MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Szent Iván éji vigasságok Hévízen
Szent Iván éjjeléhez, a nyári napforduló ünnepéhez számos népszokás kötődik. Ezek közül elevenítették fel Hévízen a tûzugrás, a tûz körüli tánc több évszázados hagyományát, míg a misztikus éjszaka városi programjába íjászbemutató és egy tûzszínházi előadás is bekerült.

A rendezvény nyitányaként a nemesbüki Kinizsi Íjász Baráti Kör tagjainak bemutatóját tekinthették meg a nézők.
- Egyesületünk 2005-ben alakult, s azóta fiatalok, felnőttek egyaránt szép számmal álltak be közénk. Rendszeresen járunk különböző rendezvényekre, ahol régi nyílvesszőkkel, valamint történelmi korszakok íjaival ismertetjük meg az érdeklődőket. S persze mindig lehetőséget adunk arra, hogy a kíváncsiskodók kipróbálják ezt a fegyvernemet – ismertette Vass Viktor, a Baráti Kör vezetője.
Egy másik világot és a riói karneválok hangulatát csempészték dobjaikkal Hévízre annak a zenekarnak a tagjai, akik a Sétáló utcából a Deák tér felé haladva egy kisebb tömeget gyûjtöttek maguk köré.
- Együttesünk szóösszetétellel kapta a Boombatucada nevet. Első fele egy hangutánzó, a batucada pedig egy portugál kifejezés, ami utcai dobzenekart jelent. Brazil zenét játszunk, s mint látszik, nagyon sok a gyerek köztünk. Másfél éve zenélünk együtt és igazi öröm, amikor látjuk, hogy a produkció elnyeri az emberek tetszését, hiszen velünk együtt mozognak, s ők is verik a taktust – mondta Gombos László, a Boombatucada Együttes vezetője.
Dobkísérettel adta elő saját szerzeményeit Sólyomfi Nagy Zoltán sámán is, akinek irányításával aztán meggyújtották a Szent Iván éji máglyát. A szertartás részeként énekeltek, táncoltak, majd meg-megállva több népszokás is szóba került.
- Ez egy varázslós este volt őseinknél, betegségek elhárítására, szerelmi kötések létesítésére. A szalmából és többféle fából megrakott máglya fölött a hagyomány szerint a lányok átugráltak, amíg a fiúk azt figyelték, ki mozog közülük a legtetszetősebben. Az ugrások magasságából és irányából persze sokféle jövendölést lehetett kiolvasni – sorolta a népszokásokat Sólyomfi Nagy Zoltán, sámán.
Az est zárásaként a Magma Tûzszínház Fényhalászok címû produkciója várta az érdeklődőket. Kivetített videós animáció előtt és mögött, tüzes botokkal vagy éppen tûzben égő fejdísszel Farkas Linda táncolt.
- Ez egy teremtéstörténet, amely régóta bennem élt, s kollégámmal Merksz Andorral együtt álmodtuk színpadra mindazt, ami bennünk megfogalmazódott. Tudok más tûzszínházról is Magyarországon, de olyanról, mint a miénk nem. Az animáció különleges látványelemünk, s persze a Fényhalászokban rengeteg ötlet, gyakorlás és munka is fekszik – mondta a táncos.

(Forrás: HÉVÍZI TV)