MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Siker: bemutatták a Hévíz folyóirat friss számát
Hatalmas érdeklődés övezte a Hévíz folyóirat friss számának fővárosi bemutatóját. A több mint százfős tömeg a szervezőket is meglepte. A napokban itthon is bemutatott periodika címlapján ezúttal Bohumil Hrabal szerepel, születésének 100. évfordulója alkalmából.

- Ezt a számot az idén száz éve született Bohumil Hrabal emlékének ajánlottuk, három anyag is foglalkozik a világhírû cseh íróval – bocsátja előre Szálinger Balázs főszerkesztő. - Az egyik Grendel Lajos Kossuth-díjas felvidéki írónk kisesszéje, ami egy Hraballal való találkozást elevenít fel és hivatkozik egy interjúra, amit Grendel Lajos 1983-ban egy prágai női lapba készített az íróval. Cserna-Szabó András szerkesztőtársam, miután a Széchényi Könyvtárban megkereste az írást, és megállapította, hogy a magyar irodalomban senki nem tud ennek a létezéséről, kimásoltatta és most közöljük ezt is. Darida Benedek esszéje pedig Hrabal gasztronómiáját járja körül.

 

A lapszám, ahogy azt az olvasók már megszokhatták, versekkel, novellákkal kezdődik, a folyóiratot Bereményi Géza két verse nyitja. A zalaegerszegi Farkas Balázs is jegyez egy írást, a Szombat folyóirat főszerkesztője, Szántó T. Gábor a 40-es évek végi kitelepítések világáról írt egy csodaszép novellát, ami úgy magyarázza a magyar történelmet, hogy az akár oktatási segédanyagként is használható lenne. Vannak költemények Király Leventétől, az első kötetére készülő Tinkó Mátétól, Fehér Renátó pedig Fehér Miklósról, a magyar válogatott 10 éve tragikusan fiatalon elhunyt focistájáról írt emlékverset. A helytörténeti írásokat felvonultató Öböl rovatban a folyóirat korábbi főszerkesztője, Szántó Endre a két háború közötti hévízi fürdővendég-életről és a tó partján megforduló celebritásokról értekezik. Moldova György közelgő 80. születésnapja apropóján pedig egy esszé az ő pályájával foglalkozik.

 

- Körülbelül 30-40 főre számoltunk, ám több mint százan vettek részt az eseményen, köztük a Bohemia és a Hrabal Baráti Kör tagjai, sőt, később egy könyvbemutató közönsége is befutott – meséli Szálinger Balázs a fővárosi rendezvényről, melynek egyik érdekessége az volt, hogy a Nagy macskajajkönyv – avagy süssünk-főzzünk másnaposan címû alkotás szerzői, Cserna-Szabó András és Darida Benedek Hrabal tiszteletére cseh specialitást, barnasörös gulyást főzött.

 

Nézze meg galériánkat!

 

Az eseményre hévízi delegáció is érkezett Papp Gábor polgármester, Kepli József János alpolgármester, Őry Rózsa kabinetvezető, a szerkesztőbizottság tagja és dr. Márkus Mirtill aljegyző személyében.

 

- Régóta szerettük volna már, ha a kiadó önkormányzat képviselteti magát egy pesti bemutatón is, örülünk, hogy ez épp a legsikeresebb alkalommal történt meg először – teszi hozzá a főszerkesztő, megjegyezve: a legutóbbi, eddigi legnagyobb érdeklődésre számot tartó fővárosi lapszámbemutatóhoz képest két-háromszoros volt a létszámbeli ugrás, ami azt mutatja, hogy a folyóirat egyre ismertebb és elismertebb.

 

A rendezvényen olyan nagy nevek is jelen voltak, mint Hrabal könyveinek egyik fordítója, V. Detre Zsuzsa és Bereményi Géza s persze a friss lapszám további szerzői, akik felolvasást is tartottak.

 

A hagyományokhoz hûen a napokban természetesen Hévízen is bemutatták a periodikát, hiszen, ahogy Szálinger Balázs fogalmazott, fontosnak tartják, hogy helyben is megismertessék az erre kíváncsi közönséggel az új tartalmat. Ide az általános iskolából és a Bibó gimnáziumból érkeztek diákok, de több könyvtárlátogató is kíváncsi volt az eseményre, amelyen a főszerkesztő mellett Szántó Endre, Fehér Renátó és Kepli József János alpolgármester vett részt.

Március 19-én pedig - a Pozsonyi Magyar Intézet meghívására –a szlovák fővárosban is bemutatják majd a Bohumil Hrabal nevével fémjelzett lapszámot, az eseményen Grendel Lajos is jelen lesz.