MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Sakklegendák döntetlenje
Három-hármas végeredménnyel zárult Hévízen a Portisch Lajos 70. születésnapja alkalmából szervezett „Sakklegendák páros versenye”. A nemzetközi nagymester ellenfele a szellemi sport tizedik világbajnoka, Borisz Szpaszkij volt. Nyolcvanharmadik közös partijuk végén megállapodtak: ha a sors engedi, öt év múlva ugyanígy, ugyanitt találkoznak.

A hazai sportélet – s nem csak a sakkozás -, adóssága, hogy gyakran elfeledkezünk azokról, akik a múltban jelentős sikereket értek el. Mindezt Dr. Kunos Péter, a Magyar Sakkszövetség elnöke mondta a Hévízi Televíziónak, mikor a találkozó előzményeit ismertette. – Ezt a tartozást törlesztve gondolkoztunk el azon, hogy miként ünnepelhetnénk meg méltó módon Portisch Lajos 70. születésnapját. Sportbarátunk nem szereti, ha a születésnapjára emlékeztetik, ezért őszintén örültünk, mikor kiderült érdekli őt a mérkőzés ötlete. Miután örömmel fogadta a meghívást Borisz Szpasszkij is, elhárultak az akadályok az útból. Hévízre a főtámogató révén kerültünk, hiszen van egy szállodaigazgató, aki maga is sakkbarát és úgy érezte, emberileg és reklám-szempontból is megéri, ha a szervezők mellé áll – osztotta meg a a szervezés kulisszatitkait a szövetség elnöke.
A találkozókat sokan figyelemmel kísérték a helyszínen, a Fontana Filmszínházban s az interneten is. További gesztusként a szellemi sport szenior rajongói maguk is benevezhettek egy rapid mérkőzéssorozatra, amennyiben 1965. december 1-e előtt születtek. A mérkőzések időpontjai nem ütköztek a sakklegendák találkozóival, így mindenki végig figyelemmel kísérhette az eseményeket. Az első partit Borisz Szapsszkij nyerte, míg a második és a harmadik találkozó döntetlennel zárult. A negyedik mérkőzésen Portisch egyenlített, az utolsó játéknapon pedig mindkét partiban remiztek a születésnapos ellenfelek.
A mérkőzéssorozat értékelésekor Borisz Szpaszkij bejelentette, hogy korántsem tekinti befejezettnek kettejük párharcát: - Az az ötletem támadt, hogy a 75. születésnapunk után meg kellene ismételni ezt a találkozót – mondta a közönség tetszésére. – Boldogan részt vennék újra egy ilyen mérkőzésen – válaszolta Portisch Lajos. – Az első négy partiban tényleg egymásnak estünk, követtünk el súlyos hibákat,ám a másik kettőn már nem folyt vér – elemezte a játékot a hazai sakk legenda, aki régen még nemzetközi nagymesterként szokta aláírna a nevét, egy ideje viszont erre már nincs szüksége. Nem a titulusa, hanem neve fémjelzi tudását.

(Forrás: Hévízi Tv)