MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Széchenyi szobor avatása
Gróf Széchenyi István születésnapján, szeptember 21-én avatta Hévíz városa a „Legnagyobb magyar” bronzból készült szobrát. Az íróként is ismert, a magyar gazdaság haladásában jelentős szerepet vállalt politikus egészalakos szobrát Marton László Kossuth-díjas szobrászmûvész alkotta meg.

Az avatás ünnepi szentmisével vette kezdetét, majd a Városházára vonultak a részvevők. A Magyar Tudományos Akadémia elődjét is megalapító Széchenyi Istvánra Dr. Vértes Attila akadémikus emlékezett. Felidézte a gazdag életút főbb állomásait, melynek eredményeként a mûvelt és a pozitív változásokra fogékony gróf nyugati mintára új kulturális és gazdasági környezetet teremtett Magyarországon. – A kard és a szél lebegtette köpeny együttese szépen illusztrálja Széchenyi István egyéniségét – utal a szónok az egészalakos szoborban megformált képre.
Az avatóünnepség díszvendége volt Habsburg Ottó, a Páneurópai Unió elnöke, Hévíz díszpolgára, aki párhuzamot vont Széchenyi István kora és mindennapjaink nehézségei közt. – Szép a kilátásunk és veszélyes a kilátásunk. Mind a két ponttal foglalkoznunk kell, de gondoljunk arra, hogy ami sikerült a 19. században, annak a mi századunkban is sikerülnie kell. Így járhatunk Széchenyi útján a magyar jövőbe – jelentett ki Habsburg Ottó.
Vértes Árpád polgármester hozzászólásában az összefogásra helyezte a hangsúlyt. Ennek megvalósult példájaként említette a Széchenyi szobor elkészítését. A pályázaton nyert hárommillió forinthoz önrészként ugyanennyit biztosított a város, ám hiányzott további kétmillió forint, amit a Hévízgyógyfürdő Kht. felajánlásával sikerült kipótolni.
Az ünnepség záróakkordjaként leplezték le a Városháza előtti téren felállított szobrot, melynek talapzatánál városvezetők, közéleti személyiségek valamint civil szervezetek és intézmények képviselői helyezték el koszorúikat.

(Forrás: Hévízi TV)