MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Segítség egy gombnyomásra
2008 januárjától új formában mûködik a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás Hévízen és a kistérségi társulásban hozzá tartozó hét településen. Csak a városban 30-ról 40-re emelkedett az idősek biztonságérzetét jelentősen növelő készülékek száma, de a környező községekben is folyamatosan bővül a használók köre. Az igények alapján év végére akár 100-150 segélyhívó kihelyezéséről dönthetnek a kistérségben.

A mennyiségi mellett minőségi ugrást is jelent a főleg kényszer szülte változás.
- A Keszthely-Hévíz Kistérségi Társulás 2007. december 31-éig biztosította - Hévíz és a vele együtt elszakadó települések rászorulóinak - a házi segítségnyújtáshoz szükséges készülékeket. Így körülbelül egy hónap, s az állami normatíva állt rendelkezésünkre, hogy egy új hálózatot építsünk ki. Az új, s modernebb eszközök egy nagyon egyszerû mobiltelefonhoz hasonlítanak, azzal a különbséggel, hogy nem lehet kikapcsolni, s bármelyik gombot nyomják meg, kapcsolatot tudnak teremteni a gondozókkal. Az oda-vissza kommunikáció révén azt is megtudhatjuk, hogy rosszullét vagy más probléma miatt riasztanak-e bennünket – mondta Vági Ferencné, a rendszert koordináló Teréz Anya Integrált Szociális Intézmény vezetője.
A hívás a gondozónők mobiltelefonjára vagy a 112-es segélyhívószámra fut be. A kijelzőn ilyenkor megjelenik a név és a lakcím, ahová sietni kell. A beérkezett jelzéseket hamarosan egy számítógépes adatbázis is rögzíti majd az intézményben.
- A kistérségben hat gondozónő 24 órás ügyeletet lát el. Beosztottuk, hogy mely települések kihez tartoznak. Heti ügyeletben, munkaidőben mindenki a saját települését, a munkaidőn túl másnap reggel 8 óráig pedig egy készenlétben álló gondozónő látja el az egész területet – mondta Kovács Renáta, a jelzőrendszeres segítségnyújtás szakmai vezetője.
- Korábban már előfordult velem, hogy éjszaka rosszul lettem. Szerencsére olyan állapotban voltam, hogy tudtam orvost hívni, most azonban itt van ez a riasztó, amit ha megnyomok, szinte rögtön érkezik a segítség. Ez így sokkal nagyobb biztonságot ad az embernek, pláne nekem, hiszen a gyermekeim Budapesten élnek – mondta Jakó Dénesné.
- Mindössze egy kérelem kitöltése szükséges ahhoz, hogy valaki segélyhívót kaphasson, amelyet már eddig is sokan kértek tőlünk: Hévízen 40, Reziben 15, Cserszegtomajon pedig 10 készülék segíti a rászorulókat, de a többi kistérségi településen is igény mutatkozik rájuk. Azt tapasztaljuk, hogy akiknek eddig átadtuk, még csak ismerkednek vele. Próbálgatják, s persze bennünket is, tényleg megyünk-e, ha baj van - tette hozzá Vági Ferencné intézményvezető.

(Forrás: HÉVÍZI TV)