MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Szobakiadók látóúton
Látóúton vettek részt a közelmúltban a Hévízi Szobakiadók Szövetségének tagjai. Gyorsan leszögezzük: nem misztikus kirándulást szerveztek a tagságnak. A látóút voltaképpen újszerû módszerek alkalmazásával a helyi épített, kulturális és tradicionális értékek megismerésére, megismertetésére irányuló, a résztvevők aktív bevonására épített, több helyszínt érintő tanulmányút.

A szobakiadók által szervezett látóutat a szövetség pályázati támogatással valósította meg. A „Hévízi Szobakiadók a térség fellendüléséért” látóút címet viselő projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból.

  • A Hévízi Szobakiadók Szövetsége látóútjának célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a térség kevésbé ismert kulturális, épített és tradicionális értékeire. Ez teljes mértékben sikerült is. Hatalmas eredmény, hogy a Látóúton részt vevő Hévíz TDM Egyesület titkára a jó tapasztalatokból kiindulva szinte ugyanilyen tanulmányutat szervezett már az út másnapján a TDM Egyesület tagjainak 2012. október végére –mondta Lajkó Ferenc, a Hévízi Szobakiadók Szövetségének elnöke, hozzátéve: az út során megszerzett ismereteket az egyesület tagjai továbbadják vendégeik számára, akik ennek eredményeként maguk is felkeresik, megismerik a térség értékeit.

S hogy miként történt a résztvevők aktív bevonása? A természeti értékekről például totót töltöttek ki a kirándulók, s a helyi terméket előállítók, illetve kézmûvesek (kovács és mézeskalács készítő) munkájának egy-egy részében is közremûködtek az úton részt vevők.

A kirándulás részeként a Deák-kúriát tekintették meg a szövetség tagjai. Az épületben nyílt emlékkiállítást, Kehidakustány természeti értékeit a Kehidakustányi Vendégvárók Egyesületének elnöke, Trangóni Katalin mutatta be.

A kirándulás következő állomása a vindornyaszőlősi tanösvény bemutatása volt Parragi Péter alpolgármester vezetésével, majd a nagygörbőői Tolnay-kúria és a Kovácsi-hegy nevezetességei következtek. A kirándulás utolsó állomása a szentgróti Batthyány-kastély és Celodin-ház volt.