MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Szabadkai impressziók – Katja Mandics tárlata a múzeumban
A közelmúltban nyílt tárlat a szabadkai Katja Mandics festőmûvésznő alkotásaiból a Muzeális Gyûjteményben.

A mûvésznő képeinek bemutatásához egy szintén szabadkai születésû költő, Kosztolányi Dezső Dél címû versének első strófája illik talán leginkább: Nehéz melegség leng a tóra,/pilledtek a fáradt növények,/egy percre most megáll az élet,/s magába néz a déli óra.

Katja Mandics képeit ez a megállított pillanat, ez a röpke látomás, az önmagába feledkezés jellemzi leginkább. A gondolati tartalom helyett a hangulat megragadására kerül a hangsúly, s ezen az úton, - egy kis csavarral - közli mondanivalóját a mûvész, akinek tárlatát Manninger Jenő, a megyei közgyûlés elnöke ajánlotta a látogatók figyelmébe.

  • Témaválasztása jellegzetes. Foglakoztatja a mediterrán város, annak életképei. A piac, a nyüzsgő sétány és a kávéházak világa. A képeken a nyarat, a délidőt ábrázolja, mikor a színek legszebben ragyognak. A témaválasztás egyúttal meghatározója a képek hangulatának is, hisz életörömről, derûről, bizakodásról szólnak. Festészetében fontos szerepet játszik a színek valőrje, az olajfesték már-már pasztellszerû használata, amely az impresszionista festésmód egyik jellemzője, hisz a mûvésznő alkotásai leginkább ebbe a stílusba sorolhatók. Az impresszionizmus másik fontos jellemvonása az „alla príma" festésmód, azaz gyorsan sietve megragadni a tünékeny látványt, hiszen a mûvek a szabadban, plein air készülnek.

A szabadban mindig minden változik. A fények, és a levegő perspektíva változása miatt állandóan változnak a színek. Emiatt szinte vázlatos festésmódot látunk, amely a mozgás érzetét kelti bennünk. Nincsenek határozott kontúrok, folyamatos körvonalak. A kép ugyan statikus, de mégis dinamikus.

A lazán egymásmellé helyezett színfoltok, oldott festői hatású képeket eredményeznek. Egy virtuóz, dinamikus fiatal alkotó képei ezek - gondolhatnánk. Nos, Katja Mandics 1949-ben született a vajdasági Zentán, azaz 63 éves, érett mûvészről beszélünk. Iskoláit Szabadkán végezte, ahol a Képzőmûvészeti Gimnáziumban, a híres Vinkler István festőmûvész tanítványa volt.

Később az Újvidéki Mûvészeti Főiskolára járt. Tagja a legjelentősebb szerb-magyar mûvészeti tömörülésnek, a Q képzőmûvészcsoportnak.  Évek óta részt vesz mûvészeti szimpóziumokon. Többek közt a Zala Megyei Önkormányzat évente megrendezésre kerülő mûvésztáborában is, ahol több nyáron át ő nyerte el a legjobb mûvésznek járó fődíjat – mondta Manninger Jenő.

A mûvésznő tárlata 2013. január 3-ig látogatható a Múzeumban.