendkívüli ülést tartottak
A jövő év január 1. és március 31. közötti időszakára vonatkozóan átmeneti költségvetést fogadott el mai, rendkívüli ülésén a képviselő-testület.

Az átmeneti költségvetés megalkotását az tette szükségessé, hogy a költségvetési rendelet elfogadásáig vannak olyan kiadási kötelezettségek, melyekre nem rendelkezik az önkormányzat előirányzattal. Az Államháztartási Törvény szabályainak betartása, valamint a fejlesztések megvalósításának folyamatos biztosítása érdekében mindenképpen indokolt volt, hogy ne kelljen másfél hónapot várni a beszerzési eljárások elindításával. A jelzett időszakra 961 millió forinttal fogadták el a költségvetést, mely a város éves büdzséjének egynegyede.

Foglalkozott a testület a 2013. évi szilárd hulladék közszolgáltatás módosításának kérdésével is. Az új hulladékkezelési törvény és a régió települései korábbi együttmûködési megállapodásának megfelelően jövő esztendőtől a város közigazgatási területén a települési szilárd hulladék elhelyezés céljára történő rendszeres elszállításra kizárólagosan jogosult hulladékkezelő a Zalaispa Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Zrt., mely 2013. január elsején meg is kezdi a munkát a város területén. Az új hulladékkezelési törvény nemcsak a közszolgáltatóról rendelkezik, de arról is, hogy 2013-tól lerakói járulékot kell fizetniük az önkormányzatoknak a szolgáltató felé. E díj a jövő évre 3000 forint háztartásonként, ám 2016-ig, fokozatos emelés mellett 12 ezer forintra emelkedik. A képviselő-testület úgy döntött, hogy a lakosságra háruló lerakói díj fizetését egyelőre átvállalja. Bali József, a Zrt. jelen lévő ügyvezetője elmondta: az átállás remélhetőleg zökkenőmentes lesz, kéri azonban az önkormányzatot és a lakosságot is, hogy az előforduló hibákat, hiányosságokat azonnal jelezzék. Tájékoztatott arról, hogy a társulás Hévízen a jövő évben hulladékudvart hoz létre, a tervek készítése folyamatban van. Rábai József alpolgármester javaslatát elfogadva az önkormányzat a hulladéktörvény változásaival kapcsolatban lakossági tájékoztató füzetet ad ki.

Módosította a testület az önkormányzati intézményekben folyó munkahelyi étkeztetésről szóló rendeletét is azért, hogy a hévízi oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok és iskolatitkárok a jövőben is a kedvezményesebb térítési díj fizetésére legyenek kötelezve. Erre azért volt szükség, mert az oktatási feladatok átszervezése miatt 2013. január 1-től a keszthelyi tankerület lesz a munkáltatója a hévízi pedagógusoknak, s a szabályozás szerint Hévízen az étkezést csak vendégétkezőként vehetnék igénybe.

A jelenleg fennálló 150 millió forint összegû folyószámla hitelkeret meghosszabbítását szavazták meg a képviselők a Hévíz-Balaton Airport Kft-nek jövő év december 31-ig. A hitelkeret fedezetéül 155 millió forintos bankbetéttel kell rendelkeznie az önkormányzatnak a folyósító banknál, melyet szintén helybenhagytak. A fedezetül lekötött bankbetét után az önkormányzatot kamatbevétel illeti meg.

Elfogadta a testület a Hévíz és Térsége Kamarai Tagok Kulturális Alapítványának és a Hévízi Tiszta Forrás Dalkörnek támogatási elszámolását, valamint, hogy a polgármesteri keretből támogatják a Pro Minoritate alapítványt az országos csángó bálmegtartása érdekében.

A 2013. évi belső ellenőrzési feladatok ellátására a Keszthely és Környéke Többcélú Kistérségi Társulással feladat-ellátási megállapodást kötött az önkormányzat egymillió forintért. 

Elfogadták a mozit is mûködtető Festetics Mûvelődési Központ iskola mozi csoportos kedvezményre vonatkozó javaslatát is, mely lehetőséget ad arra, hogy a jövő évben az óvodásoktól a középiskolásokig, a korosztályoknak megfelelő filmeket 400 forintos áron tekinthessék meg a gyerekek, de lehetőséget ad sikerfilmek kedvezményes, előadásonként 700 forintos árú megtekintésére is. A csoportos vetítésekre minden esetben kora délután kerülne sor.