MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Szent Iván napi vigasságok Hévízen
Szent Iván napja a nyári napforduló ünnepe. Ilyenkor minden évben vigasságok várnak a látogatókra Hévízen. Most is megtelt a Deák tér s a Galéria átriuma, ahol kiállítók, valamint színes programok várták az érdeklődőket.Az idei rendezvény ezoterikus és életmód fesztivállal kezdődött.

A számmisztikustól a tenyérjóson át a grafológusig sokan bemutatkoztak a közönségnek. Néhányan kipróbálták azt a soklábú, fémből készült hajlékony masszírozó eszközt, amelyet a test bármely pontján lehet alkalmazni, s mágnest nem tartalmaz. Mások a testgyertya használatával ismerkedtek, s voltak, akik a magas ásványianyag-tartalmú mézfajták közül válogattak. A lakberendezéshez is kaphattak ötletet, a Feng Shui alapelvei szerint. Így bukkanhattak rá a nézelődők egy olyan üvegmûves munkáira, aki lámpák helyett Tiffany stílusú anh-jeleket, Hórusz-szemeket készít.
- Ezoterikus jeleket formálok meh. Főként egyiptomi és kelta jelképeket, amelyek mindenki számára mást jelentenek. Először belül látom meg azt, amit ábrázolni szeretnék, ezután következik a rajzolás, majd a kivitelezés – mondta Horányi Ilona üvegmûves, aki úgy gondolja, hogy az üvegtárgyak színei hatást gyakorolhatnak bizonyos életterületekre, többek között a párkapcsolatra vagy akár az egészség visszaszerzésére.
Az egészség és a test mellett gondoltak a szellemre is a szervezők, amikor az ORFF Ütő Együttest meghívták a fesztiválra.
- Sokféle hangszeren, például kongán, vibrafonon, xilofonon játszunk, de helyet kaptak a zenekarban dobok és egy elektromos zongora is. Ezek a hangszerek közel álltak Carl Orff német zeneszerzőhöz, nem véletlen, hogy a megalakuláskor, 1994-ben az ő nevét vettük fel. Egy-egy előadásunkon klasszikus és könnyû zenét is játszunk. A hévízi nagyon jó közönség, amely talán életkora miatt igen fogékony az előbbire – mondta Bücs Angéla, zenekarvezető.
Repertoárjukban a közönség hallhatta Hacsaturján kardtáncát, polkát, Brahmsot, s jól megfért a klasszikusok mellett egy Beatles-szám vagy Tom Jobim egyedi hangvételû szambája is.
Utánuk a Pro Art Táncstúdió tagjai szórakoztatták a közönséget. Alkonyatkor a spanyolos, dél-amerikai zenét egy teljesen más világ váltotta fel a színpadon. Dobbal kísérte énekét a táltos, aki az ősi magyar hangzásvilágot csempészte a hévízi Átriumba.
- Táltos régen valamilyen különleges testi adottsággal rendelkező személyből lett, aki egyaránt gyógyított és tanított. Ilyen emberekre ma is szükség van, s arra is, hogy ezen a napon megpróbáljuk feledni a gondokat. Szent Iván éjjelén ezért szoktak Magyarországon is, Európában is tüzeket gyújtani az emberek, amelyre ráhajíthatták a problémáikat, vagy azt átugorva maguk mögött hagyhatták őket. – válaszolt kérdésünkre Sólyomfi Nagy Zoltán, táltos. Az est zárásaként az ő vezetésével gyújtották meg a Deák téren a máglyát, majd énekeltek, s körtáncot jártak az egybegyûltek.

(Forrás: Hévíz Tv)