MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Szabadságharcosok ’48-ban és ma – az aradi vértanúkra emlékeztek
Nemzeti gyásznapunkon, október 6-án az 1848-as szabadságharc leverését követő megtorlásokra, a 13 aradi tábornok és az első felelős magyar kormány miniszterelnökének kivégzésére emlékezett városunk.

A Városháza téren egybegyûltek előtt Papp Gábor polgármester mondott beszédet.

  • Ami 163 évvel ezelőtt Aradon történ, nem volt más, mint egy megkomponált gyilkosság. Az azt megelőző ítélethozatal pedig szintén előre kidolgozott, lejátszott eljárás, mai szóval: koncepciós per. Ismerünk mi ilyet is történelmünkből, nem is kell hosszú időre visszanyúlnunk, hogy sorolni tudjuk a szomorú példákat. De azt is jól tudjuk akár a saját, akár más népek történelmét tanulmányozva, hogy a koncepciós perek a hatalom tehetetlenségének eszközei. A magát minden áron megtartani akaró hatalom gyártja, koholja az önmagukban jogtalan, hamis vádakat, az eljárások előre megírt, majd lejátszott forgatókönyve esélyt sem hagy a védekezésre, a felmentésre – mondta szónoklatában. Hangsúlyozta: az ehhez hasonló eljárások soha nem vezethetnek tartós sikerre, s ahogyan azt az 1867-es kiegyezés mutatta: az aradi kivégzések is csupán átmenetileg törték meg a magyarokat függetlenségükért vívott harcukban.

A polgármester úgy fogalmazott: a szabadságharcok ideje még korántsem ért véget.  A magyarságnak harcolnia kell ma is nemzeti múltja megtartásáért, nemzeti nyelve őrzéséért és védelméért, a magyarság egyben tartásáért. Küzdeni kell a hazai vállalkozóink védelméért, az idegen tőke végzetesen erőszakos befolyása ellen.

  • Amikor kormányunk vezetői a magyar érdekek érvényesítése mellett állnak ki, amikor a Nemzeti Valutaalappal történő tárgyalások során hazánk érdekeit maximálisan szem előtt tartva szeretnék asztalhoz ültetni a feleket, vajon nem a magyarság modern értelemben vett szabadságharcát vívják-e? Mi most ebben élünk, belülről látjuk a küzdelmet, s az idő fogja eldönteni, hogy ez a küzdelem, ez az idézőjeles szabadságharc vajon számunkra, a magyarság számára sikerrel végződik-e? A 48-as hősök küzdelméről az idő már bebizonyította rég, hogy nem volt hiábavaló. Bízzunk hát abban, hogy mai korunk küzdelmei, a magyarság jelenkori függetlenségi törekvései is eredményre vezetnek! Ehhez kívánok kitartást, büszke nemzeti öntudatot mindenkinek! - mondta.

Beszédét követően a megemlékezők a Hévíz Színpad növendékeinek, valamint a Hévízi Tiszta Forrás Dalkör tagjainak kulturális összeállítását láthatták, utóbbi alatt a város képviselői az 1848-as emlékmûnél elhelyezték a megemlékezés koszorúját.